VANLIGE OG UVANLIGE HYTTENAVN:

Hytteeiere: – Dette sier navnet om hytta vår

Nordmenn elsker å gi hyttene sine navn. Her er noen vanlige og uvanlige hyttenavn og historiene bak.

<b>ETIOPIA:</b> Vakkert til i Trøndelags natur ligger hytta som har fått et spesielt navn.
ETIOPIA: Vakkert til i Trøndelags natur ligger hytta som har fått et spesielt navn. Foto: Privat
Sist oppdatert

Etiopia er det eksotiske navnet på en hytte som ligger vakkert til i norsk natur, i Trøndelag. Anne Mari Gramnæs forteller at første del av hytta ble bygget i 1933 av hennes morfar som het Haldor.

– Han kjørte opp materialer med hest og vogn. Og folk kalte ham «Haldo med lasset».

På dialekten her hørtes det ut som de sa Haile Selassie, og Selassie var keiser i Etiopia, og derav kom det unorske hyttenavnet Etiopia på plass.

Skilt fra hytta

For Sidsel Hauff startet den nye hyttetilværelsen med at hun ble skilt. Ofte innebærer en skilsmisse at du må kvitte deg med hytta, og det gir god anledning til å fundere over hva hyttelivet betyr.

– For meg var det ingen tvil, jeg var og er et hyttemenneske. Å dra på hytta har vært en viktig del av tilværelsen min siden jeg var barn. Jeg lette lenge, men til slutt fant jeg min hytte. En forsømt funkishytte fra 1960-tallet. Den lå i en steinrøys, var malt i stygge farger og det var omtrent et kvarter å gå til vannet.

<b>Baroniet:</b> Fra balkongen på hyttas sydfløy kan Sidsel Hauff vinke til forbipasserende.
Baroniet: Fra balkongen på hyttas sydfløy kan Sidsel Hauff vinke til forbipasserende.

Men prisen var overkommelig, og Sidsel så et hav av muligheter. Hun kjøpte Snippen, som hytta opprinnelig het, siden den lå på en liten tomtesnipp.

– Etter kjøpet, ringte jeg til familie og bekjente og fortalte at jeg hadde skaffet meg et baroni i Son. Dermed ble Snippen til Baroniet. Ingen kaller en uisolert sommerhytte på 45 kvadratmeter for Baroniet på ramme alvor, men litt humor må man ha.

Etter hvert har Baroniet fått både vannklosett og ny balkong, sistnevnte går under navnet Sydfløyen. Herfra vinker gjerne baronessen både med og uten tiara.

– Hytta mi er mer enn en hytte. Den er beviset på at jeg er i stand til å oppfylle mine drømmer. Da blir Snippen for smått, mens Baroniet er akkurat passe.

Les også: (+) Den spektakulære hytta har 360 graders utsikt og kan brukes helt gratis

<b>Helge Lodge: </b>Monica Blauenfeldt og Helge Kvamme har hytte på Geilo, navnet har dobbelt betydning. – Hytta er Helges, og den er et helt herlig helgested, sier Monica.
Helge Lodge: Monica Blauenfeldt og Helge Kvamme har hytte på Geilo, navnet har dobbelt betydning. – Hytta er Helges, og den er et helt herlig helgested, sier Monica. Foto: Privat

Navn med historie

Savoy Inn er det fornemme navnet på en tømmerhytte i Valdres. Arne Tandberg har tjenestegjort i FNs tjeneste i Libanon og tidligere Jugoslavia. Han er medlem av en veteranforening som blant annet har samlet inn midler for å finansiere en byste av Jan S. Baalsrud på Kolbotn.

<b>Savoy Inn. </b>Navnet er inspirert av en tømmerkoie hvor Jan Baalsrud holdt seg i skjul, den ble kalt Hotell Savoy.
Savoy Inn. Navnet er inspirert av en tømmerkoie hvor Jan Baalsrud holdt seg i skjul, den ble kalt Hotell Savoy.

– I forbindelse med flukten fra tyskerne under 2. verdenskrig, ble Jan Baalsrud rodd over Lyngenfjorden, fra Furu­flaten over til østsiden hvor det sto en liten tømmerkoie.

Arne Tandberg sier at Baalsrud lå i koia i 12 døgn før han ble hjulpet videre. Tømmerkoien fikk navnet Hotell Savoy.

– Forrige sommer gikk jeg i sporene til Jan Baalsrud, og jeg ble sterkt inspirert til å døpe den lille tømmerhytta vår for Savoy Inn. Slik er Baalsruds sitat i boken Den 12. mann: «Jeg har det fint – dette er som å bo på Hotell Savoy.» Og slik har vi det også på Savoy Inn.

Endelig på plass

Noen navn uttrykker akkurat det eierne føler. Slik som Endeli i Elvdalen. Laila Øien forteller at de hadde drømt om egen hytte i lang tid, og plassen som ligger oppi lia er et ypperlig sted.

– Vi måtte dessverre rive et gammelt hus som bestemoren til mannen min vokste opp i, men vi har tatt vare på materialer vi kunne bruke igjen, litt ytterkledning og et vindu. Her på Endeli trives vi, endelig fikk vi hytta oppi lia!

Les også: (+) Test av tre bålpanner

<b>Endeli: </b>Høyt oppi lia ligger hytta som endelig ble familien Øiens. Navnevalget ble lett.
Endeli: Høyt oppi lia ligger hytta som endelig ble familien Øiens. Navnevalget ble lett.

Himmelstigen og Tordensbu

Her er noen flere hyttenavn, som vi har funnet i Hyttelivs facebook-gruppe Hytter uten strøm eller vann:

Myrtun, Orrestupet, Vassbua, Hærabu, Knatten, Haugtussa, Brattbakken, Paradiset, Himmelstigen, Dramløs, Furuholen, Kirstenodden, Britabu, Egilbu, Bloksberg, Jakthyttå, Hygga, Fredeli, Skålebu, Solbergstova, Lyngtun, Lysebu, Oseberg, Bakli-Lægjet, Steinrøysa, Vidunderli, Tordensbu, Kajastova, Elverhøy, Fjellro, Festninga, Bestebo, GranBar rock og rekreasjonshjem, Kvilut, Hegebu, Gjøkeredet, Lyngen, Solås, Tussebakken, Ørneredet, Blåsebo, Heibo; Veslehytta, Falkeblikk.

Lager hytteskilt

Hallgeir Aronsen driver Snekkerboden og har laget hytteskilt som bigeskjeft i mange år. Han forteller at det er blitt mer vanlig å referere til hyttenavnet i stedet for bare hytta.

– Det er flest fjellhytter som vil ha navneskilt, men de siste årene har jeg fått flere bestillinger på skilt til hytter ved sjøen. Navnene er ganske varierte med beskrivende navn som Utsikten, men også med fred, li og ly i navnet. Jeg opplever imidlertid en trend bort fra beskrivende navn som Bjerkely og Utsikten og i mer retning av mer personlige og morsomme navn som Mormorhytta, Andersbu ogArven.

SKILT: Mange velger å lage navneskilt til hytta si.
SKILT: Mange velger å lage navneskilt til hytta si. Foto: Privat

Hallgeir Aronsen forteller at flere hytter har fått navnet Furtebua. En badstue heter Kokeriet, en utedo med navnet Skithuset står på Vestlandet et sted, og hytta Bankens ligger oppe i nord.

Hedret bestemors arv

– For noen år siden fikk jeg en bestilling fra en familie som hadde en hytte bestemor elsket. Alle var enige om at den het Bestemorhytta. Da bestemor gikk bort, var det en grei arv som bestemor hadde ønsket skulle brukes på hytta. Det ble et nytt anneks og innvendig oppussing, og annekset fikk skiltet Drømmereiret.

Snekkerboden får flest bestillinger på skilt av furu villmarkspanel med pen skrifttype og svarte bokstaver.

– Men jeg skulle gjerne sett større variasjon, i Østerrike, Sveits og Frankrike har de langt mer fantasifulle skilt, det er alltid gøy å lage noe utenom det vanlige også.

PS: Da vi stilte spørsmålet på Hyttelivs Facebook-side, var det over 400 som svarte. Les flere historier bak hyttenavn her.

Se lesernes hyttenavn på bildene nedover:

<b>Hotell Savoy:</b> Tømmerkoia der Jan Baalsrud søkte tilflukt.
Hotell Savoy: Tømmerkoia der Jan Baalsrud søkte tilflukt. Foto: Privat
<b>Liabu:</b> Hytta på Månvassetra i Rauma kommune er et flyttet og ombygget gammelt hus. – Huset er fra min hjemgård på Sunnmøre, og gården heter på folkemunne Lia. Vi valgte å bruke Lia, og bu passer jo godt til, forteller Anne-Liss Hofseide.
Liabu: Hytta på Månvassetra i Rauma kommune er et flyttet og ombygget gammelt hus. – Huset er fra min hjemgård på Sunnmøre, og gården heter på folkemunne Lia. Vi valgte å bruke Lia, og bu passer jo godt til, forteller Anne-Liss Hofseide. Foto: Privat
<b>Ravnebu:</b> Hilde U. Olsen og Rune Ravn Olsen har hytte i Birtedalen. Hilde forteller at Rune har navnet Ravn fra sin mor, og de er stolte over familienavnet. Derfor fikk hytta navnet Ravnebu. Rune har til og med en ravn hengende i taket.
Ravnebu: Hilde U. Olsen og Rune Ravn Olsen har hytte i Birtedalen. Hilde forteller at Rune har navnet Ravn fra sin mor, og de er stolte over familienavnet. Derfor fikk hytta navnet Ravnebu. Rune har til og med en ravn hengende i taket. Foto: Privat
<b>Boblebu:</b> Boblebu er ett av navnene på godset ved Lyseren. Anette Sundquist forteller at hovedhytta heter Lillegodset, og dermed fikk annekset navnet Bittelillegodset. – Og da vi bygget gapahuken, var smaken av bobler en selvfølge. Og dermed ble navnet naturlig nok Boblebu.
Boblebu: Boblebu er ett av navnene på godset ved Lyseren. Anette Sundquist forteller at hovedhytta heter Lillegodset, og dermed fikk annekset navnet Bittelillegodset. – Og da vi bygget gapahuken, var smaken av bobler en selvfølge. Og dermed ble navnet naturlig nok Boblebu. Foto: Privat
<b>HyttaMi: </b>Nina Østerlie lurte på hyttenavn i flere år, og hun omtalte hytta ved Austvatn i Nord Odal bare for hytta mi. – Jeg sa bestandig at jeg skulle på hytta mi, så hvorfor ikke kalle den det. Slik ble det et lett valg.
HyttaMi: Nina Østerlie lurte på hyttenavn i flere år, og hun omtalte hytta ved Austvatn i Nord Odal bare for hytta mi. – Jeg sa bestandig at jeg skulle på hytta mi, så hvorfor ikke kalle den det. Slik ble det et lett valg.
<b>Midtigard: </b>Familien har hytte i samme felt som to vennepar på Skeikampen. Her er det ofte afterski og skirenn med drikkeposter mellom hyttene. – Vi ligger midt imellom, og dermed ble det Midtigard. De andre to hyttene heter Oppigard og Nerigard. Nå venter vi på skilt til alle tre hyttene samt to avstandsskilt, forteller Kjersti Bakke.
Midtigard: Familien har hytte i samme felt som to vennepar på Skeikampen. Her er det ofte afterski og skirenn med drikkeposter mellom hyttene. – Vi ligger midt imellom, og dermed ble det Midtigard. De andre to hyttene heter Oppigard og Nerigard. Nå venter vi på skilt til alle tre hyttene samt to avstandsskilt, forteller Kjersti Bakke.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2021, og sist oppdatert 04/05 2021.

Les også