Ferieidyll

Familiens knutepunkt

Her slippes skuldrene ned, og døren står alltid åpen for familie og venner.

Publisert Oppdatert

Sjøen er speilblank og glassklar mens vinden smyger myk og varm langs bryggekanten. Sommeren er på sitt beste i bukta utenfor Tvedestrand. Båtene ligger på rekke og rad langs brygga, klare for et lite tokt langs kysten. Her er både transportbåten med påhengsmotor, en gammel, velholdt snekke og en liten treseilbåt. Det er tydelig at sjølivet er noe som prioriteres.

Feriedrømmen

Noen meter over brygga ligger hovedhytta, et gjesteanneks og et anneks med bad, dusj og badstue. Alt i le for vinden og med 180 graders vidsyn.

Hytta er blitt utvidet etter behov, med lune leplasser, fine solkroker, frokostterrasser og mange utkikksplasser. Det er senger nok og masse å finne på for store og små.

- Vi kjøpte hytta i 1981, mens barna var små. Drømmen var å ha et eget sted hvor barna kunne vokse opp med gode ferieminner, et sted med nærhet til sjøen hvor vi kunne samles og drive med vannsport, fiske eller bare slappe av og være sammen, forteller Wencke.

Og slik har det også blitt.

Bevaring og oppgradering

Da Wencke og Geir kom over ferieidyllen var hytta på 70 kvadrat, akkurat passe stor for trebarnsfamilien. Hytta ble raskt et samlingspunkt og sakte, men sikkert ble den også oppgradert og tilpasset den stadig voksende familien.

- Utgangspunktet for hytta var en Moelven-brakke, 1955-modell, som ble fraktet over isen i 1964, forteller Geir. Da familien overtok var brakka blitt ombygget med stue mot fjorden og soverom på baksiden. En liten utedo, en vedbod, et gammelt anneks og en liten steinbrygge utgjorde fasilitetene.

Siden familien tilbrakte vel så mye tid nede på brygga som i hytta fant de ut at de like godt kunne utvide den. I dag er den stor nok til at alle kan samles rundt et godt måltid, rense garn eller sole seg - samtidig.

- Barnebarna elsker å ligge på brygga og fiske krabber, forteller Wencke, som stortrives når de små er på besøk. Da er tiden deres beste venn.

Forsiktig utvidelse

En steintrapp tilpasset en naturlig kile i terrenget sikret også en lettere adkomst til hytta. Utedoen ble revet og erstattet med et anneks med biodo, dusj og badstue. Det gamle annekset ble bygget om og fikk et eget lite kjøkken, en liten stue og to soverom. Siste "skudd på stammen" er foreldresoverommet og en veranda på baksiden av hytta.

- Vi har ønsket å bevare hyttas særpreg, men trengte et ekstra soverom til oss selv. I samarbeid med en arkitekt fikk vi plassert påbygget pent i terrenget mellom hytta og annekset. Dermed fikk vi også en skjermet krok med terrasse mellom tilbygget og hytta, som er blitt et yndet sted for frokosten, forteller eierne.

Innvendig tilpasning

60-talls hytta er også blitt oppgradert og modernisert innvendig. Vegger og tak er malt opp i lyse farger, gulvene slipt og lakkert og kjøkkenet flyttet til motsatt side av rommet.

- Kjøkkeninnredningen er nå mer tilgjengelig siden den er plassert i den åpne sonen mellom stua og gangen, forteller Geir.

Veggen mellom den gamle kjøkkenkroken og et lite soverom i enden av rommet ble fjernet. Dermed ble det plass til en fin og romslig spisekrok. Her er det innredet med et solid langbord med klaffer i hver ende som har plass til hele ti gjester rundt bordet.

Gjestfrihet

I løpet av 27 år har familien rukket å få gode venner blant hyttenaboene, fine opparbeidede uterom, velvoksne rosehekker og bruksvennlige og idylliske løsninger. Her er hele fem uteromsplasser som familien kan bruke etter behov.

- Vi tok en dristig avgjørelse da vi prioriterte hytte fremfor hus i etableringsfasen. Men hytta er også blitt familiens knutepunkt, en generasjonshytte alle kan ha glede av. Vi var utrolig heldige som kom over dette stedet for 27 år siden, innser paret, som også gjerne deler av godene.

For tiden har de et vennepar fra Hawaii på besøk. I to hele uker har de fått anledning til å oppleve den norske skjærgårdssommeren på sitt beste, og i kveld har de planer om å besøke trebåtfestivalen i Risør. Men først skal livet nytes med fersk fiskesuppe og kald hvitvin på bryggekanten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning