Oppussing: før og etter

Den gamle skogshytta ble god som ny

Med hjelp fra Hytteliv pusset Berit og Arne opp skogshytta så den fremstår som splitter ny.

FØR OG ETTER: Slik så den  gamle stuen ut før tilbyggene på hver side var ferdige. Alle veggene i hytta hadde møllerstuepanel behandlet med panellakk. Taket hadde ubehandlet tømmermannskledning og gulvet var lakkert furu. Malte vegger, beiset fondvegg og oljet gulv har gjort hytta så god som ny.
FØR OG ETTER: Slik så den gamle stuen ut før tilbyggene på hver side var ferdige. Alle veggene i hytta hadde møllerstuepanel behandlet med panellakk. Taket hadde ubehandlet tømmermannskledning og gulvet var lakkert furu. Malte vegger, beiset fondvegg og oljet gulv har gjort hytta så god som ny. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

I et lite, norsk hyttesamfunn ved innsjøen Foxen i Årjang i Sverige tilbringer familien Andreassen både helger og ferier året rundt. De er de eneste hytteeierne i området som er der om vinteren.

Hytta ligger rett i skogkanten, med vakker utsikt over det store vannet. De betegner den som en skogshytte, men om sommeren er det et yrende båtliv på vannet.

Det siste året har interiøret har fått en real overhaling. Hytteliv har i samarbeid med ifi.no bidratt til oppussingen. Nå fremstår det som helt nytt; lyst og innbydende med artige løsninger og gjennomgående innslag av gjenbruk.

Her har fokuset vært å bevare og fornye så mye som mulig. Hytteeierne har kjøpt lite nytt, og med kreative hoder har gamle gjenstander og materialer fått et nytt liv.

NYMALT: Det gamle møllerstuepanelet fra stuen er gjenbrukt i det vestvendte tilbygget. Siden veggene var gulnet med panellakk, var maling den beste muligheten. Den nye veggfargen er lys, med et snev av grønnskjær. Det lune gulvet er oljet i en bruntone som gir varme til interiøret.
NYMALT: Det gamle møllerstuepanelet fra stuen er gjenbrukt i det vestvendte tilbygget. Siden veggene var gulnet med panellakk, var maling den beste muligheten. Den nye veggfargen er lys, med et snev av grønnskjær. Det lune gulvet er oljet i en bruntone som gir varme til interiøret. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
UNIK UTSIKT: Fra det vestvendte tilbygget ser man rett ut på innsjøen Foxen.
UNIK UTSIKT: Fra det vestvendte tilbygget ser man rett ut på innsjøen Foxen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
GAMMEL SOFA MED NYTT TREKK:  De to Hjellegjerde-sofaene fra 1988 har stått på loftet hjemme hos hytteeierne. De hadde ikke hjerte til å kaste dem, og valgte derfor å trekke dem om. Berit fant selv stoffet.
GAMMEL SOFA MED NYTT TREKK: De to Hjellegjerde-sofaene fra 1988 har stått på loftet hjemme hos hytteeierne. De hadde ikke hjerte til å kaste dem, og valgte derfor å trekke dem om. Berit fant selv stoffet. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
LEKKER LENESTOL: Etter mye leting fant Berit to brukte lenestoler hun likte. De ble hentet i Holmestrand og trukket om i samme tekstil som sengegavlen. Veggteppet, som er trykk på sekkestrie, fikk Arne for 15¿20 år siden. Nå er det fôret og hengt på en spikket pinne. Veggen har fått nytt panel som er beiset i en glødende, brungrå tone.
LEKKER LENESTOL: Etter mye leting fant Berit to brukte lenestoler hun likte. De ble hentet i Holmestrand og trukket om i samme tekstil som sengegavlen. Veggteppet, som er trykk på sekkestrie, fikk Arne for 15¿20 år siden. Nå er det fôret og hengt på en spikket pinne. Veggen har fått nytt panel som er beiset i en glødende, brungrå tone. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Hjelp til fargevalg

Dette ble gjort

- Nye tilbygg satt opp på vestsiden og østsiden av hytta.

- Stuen åpnet opp og det gamle badet innlemmet i stuen.

- Vegger i stue, kjøkken, tak, dører og lister er malt.

- Fondvegg på soverom og stue er beiset.

- Gulv er oljet og lakket.

- Nytt soverom, gang og bad.

- Nye tekstiler til gardiner på kjøkken og stue, sengekappe, sengegavl og pynteputer.

- Spisestuemøbler og salongbord er overflatebehandlet med maling og gulvolje. Fjernet gammel kjøkkenvegg.

- Satt inn nytt kjøkken.

- Trukket om to lenestoler og to sofaer.

- Ny sofa.

Berit og Arne overtok hytta etter Berits mor i 2006, som igjen hadde kjøpt den av broren sin i 1985. Han kjøpte hytta av grunneieren, en nevenyttig mann som selv bygget den med sine egne hender i 1973. Siden den gang er den blitt bygget på mange ganger.

- Det er nesten bare nordmenn rundt her, påpeker hytteeier Berit. Den opprinnelige grunneieren hadde norsk kone, og ville bare selge hyttene til nordmenn. Denne tradisjonen har vedvart og resultert i et norsk samfunn i området.

Høsten 2010 bestemte ekteparet seg for å bygge på og fornye hytta. Oppussingen startet med at de bygget to selvtegnede tilbygg i 2010. Det ene inneholdt nytt bad og soverom, og det andre var en utvidelse av stuen.

Siden hytta hadde stått uendret i mange år, følte Berit og Arne at det også var på tide med en fornyelse av interiøret. De tok kontakt med Hytteliv med et ønske om hjelp til fargeforslag til vegger, tak, gulv, møbler, tekstiler og ny kjøkkeninnredning. De ville at hytta skulle fremstå lysere, triveligere og mer sommerlig. Men siden den brukes hele året, måtte den ikke føles kald om vinteren.

Hytteliv og Ifi tok utfordringen, og har sammen med interiørdesigner Tove Seberg fra Zett Interiørdesign hjulpet til med en grundig oppgradering. Hytteeierne la stor vekt på gjenbruk av materialer og møbler under oppussingen, og lite nytt har kommet innenfor dørene.

Nye farger

KJØKKENET FØR OG ETTER: Kjøkkenet ble utvidet ved at veggen bak overskapene ble tatt ned. Bakenfor lå et rom som opprinnelig var soverom, men som etter at de bygde på tre soverom mot nord fungerte som gjennomgang og bod. Det var ikke ovn på hytta før. Den nye peisovnen gir masse varme, og det kommer godt med siden familien er mye der i løpet av vinteren. Det lune, oljede gulvet og de lysnede veggene får hytta til å fremstå som ny.
KJØKKENET FØR OG ETTER: Kjøkkenet ble utvidet ved at veggen bak overskapene ble tatt ned. Bakenfor lå et rom som opprinnelig var soverom, men som etter at de bygde på tre soverom mot nord fungerte som gjennomgang og bod. Det var ikke ovn på hytta før. Den nye peisovnen gir masse varme, og det kommer godt med siden familien er mye der i løpet av vinteren. Det lune, oljede gulvet og de lysnede veggene får hytta til å fremstå som ny. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
NYTT KJØKKEN: Slik så det gamle kjøkkenet ut. Kjøkkeninnredningen er gamle skap som er hvitmalte, supplert med Ikea-skap med hvite dører. Den nye kjøkkeninnredningen og ventilatoren er fra Ikea. Det hvite kjøkkenbrettet var et gammelt, gulnet brett som sto på hytta fra før. Berit malte det hvitt og søsteren hennes foreslo å lime på en restebit fra kjøkkengardinen.
NYTT KJØKKEN: Slik så det gamle kjøkkenet ut. Kjøkkeninnredningen er gamle skap som er hvitmalte, supplert med Ikea-skap med hvite dører. Den nye kjøkkeninnredningen og ventilatoren er fra Ikea. Det hvite kjøkkenbrettet var et gammelt, gulnet brett som sto på hytta fra før. Berit malte det hvitt og søsteren hennes foreslo å lime på en restebit fra kjøkkengardinen. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
Hytte i Årjang/Tocksfors sommeren 2012 Hytte i Årjang/Tocksfors sommeren 2012
Hytte i Årjang/Tocksfors sommeren 2012 Hytte i Årjang/Tocksfors sommeren 2012 Foto: Per Erik Jæger
NYTT LIV TIL GAMLE MØBLER: Mørke farger: De gamle spisestuemøblene fra Lom møbler var tidligere røde. Berit synes det var litt pirkete å male stolene, men hun fikk god hjelp av datteren. Stoffet til stolsetet fant hun selv.
NYTT LIV TIL GAMLE MØBLER: Mørke farger: De gamle spisestuemøblene fra Lom møbler var tidligere røde. Berit synes det var litt pirkete å male stolene, men hun fikk god hjelp av datteren. Stoffet til stolsetet fant hun selv. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger

Da Tove Seberg utarbeidet fargepaletten og forslaget til innredning, møbler og tekstiler, lot hun seg inspirere av naturen rundt hytta. Siden det er en skogshytte, ble det naturlig å tenke grønt.

Farger

Vegger, stue/kjøkkentak, furudører og lister: Grunnet med Jotun Kvist- og sperregrunn, to strøk.

Panel i stue/kjøkken og nytt soverom: Lady Supreme finish 8303 Hvitlyng, silkematt

Malt panel bad: NCS S 0502-Y Eggehvit, silkematt

Dører/lister: Lady Supreme finish. NCS S 0502-Y Eggehvit, halvblank

Fondvegger stue og nytt soverom og vegger i gang: Beiset med Lady interiørbeis, fargen Drivved 9041, to strøk

Gulv i nytt soverom og stue/kjøkken, benkeplate og salongbord: Oljet med Trestjerner Gulvolje, ett strøk, fargen 2038 Tjærebrun, lakkert med Trestjerner Gulvmatt, tre strøk.

- Grønt er så mangt. Det finnes mange ulike skaleringer, fra mørk skogsgrønn til helt dust og mot gult og limegrønn. Grønt harmonerer med mye og er lekkert sammen med lillatoner, sier hun.

Da fargepaletten var klar, satte hytteeierne i gang. Vegger og tak ble overflatebehandlet med maling og gulvet ble slipt ned og lakket. De har gjort det meste av arbeidet selv, med hjelp fra de to barna og en venn som er snekker. Både ferier og helger har gått med til oppussingen, og selv om det til tider har vært tøft, har de gledet seg over resultatet som gradvis tok form.

De eneste stedene som har fått nye materialer er tilbygget mot øst, med soverom og bad, gulvet i tilbygget mot vest og den ene fondveggen i stuen. - Vi har stort sett brukt de materialene som var her fra før. De som kommer hit tror at alt er nytt, men det er det jo egentlig ikke. Vi har beholdt mye av det gamle, og bare pyntet litt på det, smiler Arne.

Møblementet har også fått et nytt liv. Mye er trukket og malt og kjøkkenskapene har fått nye dører. Til og med lampene har fått en omgang med malerkosten. Bare sofaen og tv-møblene er kjøpt nytt.

Selv om hytta føles ny, er det meste faktisk gammelt, fornyet eller selvlaget. Det var et viktig poeng å beholde hyttas gamle sjel, også for de to barna som har en sterk tilknytning til stedet.

- De var ganske skeptiske til oppussingen. De har jo vokst opp med hytta og her skulle alt helst være som det alltid har vært. Det er mange følelser knyttet til en hytte, men begge barna synes det er blitt veldig fint, sier Berit.

Siste finish

Ekteparet er også fornøyde med resultatet. De synes hytta er blitt lys og åpen, men likevel varm. Den beisede fondveggen er tøff i kontrast mot de malte flatene, og det mørke gulvet gir varme til interiøret.

NYE MATERIALER: Hytteeierne støtte på råte i det østvendte tilbygget, med soverom og bad, og måtte derfor sette opp nye panelvegger og nytt tak. De er veldig fornøyd med det nye tilbygget. Tove Seberg foreslo tekstilene til soverommet, og Berit har selv laget senge­gavlen og sydd både gardinene og sengekappen.
NYE MATERIALER: Hytteeierne støtte på råte i det østvendte tilbygget, med soverom og bad, og måtte derfor sette opp nye panelvegger og nytt tak. De er veldig fornøyd med det nye tilbygget. Tove Seberg foreslo tekstilene til soverommet, og Berit har selv laget senge­gavlen og sydd både gardinene og sengekappen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
PRAKTISK: Det nye badet i tilbygget mot øst har fått stilig vinyl på vegger og gulv
PRAKTISK: Det nye badet i tilbygget mot øst har fått stilig vinyl på vegger og gulv Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NY PANEL: I gangen, som ligger i det nye tilbygget mot øst, måtte de også sette opp nytt panel på grunn av råte. Entreen har også fått nytt vinylgulv som er praktisk med tanke på regn og søle.
NY PANEL: I gangen, som ligger i det nye tilbygget mot øst, måtte de også sette opp nytt panel på grunn av råte. Entreen har også fått nytt vinylgulv som er praktisk med tanke på regn og søle. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Tekstilene som Tove Seberg har valgt ut går i grønntoner med innslag av lilla og syrin. Berit har selv sydd både gardiner, puter og sengekappen. Sofaene, sengegavlen og lenestolene har hun trukket om. Hun fikk god hjelp av søsteren sin, som er opptatt av interiør, til å ferdigstille de siste detaljene og pynteputene.

- Oppussingen har virkelig gitt mersmak, sier Berit. - Nå vil vi male soverommene også, men først skal vi gjøre oss ferdig utvendig.

Les også:

Her fnner du de kuleste interiørbildene

Dette er flisene alle snakker om

Gasskjøleskapet satte fyr på hytta

Reiving av babyer: Effektivt, men må gjøres på riktig måte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning