Oppussing

Nytt liv i gammel hytte

Den 40 år gamle hytta i Valdres ble nesten ikke brukt. Da tok hytteeieren grep om situasjonen.

Publisert Oppdatert
NY PLAN: Soverommene har fått bedre adkomst fra en åpen gang bak peisen. Noen trinn nedenfor ligger det nye tilbygget med bad og toalett.
NY PLAN: Soverommene har fått bedre adkomst fra en åpen gang bak peisen. Noen trinn nedenfor ligger det nye tilbygget med bad og toalett. Foto: Per Erik Jæger

Året var 1966. Den gang var hytta drømmen som mor og far bygde. Det var tider for det enkle hyttelivet med minimale krav til komfort. 40 år etter var den fordums drømmen blitt til stedet som ingen gadd å bruke. Ufikst, og for lengst utgått på dato.

Året er blitt 2008. - Nå vil vi opp hit så snart vi har et ledig pusterom i tilværelsen, forteller hytteeier Hanne Nicolaysen.

Hva har skjedd? - Vi måtte bare innse at gamle, spartanske tider er forbi. Vi lengtet etter vann og varme, bad og badstue, delikate farger, mer plass og en praktisk plan.

Det ble en snuoperasjon som besto av flere trinn.

Opprinnelig var hovedhytta dårlig fundamentert. Det var oppdaget råte i gulvbjelkene. Taket trengte å lektes opp og tekkes på nytt. Og det mest dramatiske: Hele pipestokken hadde fått en alvorlig knekk over peisen som følge av forskyvninger over tid. Alt dette måtte det gjøres noe med.

Deretter måtte vann og strøm inn. Ønskene om badekomfort og toalett kunne ikke oppfylles innenfor huskroppen til den gamle hovedhytta. Det måtte løses med et tilbygg.

Hanne Nicolaysen så også et potensial for bedre bruk innenfor den opprinnelige huskroppen.

Les reportasjen og se flere bilder i Hytteliv nr. 10.08

ENKELT: Inni er den blitt helt ny, men utvendig er de enkle og beskjedne formene beholdt. Gavlveggen fra stuen er åpnet med et stort dørfelt med samme småruter som vinduene. Ennå er det bare benk og klappstoler å sitte på. Men neste år kommer terrassen.
ENKELT: Inni er den blitt helt ny, men utvendig er de enkle og beskjedne formene beholdt. Gavlveggen fra stuen er åpnet med et stort dørfelt med samme småruter som vinduene. Ennå er det bare benk og klappstoler å sitte på. Men neste år kommer terrassen. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning