Hyttedrømmen:

Hyttene vi drømmer om

Ekspertene har felt sin dom over bestselgerne i hyttemarkedet.

FAMILIEHYTTA: Firmaet Familiehytta er mest kjent for sin såkalte familieserie. I øyeblikket er det modellen FH 80 Nordseter som selger best.
FAMILIEHYTTA: Firmaet Familiehytta er mest kjent for sin såkalte familieserie. I øyeblikket er det modellen FH 80 Nordseter som selger best. Foto: Familiehytta
Publisert Oppdatert

- Nordmenn bygger ikke spesielt sprelske hytter, men det har blitt langt større aksept for den luksuriøse bonderomantiske stilen de siste 10 årene, forklarer hytteforsker Finn Arne Jørgensen.

I dag åpner Norsk Hyttelivmesse på Hellerudsletta. Her står 11 av Norges største hytteprodusenter klare til å vise frem populære modeller.

Etter å ha sett nærmere på noen av de mestselgende ferdighyttene, er fellesnevneren bonderomantikk og småruter.

Romantisk på fjellet

- Hemsetind, Femund og Nordseter er jo gode norske drømmehytter beregnet på fjellet. De signaliserer en flott norsk hyttesmak som minner om storgårdene og tradisjoner, forklarer sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

TRADISJON: Femund-hytta er en av bestselgerne til Norgeshus. Den signaliserer en flott norsk hyttesmak som minner om storgardene og tradisjoner, mener sosialantropolog Gunn-Helen Øye.
TRADISJON: Femund-hytta er en av bestselgerne til Norgeshus. Den signaliserer en flott norsk hyttesmak som minner om storgardene og tradisjoner, mener sosialantropolog Gunn-Helen Øye. Foto: Norgeshus

- Den bonderomantiske stilen som du finner på fjellet skjøt for øvrig fart etter Lillehammer-OL.

TREND: Hellvik Hus selger mest av hyttemodellen Trend. En av få som signaliserer en litt mer moderne stil, forteller Gunn-Helen Øye.
TREND: Hellvik Hus selger mest av hyttemodellen Trend. En av få som signaliserer en litt mer moderne stil, forteller Gunn-Helen Øye. Foto: Hellvik hus

- Og de rike som Røkke, Mæle, Gjelsten bygde slike enorme hytter i lignende stil, gjerne med Finn Sandmæl som arkitekt. Mange av modellene som nå settes opp er minivarianter av disse, sier Jørgensen.

Det opprinnelige

HEMSETIND: Modellen Hemsetind er en av Drammens Hus og Hytters mestselgende modeller.
HEMSETIND: Modellen Hemsetind er en av Drammens Hus og Hytters mestselgende modeller. Foto: Drammens Hus og Hytter

Jørgensen hevder at til tross for alle komfortoppgraderingene vi har fått de siste 50 årene, representerer fremdeles hyttedrømmen et ønske om noe mer opprinnelig og autentisk enn bylivet.

RANA HYTTA: Hyttemodellen Midgard er Rana hyttas klart mestselgende modell.
RANA HYTTA: Hyttemodellen Midgard er Rana hyttas klart mestselgende modell. Foto: Rana hytta

Og mange foretrekker å markere en avstand til det urbane, om ikke annet så stilmessig.

- Men det er interessant å registrere at så få drømmer om å skille seg ut, sier han.

Hvilken hyttestil liker du best? Del dine meninger i kommentarfeltet under.

Ut mot havet

Ferdighyttene ved sjøen ser langt oftere ut som et "v anlig" hus, i motsetning til fjellhyttene som skal ha litt villmarksstil.

HEDDA: Hedda samarbeider med KIMA arkitektur AS, som viderefører hyttenes grunnkonsept. - Denne inviterer naturen inn. Her flagges ikke statusforbruket i samme grad, mener Gunn-Helen Øye.
HEDDA: Hedda samarbeider med KIMA arkitektur AS, som viderefører hyttenes grunnkonsept. - Denne inviterer naturen inn. Her flagges ikke statusforbruket i samme grad, mener Gunn-Helen Øye. Foto: Hedda hytter

- Nordbohushytta har for eksempel et forholdsvis utradisjonelt uttrykk, men jeg vet de bygger mange av den ved kysten, spesielt i Trøndelag. Her handler det om å maksimalisere utsikten ut mot havet, mener Jørgensen.

ROMSDAL: Rindalshytter selger i øyeblikket mest av hyttemodellen Romsdal.
ROMSDAL: Rindalshytter selger i øyeblikket mest av hyttemodellen Romsdal. Foto: Rindalshytter

- Noen av modellene ser ut som om de har blitt bygd på i flere stadier. Dette kan kanskje sees i lys av den gamle selvbyggertradisjonen, hvor hyttefolket gjerne startet i det små for så å utvide når de fikk råd og behov.

Selektive kommuner

- Den norske hyttesmaken er knyttet til fortiden og minner, men også nåtiden - i hvilken sosial status du er i. Valgene overrasker meg ikke, men er gode representanter for den norske smaken, mener Øye, og fortsetter:

- Det er viktig å være oppmerksom på hvilke hytte du faktisk får satt opp. Noen kommuner er selektive, det vil si de godkjenner ikke hytter som "ikke passer inn i landskapet". Satt på spissen vil da det norske hyttearkitektoniske landskapet forbli relativt stabilt.

NORDBOHUS: Hyttemodellen Corner er Nordbohus bestselger. Corner tar ut en stram og ren innovativ stil. Denne er voksende, men det vil ta flere år før den blir nummer én i Norge, tror Gunn-Helen Øye.
NORDBOHUS: Hyttemodellen Corner er Nordbohus bestselger. Corner tar ut en stram og ren innovativ stil. Denne er voksende, men det vil ta flere år før den blir nummer én i Norge, tror Gunn-Helen Øye. Foto: Nordbohus
AURORA: Den mest populære serien til Saltdalshytta er Aurora, og Aurora 994A er en av de mest populære modellene.
AURORA: Den mest populære serien til Saltdalshytta er Aurora, og Aurora 994A er en av de mest populære modellene. Foto: Saltdalshytta

Er du enig med ekspertene? Skriv din mening i kommentarfeltet under saken.

Les også:

Disse hyttene er gullgruver

Ledige leiehytter ved sjøen

Tips til deg som snekrer alene

Slik blir kveldssnacksen super

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning