Oppussing: fjellhytte

Hytta ble ny og lys med spreke fargeklatter

Lysnede vegger, nye løsninger og glade fargeklatter ble resultatet da Hytteliv pusset opp fjellhytta.

STUE FØR OG ETTER: Den gamle hjørnesofaen hadde sett sine bedre dager, den var rufsete og slitt. Det var på tide å bytte den ut, og hytteeieren er fornøyd med den nye sofaen fra Bohus. På veggene henger foreldrenes gamle lampetter som har fått nye skjermer i off white. Interiøret var tidligere innredet med mye furu og sterke rød- og blåfarger. Dette er nå byttet ut med lune jordfarger og friske, røde drypp.
STUE FØR OG ETTER: Den gamle hjørnesofaen hadde sett sine bedre dager, den var rufsete og slitt. Det var på tide å bytte den ut, og hytteeieren er fornøyd med den nye sofaen fra Bohus. På veggene henger foreldrenes gamle lampetter som har fått nye skjermer i off white. Interiøret var tidligere innredet med mye furu og sterke rød- og blåfarger. Dette er nå byttet ut med lune jordfarger og friske, røde drypp. Foto: Privat og Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Fra stuevinduet ser de rett ut på Buvatn. Hytta ligger et lite steinkast fra vannet, med vakker utsikt over fjellheimen. Nærheten til vannet ga føringer til hvordan hytta skulle innredes. Hytteeier Inger Hermundsgård og ektefelle Eivind overtok den 40 år gamle fjellhytta etter hennes foreldre på 1980-tallet. Som så mange eldre hytter hadde den en enkel standard.

Paret hadde lyst på litt mer plass, og etter råd fra en lokal arkitekt bestemte de seg for å bygge ut. Det aktive ekteparet gjorde mye av arbeidet selv. Hytta ble både et fristed og en arbeidsplass. Men de mørke veggene og møblene trengte etter noen år en fornyelse.

- Jeg tittet mye i interiørblader, blant annet Hytteliv, og ble inspirert til å ta noen grep med interiøret. Men jeg ville ikke ha hvite vegger, sier Inger.

Hjelp fra Hytteliv og Ifi

Hytta hennes ble nå valgt ut som en «bli-ny-hytte». Med hjelp av Ifi (Informasjonskontoret for farge og interiør) og interiørarkitekt Inger Ystgaard er den blitt lys og åpen med frisk fargebruk. Det var hovedsakelig overflatebehandling av vegger, tak og møbler, møblering og nye tekstiler de ønsket hjelp med. Etter råd fra interiørarkitekten ble det også bestemt at døren fra gangen inn til stuen skulle blendes igjen.

- Jeg så at det ville bli en mye hyggeligere sittekrok uten døren til gangen, noe hun var enig i. De gamle møblene passet heller ikke inn, dem byttet vi ut med en behagelig divan, forklarer Ystgaard.

KOSELIG SITTEKROK: Den nye kroken er koselig innredet med lune tekstiler og farger. Her kan hytteeieren lese en god bok eller bare nyte den flotte utsikten. Gulvet er lutet med fakselut og oljet med hvitpigment. Leselampen er ny fra Ikea og putene i divanen er fra Bohus.
KOSELIG SITTEKROK: Den nye kroken er koselig innredet med lune tekstiler og farger. Her kan hytteeieren lese en god bok eller bare nyte den flotte utsikten. Gulvet er lutet med fakselut og oljet med hvitpigment. Leselampen er ny fra Ikea og putene i divanen er fra Bohus. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
SOM NYTT: Furukjøkkenet fra Ikea er fra 1980-tallet. Det er nå sprøytelakkert i en vakker rødfarge. Kjøkkenbordet med stoler er fra hyttas opprinnelse og var tidligere lakkert. Understellet på kjøkkenbordet, kjøkkenstoler og begge salongbordene ble malt mørkegrå.
SOM NYTT: Furukjøkkenet fra Ikea er fra 1980-tallet. Det er nå sprøytelakkert i en vakker rødfarge. Kjøkkenbordet med stoler er fra hyttas opprinnelse og var tidligere lakkert. Understellet på kjøkkenbordet, kjøkkenstoler og begge salongbordene ble malt mørkegrå. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
RØDFARGE: Inger Ystgaard hentet rødfargen fra illustrasjonen på noen gamle tallerkener Den ble gjennomgående i stuen og på kjøkkenet.
RØDFARGE: Inger Ystgaard hentet rødfargen fra illustrasjonen på noen gamle tallerkener Den ble gjennomgående i stuen og på kjøkkenet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Brukte skjeve rester

Dette ble gjort

- Vegger og tak ble overflatebehandlet.

- Kjøkkenet, skatollet og tallerken­hyllen ble malt.

- Kjøkkenbord og stoler ble malt.

- Døren fra gangen og inn til stuen ble blendet igjen.

- Ny sofa og pynteputer i stuen.

- Småmøbler i stuen ble malt.

- Soverom fikk nytt spesialsnekret garderobeskap levert av Josvanger Snekkeri på Nesbyen.

- Seng og nattbord ble malt.

- Nye gardiner i stue, spisestue og på kjøkkenet.

