Hytte med steinfasade

Dette er ikke trepanel

Da skiferdesigner Runar Gabrielson Bø (48) skulle bygge hytte, ble drømmen regelrett hugget i stein.

VAKKERT VED LUTSIVASSDRAGET: Mellom Gandsfjorden og Lysefjorden i Sandnes kommune ligger Runar Gabrielson Bøs skiferhytte. Bruttoareal: 60 m². Bod på 14 m². Byggeår 2011.
VAKKERT VED LUTSIVASSDRAGET: Mellom Gandsfjorden og Lysefjorden i Sandnes kommune ligger Runar Gabrielson Bøs skiferhytte. Bruttoareal: 60 m². Bod på 14 m². Byggeår 2011. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Det finnes mange nyskapende hytteprosjekter i Norge.

På Tolga i Østerdalen ble hytta bygget som et seterfjøs.

I Vikerfjell ble rester fra en gammel arbeiderbolig forvandlet til en drømmehytte

Men midt i Sandnes kommune, i hvert fall geografisk sett, finner vi Runar Gabrielson Bøs nyoppførte skiferhytte.

SEKSKANTET: Både hytta og boden har fått en sekskantet form, tilpasset terrenget. Den liggende kledningen skal minne om tre, men er utført i vedlikeholdsfritt skifer.
SEKSKANTET: Både hytta og boden har fått en sekskantet form, tilpasset terrenget. Den liggende kledningen skal minne om tre, men er utført i vedlikeholdsfritt skifer. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Nøye planlagt

Hyttetomten fant han i 2003, vakkert ved Lutsivassdraget mellom Gandsfjorden og Lysefjorden. Her sto det en nedslitt hytte fra før krigen. Den ble benyttet flittig i de første årene, samtidig som Runar lagde skisser til en ny.

Etter fire år med tankevirksomhet, sendte han søknad til kommunen om dispensasjon for oppføring av erstatningshytte. Byggingen startet i 2008.

Ny fasadeteknikk

MIDTPUNKTET: Sentralt i hytta står peisovnen. Her er peishellene i mørk oppdalsskifer og pipen har mørk liskifer. Gulvet i gangen er av antikkbørstet oppdalsskifer. Her ser vi også steintaket som kommer inn i stuen og gangen. En interessant ute-inne-opplevelse. Hovedtaket har store vinduer som gir mye dagslys.
MIDTPUNKTET: Sentralt i hytta står peisovnen. Her er peishellene i mørk oppdalsskifer og pipen har mørk liskifer. Gulvet i gangen er av antikkbørstet oppdalsskifer. Her ser vi også steintaket som kommer inn i stuen og gangen. En interessant ute-inne-opplevelse. Hovedtaket har store vinduer som gir mye dagslys. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Runar, som driver sitt eget steinfirma, Runar Steinsystemer, har selv vært designer, entreprenør og byggherre.

Kanskje det mest spesielle med det nyskapende prosjektet er fasaden. Den er kledd i skifer etter en ny lafteteknikk.

- Det vanskeligste var nettopp å utforme selve festeteknikken, forteller Runar. Under byggeprosessen utviklet han ulike løsninger og prøvde ut diverse festemidler.

Han monterte en forsøksvegg og brukte nesten et helt år til testing.

Minner om tre

Metoden har han valgt å kalle RunarLaft. Tanken er at den liggende kledningen skal minne om tre, men at den er utført i vedlikeholdsfritt Oppdalsskifer.

NYSKAPENDE: Fasaden er bygget i oppdalsskifer etter en ny lafteteknikk, som har fått navnet RunarLaft. Tanken er at den liggende kledningen skal minne om tre. Her overlapper værsiden lesiden og den trenger ikke vedlikehold.
NYSKAPENDE: Fasaden er bygget i oppdalsskifer etter en ny lafteteknikk, som har fått navnet RunarLaft. Tanken er at den liggende kledningen skal minne om tre. Her overlapper værsiden lesiden og den trenger ikke vedlikehold. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Det er fascinerende å jobbe med stein. Mange omtaler det som et dødt materiale, men for meg er det levende. Fasaden skifter hele tiden i forhold til vær og lysforhold, forklarer han.

Vedlikeholdsfritt

Runar ga hytta en sekskantet form, tilpasset terrenget. Boden ble også sekskantet, plassert bak hytta, sett fra vannet.

De viktigste kriteriene hans for valg av materiale var at skifer er vedlikeholdsfritt, varig, tidløst og miljøvennlig.

HARMONI: Kjøkkeninnredningen er montert på plankegulv av ottaskifer. Innredningen er for øvrig  fra danske JKE, mens benkeplaten er en 5 cm tykk plate av kleberstein, spesialdesignet av Runar.
HARMONI: Kjøkkeninnredningen er montert på plankegulv av ottaskifer. Innredningen er for øvrig fra danske JKE, mens benkeplaten er en 5 cm tykk plate av kleberstein, spesialdesignet av Runar. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
ORIGINALT: Hytta har fått en original lys gang hvor du ser steintak komme inn i stuen og gangen. Dørhåndtakene til soveromsdørene er det Runars far som har laget.
ORIGINALT: Hytta har fått en original lys gang hvor du ser steintak komme inn i stuen og gangen. Dørhåndtakene til soveromsdørene er det Runars far som har laget. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Mens hytter flest i Norge har fasader av treplank, ønsket han å bruke et materiale han kjente godt. Ikke minst fordi fremtidig behov for vedlikehold dermed ble borte.

Sekskantet grunnplan

Innvendig romløsning blir også ekstra spennende, med sekskantet grunnplan. Hytta er bygget som ett stort rom med over fire meter takhøyde.

Kjøkken og stue har en åpen løsning, delt av en øy som har tre funksjoner: anretningsbord, glasskap og tv-benk.

Soveromsdelen er bygget med et steintak som kommer inn i stuen og gangen. Hovedtaket har store takvinduer, og med mye lys blir det en merkbar ute-innefølelse.

NATURLIG TAK: Torvaket har en tilsvarende sammensetning som naturen rundt. Det er også takvinduer på hver side som skal gi godt med dagslys inn i hytta.
NATURLIG TAK: Torvaket har en tilsvarende sammensetning som naturen rundt. Det er også takvinduer på hver side som skal gi godt med dagslys inn i hytta. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
LUFTIG: Den solide takhøyden gjør stuen luftig. Stueveggene er kledd med hvitlasert østerdalspanel, den grå veggen er malt med Jotun Interiør Tre 15 (s4502-y). Bærebjelkene er malt i Jotun Interiør Tre 15, lys grå 0643.
LUFTIG: Den solide takhøyden gjør stuen luftig. Stueveggene er kledd med hvitlasert østerdalspanel, den grå veggen er malt med Jotun Interiør Tre 15 (s4502-y). Bærebjelkene er malt i Jotun Interiør Tre 15, lys grå 0643. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Trekker lyset inn

Han har valgt å bruke skifer i alle vindusforinger innvendig. Det skal bidra til å trekke lyset inn i rommet, og passer naturlig sammen med den utvendige kledningen.

Taket er et tradisjonelt torvtak med sammensetning som naturen rundt hytta. Det er flott omrammet av ubehandlet kjerneved av furu.

Vakkert friluftsområde

I Lutsivassdraget er det satt opp mange hytter, de fleste av dem bygget mellom 1940 og 1960. I dag er området regulert til natur og friluftsområde. Det er få nye hytter i området.

HERLIGE KONTRASTER: Veggene er satt opp med tradisjonelt lyst trepanel, men over kjøkkenbenken glir det vakkert over i børstet ottaskifer.
HERLIGE KONTRASTER: Veggene er satt opp med tradisjonelt lyst trepanel, men over kjøkkenbenken glir det vakkert over i børstet ottaskifer. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
DUSJSONEN: Selvsagt dusjer en skiferdesigner rett på steinhellene. Dusjsonene er en hel tilskåret plate som er slipt med fall.
DUSJSONEN: Selvsagt dusjer en skiferdesigner rett på steinhellene. Dusjsonene er en hel tilskåret plate som er slipt med fall. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Denne skiferhytta ble bygget over en tidsperiode på tre år, inklusivt utvikling og testing. Det er ikke bilvei dit, så materialer ble fraktet med helikopter og flåte over vannet.

- Det har vært en stor jobb, innrømmer Runar, og forteller om uvurderlig hjelp av familie og venner til de tunge løftene.

- Det har også vært fint å oppleve at min kone Tone har latt meg få slippe kreativiteten løs. I tillegg har sønnen min Arve hjulpet meg mye.

Les også:

HOVEDSOVEROMMET: Det er tre soverom i hytta. Det største har dobbeltseng og vask. Sengen henger for øvrig tilsynelatende fritt i løse luften, bygget av to dragere.
HOVEDSOVEROMMET: Det er tre soverom i hytta. Det største har dobbeltseng og vask. Sengen henger for øvrig tilsynelatende fritt i løse luften, bygget av to dragere. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Denne boligen ved Sognefjorden hylles i The New York Times

Her finner du de fineste interiørbildene

Google forvandlet en 100 år gammel kjeksfabrikk til lekent kontorlandskap

Ti råd mot kolikk

FAR OG SØNN: Runar Gabrielson Bø har fått god hjelp av sønnen Arve Bø. Han går nå i skiferlære hos faren.
FAR OG SØNN: Runar Gabrielson Bø har fått god hjelp av sønnen Arve Bø. Han går nå i skiferlære hos faren. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
SEKSKANTET PLANLØSNING: Skiferhytta i Sandnes har fått en sekskantet planløsning. Tomten er 1,6 mål. Byggeår: 2011. Bruttoareal: 60 m². Bod på 14 m². Rominndeling: Stue, kjøkken med spiseplass, tre soverom og bad. Utvendig kledning: Skifer. Tak: Torvtak. Innvendig kledning: Trepanel og skifer. Fasiliteter: Strøm og biodo
SEKSKANTET PLANLØSNING: Skiferhytta i Sandnes har fått en sekskantet planløsning. Tomten er 1,6 mål. Byggeår: 2011. Bruttoareal: 60 m². Bod på 14 m². Rominndeling: Stue, kjøkken med spiseplass, tre soverom og bad. Utvendig kledning: Skifer. Tak: Torvtak. Innvendig kledning: Trepanel og skifer. Fasiliteter: Strøm og biodo Foto: Hytteliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning