Farger og innredning til hytte:

Koselig og romslig hytte på liten plass

Gjennomgående, harmonisk fargebruk og gjennomtenkt innredning gjør denne 40 kvadratmeter vesle hytta riktig så stor.

NATURTONER: Interiøret er lyst, men allikevel lunt, med farger inspirert av naturens stein, mose og treverk. Elementer av rødt skaper spennende kontraster. Det flotte reinsdyrskinnet er kjøpt av samer på torget i Hammerfest.
NATURTONER: Interiøret er lyst, men allikevel lunt, med farger inspirert av naturens stein, mose og treverk. Elementer av rødt skaper spennende kontraster. Det flotte reinsdyrskinnet er kjøpt av samer på torget i Hammerfest. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Sist oppdatert
LUFTIG: Vegger og tak i det store allrommet er hvite for å få maksimal utnyttelse av lyset og oppnå et luftig uttrykk. De brune gulvene skaper en fin kontrast.
LUFTIG: Vegger og tak i det store allrommet er hvite for å få maksimal utnyttelse av lyset og oppnå et luftig uttrykk. De brune gulvene skaper en fin kontrast. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Mest av alt er vi fornøyde med det 20 kvadratmeter store allrommet som består av stue, spisekrok og kjøkken. Med stor takhøyde og lys innredning virker rommet større enn det er, og alle nødvendige funksjoner har fått plass uten at det virker trangt, sier eier Anita Martinsen.

Hun og ektemannen Jan Erik har bygget sin egen drømmehytte i Tisleidalen i Valdres. Den er nøkternt innredet med inspirasjon fra naturen, har verken innlagt vann eller strøm, ei heller utskjæringer eller profilerte lister.

Paret har satset på bruktfunn og smarte gjenbruksløsninger.

Fra Rocky Mountains til Valdres

Byggeprosjektet startet med en biltur i British Colombia i Canada i 2005. Anita og Jan Erik overnattet i en tømmerhytte i Rocky Mountains og ble så betatt av atmosfæren at de begynte å leke med tanken om å bygge et tilsvarende sted selv.

- På flyet hjem begynte vi å tegne hytta, og da vi var i Norge igjen, startet jobben med å finne en tomt i Tisleidalen i Valdres, minnes Anita.

TRIVELIG OMRÅDE: Tømmerhytta Innsikt ligger i et hyggelig område med fine stølsveier, små hytter, gode fiskemuligheter og perfekte skiforhold.
TRIVELIG OMRÅDE: Tømmerhytta Innsikt ligger i et hyggelig område med fine stølsveier, små hytter, gode fiskemuligheter og perfekte skiforhold. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Farger

STUE, KJØKKEN OG SPISEKROK

Vegger og tak: Behandlet med lut og hvit tresåpe fra Norsk trepleie

Gulv: Behandlet med spesialblandet, brunpigmentert olje fra Norsk trepleie

Spisebord: 3060-Y75R

Stoler, benk og sofa: 1508-Y26R

Dører: 1508-Y26R (beige), 0803-Y11R (hvit) og 4113-G91Y (grønn)

Kjøkkeninnredning: 1508-Y26R

BAD

Innredning: 1508-Y26R

SOVEROM

Vegger og tak: Behandlet med lut og hvit tresåpe fra Norsk trepleie

Gulv: Behandlet med spesialblandet, brunpigmentert olje fra Norsk trepleie

Familiekøye og krakk: 4113-G91Y

Gjort det meste selv

INNBYR TIL HYGGE: Bord og stoler har Anita og Jan Erik fått, mens sittebenken er kjøpt brukt. Kurvene som Anita har samlet gjennom mange år, har endelig kommet til sin rett på en hylle oppunder taket.
INNBYR TIL HYGGE: Bord og stoler har Anita og Jan Erik fått, mens sittebenken er kjøpt brukt. Kurvene som Anita har samlet gjennom mange år, har endelig kommet til sin rett på en hylle oppunder taket. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Høsten 2005 ble paret eiere av en tomt på ca. to mål, og Jan Erik fikk hjelp av en kamerat til å begynne på grunnmuren året etter. Tømmerkassa ble laget våren 2006, fraktet opp med tømmerbil til Tisleidalen og satt opp igjen på én dag i august.

HÅNDVERK: De dekker gjerne bordet med geiteskinn og norsk, håndlaget tinn.
HÅNDVERK: De dekker gjerne bordet med geiteskinn og norsk, håndlaget tinn. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Tak, gulv, vinduer og innvendige vegger har Jan Erik gjort selv.

- Vår første ferietur hit var i påsken 2008, så vi kan jo si at hytta var ferdig da, selv om det er blitt mange omganger med maling og snekring etter det, sier Anita.

Paret føler ikke at de har gjort noen kompromisser når det gjelder plass, men at de har det de trenger på 40 kvadratmeter. De ville ha en enkel, røff og ikke minst brukervennlig hytte og ønsket et lite areal helt fra begynnelsen. Derfor satset de på kompakte og effektive løsninger.

Sats på gjenbruk

Interiøret er lyst, men allikevel lunt. Lenge vurderte Anita mørkere vegger, men med kun solcellestrøm og små vinduer, ble det viktig å ta vare på det lyset som er. Hytta besøkes også ofte på vinteren, dermed var det mest fornuftig å velge lyse vegger og tak, og heller tilføre varme toner i form av brune gulv og farge på tekstiler.

SELVGJORT: Sengegavlen har Anita laget selv av en sponplate trukket med grønt linstoff. Stolene har paret fått. Puter og pledd i forskjellige mønstre, farger og teksturer er dekorativt og skaper en hyggelig atmosfære.
SELVGJORT: Sengegavlen har Anita laget selv av en sponplate trukket med grønt linstoff. Stolene har paret fått. Puter og pledd i forskjellige mønstre, farger og teksturer er dekorativt og skaper en hyggelig atmosfære. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Det er malt med ulike malingsrester fra forskjellige leverandører, forklarer Anita.

GJENBRUK: Gulv, vegger og tak på soverommet har fått samme behandling som i stua. Gardinene har Anita sydd selv, og den vesle krakken under sengen lagde Jan Erik på sløyden da han var liten. Anita har drevet på med gjenbruk lenge, og filleryene er laget av gamle, oppklippede klær og sengetøy.
GJENBRUK: Gulv, vegger og tak på soverommet har fått samme behandling som i stua. Gardinene har Anita sydd selv, og den vesle krakken under sengen lagde Jan Erik på sløyden da han var liten. Anita har drevet på med gjenbruk lenge, og filleryene er laget av gamle, oppklippede klær og sengetøy. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Fargene er inspirert av naturen og går i hvitt, beige, grått, brunt, grønt og noe rustrødt. Stilen er tøff og naturlig, og gjenbruk er en viktig faktor.

Nesten alt i interiøret har de fått eller er kjøpt brukt på finn.no og deretter pusset opp. Anita har også strikket puter, og filleryene er laget av gamle klær og sengetøy. Solid og enkelt er grunnholdningen, understreker hun.

Tar tiden til hjelp

Hytta er utgangspunktet for naturopplevelser til fots og på ski med sønnen på fire, og familien føler nå at de har fått det stedet de drømte om på vei hjem fra Canada.

- Skulle vi ønsket oss noe mer, ville det vært en mer øde beliggenhet, men vi har veldig gode naboer og trives godt her, forteller de.

Hemsen er neste prosjekt, men den skal de ta over tid. For selv om bygging er moro, er det ikke til å legge skjul på at det har vært mye jobb.

Interiør og tilbehør

LYST OG ÅPENT: En del av allrommet er satt av til kjøkkenet. Smarte løsninger og fargevalg gjør at rommet virker mye større enn det er. Kjøkkeninnredningen er kjøpt brukt og pusset opp.
LYST OG ÅPENT: En del av allrommet er satt av til kjøkkenet. Smarte løsninger og fargevalg gjør at rommet virker mye større enn det er. Kjøkkeninnredningen er kjøpt brukt og pusset opp. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

STUE

ETT KRAV: Anita og Jan Erik hadde kun ett minstekrav til hytta, og det var innedo. Planløsningen ble tilpasset deretter, og dermed fikk tømmerstua et lite bad med snurredass. Baderomsmøblene er rester fra kjøkkeninnredningen.
ETT KRAV: Anita og Jan Erik hadde kun ett minstekrav til hytta, og det var innedo. Planløsningen ble tilpasset deretter, og dermed fikk tømmerstua et lite bad med snurredass. Baderomsmøblene er rester fra kjøkkeninnredningen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Lykter: Hvit lyslykt fra Ikea, mørkebrun lykt fra Åhlens. Barock telysholdere fra Tinn-Per.

Gardiner: Liftgardinene er omsydde gardiner fra Kid Interiør.

Oppbevaring: Hyllen er fra Bohus og oppbevaringsboksene fra Ikea.

Innredning: Sofa og bord er kjøpt brukt på finn.no.

SPISEPLASS

Sittebenk: Kjøpt brukt på finn.no

Dekketøy: Bestikk og tilbehør i serien Barock fra Tinn-Per.

SOVEROM

Foreldrerommet: Sengeteppene og strikkede putene fra Kid Interiør, vevd ullpute fra Røros-Tweed og brodert pute fra Ikea. Veggrye fra Hansen & Dysvik. Brunt lammeskinn fra Bohus.

Oppbevaring: Diverse kurver fra Åhlens og Ikea.

Vindu: Gardinene er sydd av mørkegrønt linstoff fra Panduro Hobby og fôret med et lystett stoff. Familiekøye fra Bohus

KJØKKEN

Innredning: Kjøkkeninnredningen kjøpt brukt på finn.no. Benkeplaten, vasken, knottene og opphengsløsningen Grundtal fra Ikea.

BAD

Innredning: Det som ble til overs fra kjøkkeninnredningen. Vask, kran og knotter fra Ikea.

VERANDA

Lykter: Den store lykten på gulvet er fra Åhlens, de små lyktene fra Kid Interiør. På bordet en lykt fra Sia og inntil veggen en oljelampe fra Hyttetorget foran en lykt fra Maxbo. I taket henger en lyslykt fra Indiska.

HYTTEFAKTA

Beliggenhet: Tisleidalen i Valdres, Nord-Aurdal kommune i Oppland

Eiere: Anita og Jan Erik Martinsen

Tomt: Ca. to mål selveier

NATURLIG VAKKERT: Kvister, kongler og skinn, sammen med norsk tinn, er både lunt og vakkert.
NATURLIG VAKKERT: Kvister, kongler og skinn, sammen med norsk tinn, er både lunt og vakkert. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Byggeår: 2006 - 2008

Hyttetype: Fjellhytte, ca. 870 moh.

Bruttoareal: 40 kvadratmeter pluss 8 kvadratmeter svalgang og 12 kvadratmeter uthus

Rominndeling: Stue og kjøkken i åpen løsning, to soverom, bad, gang og hems. Uthus.

Byggematerialer: Laftet tømmer

Innvending kledning: Tømmer og stående glattpanel

Gulv: Oljet furu

Tak: Torv

Ovn: Vedovn og fjernstyrt parafinovn

Fasiliteter: Vei, biodo og vann fra sisterne, som må fylles manuelt

Les også:

Slik pusser du opp bruktfunnene

Få en koselig hytte med enkle grep

Bygge selv? Dette verktøyet må du ha

Ni tips til å få et hyggelig, landlig kjøkken

SPENNENDE DETALJER: Peisovnen varmer raskt opp hytta og er et koselig innslag i allrommet på mørke vinterkvelder. Reinsdyrhornet er kjøpt i et sametelt på julemarkedet på Rådhusplassen i Oslo. Og å oppbevare ved i den åpne hylla er både vakkert og dekorativt.
SPENNENDE DETALJER: Peisovnen varmer raskt opp hytta og er et koselig innslag i allrommet på mørke vinterkvelder. Reinsdyrhornet er kjøpt i et sametelt på julemarkedet på Rådhusplassen i Oslo. Og å oppbevare ved i den åpne hylla er både vakkert og dekorativt. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
TURHYTTE: Hytta er et utgangspunkt for fjellturer for den aktive familien. Det bæres ved og hentes vann i bekken, og familien tilbringer mye tid ute. Her oppe prøver de å unngå både tidsklemma og multitasking, forklarer Anita.
TURHYTTE: Hytta er et utgangspunkt for fjellturer for den aktive familien. Det bæres ved og hentes vann i bekken, og familien tilbringer mye tid ute. Her oppe prøver de å unngå både tidsklemma og multitasking, forklarer Anita. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også