Panelet som var brukt i hytta var det ikke mulig å få tak i lenger, så snekkeren måtte tilpasse noen skjeve og skakke rester som de fant på loftet. Sluttresultatet ble likevel bra, og sittekroken har fått en helt ny funksjon. Der kan de ha bøker, musikkhjørne og til nød en liten tv. Hun trives godt med den nye kosekroken, med fyr på peisen og utsikt over Buvatn. Hun synes det er en attraksjon å ha vannet så nære.

- Det veksler med årstiden, fra vinter med islagt vann som en solflommende vidde til et stille vann som speiler forsommerdagen og snøflekkete fjell. Eller når dagen er fylt med solvarme og andemor kommer med alle ungene sine. Når jeg tar meg en hvil, er det stemningen ved vannet som opptar meg, og den er forskjellig, avhengig av årstiden, sier hun.

Fargene ble feil

GOD PLASS: Den romslige spiseplassen består av en sittebenk og stoler. Ikea-møblene er fra 1980-tallet. Nye puter på stolene og skinn frisker opp.
GOD PLASS: Den romslige spiseplassen består av en sittebenk og stoler. Ikea-møblene er fra 1980-tallet. Nye puter på stolene og skinn frisker opp. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
RØD TRÅD: Skatollet har Inger kjøpt brukt. Det ble malt i samme farge som kjøkkenet. Hun fant skatollet på salg i gjenbruks­butikken på Kolbotn, der hun bor.
RØD TRÅD: Skatollet har Inger kjøpt brukt. Det ble malt i samme farge som kjøkkenet. Hun fant skatollet på salg i gjenbruks­butikken på Kolbotn, der hun bor. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Interiørarkitekten valgte en gråbeige nyanse til veggene. Fordi panelet var gammelt og gulnet, var det ikke lett å få det pent, og fargen som først ble valgt fikk et blåskjær da den kom på veggen. De måtte prøve mange ulike oppstrøksprøver på veggen bak divanen. Flere av fargene ble skjoldete og helt feil.

Fargekoder

Tak: Scanox panellut hvit, to strøk

Vegger gang, kjøkken, stue og soveromsgang: Tyrilin interiørbeis farge Never, to strøk

Vegg soverom: Scanox panellakk farge Tanke, to strøk

Vinduer, karmer og dører: Beckers Eggehvit

Kjøkkeninnredning, skatoll og tallerkenrekke: Beckers Nype 239

Understell bord og stoler: Beckers mørk grå 469

Småmøbler: Beckers mørk grå 470

Soverom: Garderobeskap Scanox panellakk Brevann, to strøk

Nattbord: Beckers Abraham 00301

Seng: Beckers Grønnkurle 282

- Jeg fikk gode råd underveis fra Fargerike på Kolbotn og til sist fra Jernia på Nesbyen. Jeg synes resultatet er blitt flott, sier Inger Hermundsgård. De gamle møblene og tekstilene var røde, grønne og blå, og interiøret hadde mange harde kontraster. Interiørarkitekten ønsket å hente inn fargene utenfra, og bytte ut de sterke fargene med roligere farger og harmoniske sammensetninger. Hun satte sammen en palett til vegger, tak, møbler, kjøkken og tekstiler. Rødt ble valgt som en gjennomgående farge.

Gammelt blir nytt

Møblementet var en frodig blanding av arvegods, loppisfunn og ting fra bruktmarked. Gjenbruk var i fokus, og mye av det gamle møblementet ble nytt med maling. Det gamle furukjøkkenet fra 1980-tallet fikk en frodig rødfarge, og det samme gjorde skatollet og tallerkenhyllen. Men litt nytt ble det likevel, for hytteeieren ønsket å bytte ut sofaen.

TON I TON: På soverommet ble to store og upraktiske kommoder byttet ut med to nette nattbord. Seng, nattbord og skap ble fargesatt med delikate, duse grønntoner fordi hytteeieren var opptatt av å ha rolige farger på soverommet.
TON I TON: På soverommet ble to store og upraktiske kommoder byttet ut med to nette nattbord. Seng, nattbord og skap ble fargesatt med delikate, duse grønntoner fordi hytteeieren var opptatt av å ha rolige farger på soverommet. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
BEDRE PLASS: Med de nye, praktiske nattbordene er det større plass ved sengen. Det fargerike sengetøyet er fra Ikea.
BEDRE PLASS: Med de nye, praktiske nattbordene er det større plass ved sengen. Det fargerike sengetøyet er fra Ikea. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
VAKKERT VANN: Vannet har vært en viktig faktor når det kom til innredningen. Hytteeieren er opptatt av å utnytte utsikten og hun finner  mye glede i å se utover det fine vannet.
VAKKERT VANN: Vannet har vært en viktig faktor når det kom til innredningen. Hytteeieren er opptatt av å utnytte utsikten og hun finner mye glede i å se utover det fine vannet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Jeg er veldig fornøyd med den nye, selv om jeg sjelden har tid til å sette meg ned, smiler hun. Hun er en aktiv dame med mange jern i ilden, det er stadig noe å pusle med.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Oppussing på lavbudsjett

En downlights-tabbe er verre enn andre

Så forskjellig kan magen se ut etter fødsel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning