Romantisk interiør

Tømmerhytte i skogen med shabby chic interiør

Den gamle hytta i skogen stammer fra 1890. Nå er den innredet romantisk og nostalgisk med shabby chic stil og arvegods.

DUST OG DELIKAT: Den gamle hytta i skogen har fått et romantisk, nostalgisk og delikat interiør
DUST OG DELIKAT: Den gamle hytta i skogen har fått et romantisk, nostalgisk og delikat interiør Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Et gammelt toetasjes tømmerhus fra 1890, er i dag svaret på hyttedrømmen til Hilde Wahlstrøm og Arne Vinnstad.

De ramlet ganske tilfeldig over den sjarmerende tømmerhytta på Finn.no for omtrent tre år siden.

BYTTEHANDEL: Det som i dag er hytte, var en gang i tiden andre etasje på et bolighus fra 1890. Dette er har blitt flyttet to ganger, sist til en gård på Åmli i 1995. Han som Arne og Hilde kjøpte hytta av bodde på gården ved siden av. Bygningen skulle egentlig rives og brukes til fyring, men da byttet han den like gjerne til seg mot en tilsvarende mengde ved i bjørkestammer.
BYTTEHANDEL: Det som i dag er hytte, var en gang i tiden andre etasje på et bolighus fra 1890. Dette er har blitt flyttet to ganger, sist til en gård på Åmli i 1995. Han som Arne og Hilde kjøpte hytta av bodde på gården ved siden av. Bygningen skulle egentlig rives og brukes til fyring, men da byttet han den like gjerne til seg mot en tilsvarende mengde ved i bjørkestammer. Foto: FOTO: Privat

Hytte er en gammel etasje fra 1890

BYTTET MOT BJØRKESTAMMER: Den forrige eieren byttet til seg hytta mot en tilsvarende mengde bjørkestammer til fyring.
BYTTET MOT BJØRKESTAMMER: Den forrige eieren byttet til seg hytta mot en tilsvarende mengde bjørkestammer til fyring. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Fargekoder

Entre, toalett, kjøkken, stue og soveromsvegger: Lys antikk

Kjøkkeninnredning: Bondeblå

Gulv i 1. etasje: Gråmynte

Gulv i 2. etasje: Skagen

Vegger i 2. etasje: Fromasj

De falt pladask for det gamle huset i skogen ved Åmli, og kunne se at det var håndverksmessig solid. Hytta er overetasjen på et gammelt hus fra 1890.

- Det var fryktelig mange møbler her da vi kom, forteller Arne. - Og museinvasjon, legger Hilde til.

- Hele hytta var overfylt med ting, og på kjøkkenet var det sikkert sitteplasser til minst 20 personer.

Alle gulvene var dekket av ryer, og vegger og dører var malt i mørke bondefarger.

Tett på naturen

Med skogkanten som nærmeste nabo opplever hytteeierne dyrelivet tett på seg.

- Dyrene bruker hytta, forteller Hilde. - Vi hører ofte ekorn og fugler som napper i mose-isolasjonen.

Paret er flittige turgåere, og det var naturen og området rundt hytta som tiltrakk dem.

Skjevt med særpreg

Selv om de har beholdt mye av den originale hytta, har de valgt å forandre litt på rominndelingen, og alle rommene er nå malt i en lys hvit tone.

- Siden det er så lavt under taket, var det greit å lysne vegger og tak for å åpne opp. Tidligere var det så mørkt og trist, med rosa vegger som slukte lyset, forklarer Hilde.

Det gråmalte tregulvet er det originale fra 1890, og alle dørene er skjeve.

Ellers er det en frodig blanding av arvegods, gamle ting fra brukthandel, nye ting og møbler som sto i hytta da de kjøpte den. Hilde er over gjennomsnittet opptatt av interiør, noe som kommer tydelig fram.

Bygget kjøkkenet selv

SELVLAGET: Det nydelige, blå kjøkkenet er det Arne som har bygget. Den smarte hjørneløsningen med ovnen var hytteeiernes egen idé. Det gamle skiltet har Hilde kjøpt i en interiørforretning i Arendal. Kobberkjelen tilhørte Arnes tippoldeforeldre, og stammer fra tidlig 1800 tallet.
SELVLAGET: Det nydelige, blå kjøkkenet er det Arne som har bygget. Den smarte hjørneløsningen med ovnen var hytteeiernes egen idé. Det gamle skiltet har Hilde kjøpt i en interiørforretning i Arendal. Kobberkjelen tilhørte Arnes tippoldeforeldre, og stammer fra tidlig 1800 tallet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det nye kjøkkenet var det første de satte i gang med, og her har Arne bygget rubbel og bit.

SJARMERENDE SPISEKROK: Til den koselige spisekroken har de kjøpt et gammelt bord fra 1820 på en brukthandel. Benken er arvegods.
SJARMERENDE SPISEKROK: Til den koselige spisekroken har de kjøpt et gammelt bord fra 1820 på en brukthandel. Benken er arvegods. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Med bakgrunn som bilskadereparatør og med en bror som er byggmester, mener Arne at byggebehovet ligger i fingrene.

- Etter hvert som skapene ble ferdig, fylte jeg dem med det innholdet de skulle ha. Det ble mange sene kvelder, med både vin og mat klokken to om natten.

Det ene skapet ble bygget med alle kjelene inni, så det er bare på millimeteren at den store jerngryten kommer ut av skapet.

Kjøkkenet er malt i bondeblått, med avslipte områder for å gi et slitt uttrykk.

Den kreative plasseringen av den skråinnsatte ovnen er et resultat av forskjellige utprøvinger.

Arvegods

Hilde har sansen for å blande gammelt og nytt, noe hytta bærer preg av.

- Jeg ønsket at interiøret skulle være gammelt, og stemme overens med huset. Det skulle bære preg av å være fra 1890, forklarer hun.

NYTT MED MALING: Det gamle hjørneskapet er et funn fra finn.no, og Hilde har selv malt det hvitt. Symaskinen har hun arvet fra farmoren.
NYTT MED MALING: Det gamle hjørneskapet er et funn fra finn.no, og Hilde har selv malt det hvitt. Symaskinen har hun arvet fra farmoren. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Hytta er lys og gjennomført, med innslag av romantikk og shabby chic. Her er ingenting tilfeldig, og alt har sin plass.

- Jeg har alltid vært opptatt av interiør, forteller Hilde. - Jeg liker å gå til både interiørforretninger og brukthandlere, og jeg handler mye på nett.

Kreative kreasjoner

I likhet med Arne, liker Hilde å arbeide med hendene, og hun har tilført hytta flere av sine kreative kreasjoner.

Gardinene i stuen har hun selv sydd, og rundt omkring på hytteveggene har hun hengt opp selvskrevne gullkorn og ordtak.

LANDLIG: Den gamle skuvsengen er blitt bygget opp til en sittebenk. Det runde bordet sto på hytta da de kjøpte den.
LANDLIG: Den gamle skuvsengen er blitt bygget opp til en sittebenk. Det runde bordet sto på hytta da de kjøpte den. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det gamle hjørneskapet er kjøpt på Finn.no, og der troner den gamle symaskinen til Hildes farmor. På gulvet under står den gamle verktøykassen til bestefaren.

GAMMELT VERKTØY: Den gamle verktøykassen til Hildes bestefar er tatt fram fra kjelleren og inn på hytta. Gardinene har Hilde sydd selv med stoff fra Stoff & Stil.
GAMMELT VERKTØY: Den gamle verktøykassen til Hildes bestefar er tatt fram fra kjelleren og inn på hytta. Gardinene har Hilde sydd selv med stoff fra Stoff & Stil. Foto: Per Erik Jæger

- Den har stått i kjelleren i alle år, og nå har den funnet veien hit til hytta i Åmli, med alt det gamle verktøyet intakt, forteller Hilde.

Sittebenken i stuen er en gammel skuvseng, som er blitt bygget om, og på veggen over henger en tallerkenhylle som rommer mye arvegods. Tallerkenene kjøpte Hildes bestemor for 25 øre stykket. Blant dem henger den som Hilde alltid spiste grøt av som liten jente.

Romantiske rom

Det er soverom både oppe og nede i hytta.

I andre etasje er det et gjesteværelse og et barnerom. Når man kommer opp den snirklete vindeltrappen får man følelsen av å ta et skritt inn i en fransk, landlig stue.

Vaskevannsfatet står klart med vannmuggen, og alt er hvitt, dust og romantisk. På barneværelset sitter Arnes gamle bamse fra han selv var liten, og også her er det en blanding av nytt og gammelt.

ARVEGODS: De fleste tallerkenene i hyllen har Hilde arvet. De kostet 25 øre stykket en gang i tiden.
ARVEGODS: De fleste tallerkenene i hyllen har Hilde arvet. De kostet 25 øre stykket en gang i tiden. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Mamma har alltid vært opptatt av gamle ting, påpeker Pia, datteren til Hilde. Og interessen for interiør har smittet litt over på meg. Man kan jo finne skatter i en brukthandel!

LESEHEST: Hilde og Arne er begge glad i å lese. De har planer om å bygge en bokhylle over sengen på soverommet nede. Her kan de nyte morgenkaffen med knitring fra peisen.
LESEHEST: Hilde og Arne er begge glad i å lese. De har planer om å bygge en bokhylle over sengen på soverommet nede. Her kan de nyte morgenkaffen med knitring fra peisen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Se sjøhyttas forvandling etter oppussingen

Slik innreder du sommerhytta

Slik lager du bagels

ROMANTISK: Soverommene oppe er lyse, delikate og romantisk innredet.
ROMANTISK: Soverommene oppe er lyse, delikate og romantisk innredet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
GAMMEL STOL: Stolen sto igjen fra de forrige eierne, og den har Hilde malt hvit og pusset ned for å gi en slitt effekt. Vaskevannsfatet med vannmuggen står klart til morgentoalettet.
GAMMEL STOL: Stolen sto igjen fra de forrige eierne, og den har Hilde malt hvit og pusset ned for å gi en slitt effekt. Vaskevannsfatet med vannmuggen står klart til morgentoalettet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SKATTEKISTE: I kisten på barnas rom samlet moren til Hilde broderier og annet utstyr før hun giftet seg.
SKATTEKISTE: I kisten på barnas rom samlet moren til Hilde broderier og annet utstyr før hun giftet seg. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning