Små hytter

Hytte på 28 kvadratmeter i Oslofjorden

Her gjelder smart møblering og forbud mot nips.

VELKOMPONERT: Sofaen er bygget fra vegg til vegg, en plassbesparende løsning. Her er det godt for to å lene seg mot hver sin vegg med en pute bak og bare nyte utsikten inn mot Bunnefjorden. Møbelsnekker Hans Petter Kjeldal Holst har bygget sofa, seng og skap og stige til hemsen.
VELKOMPONERT: Sofaen er bygget fra vegg til vegg, en plassbesparende løsning. Her er det godt for to å lene seg mot hver sin vegg med en pute bak og bare nyte utsikten inn mot Bunnefjorden. Møbelsnekker Hans Petter Kjeldal Holst har bygget sofa, seng og skap og stige til hemsen. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Tett i tett ligger de små hyttene. Her ute har byfolket funnet seg en fredet plett i alle fall siden 1920-tallet, da provisoriske hytter begynte å dukke opp. De har gjerne gått i arv. Miljøet på øya regnes av byantikvaren som unikt, det er derfor vernet for ettertiden. Bleikøya inviterer til en sakte livsstil. Nettopp det tiltaler eierne.

- Den korte veien til hytta gjør at vi nærmest kan flytte ut i juni og bli her frem til august, og likevel kunne dra på jobben hver dag om det trengs, forteller de.

Godt utnyttet

Venner tar gjerne turen ut, spesielt om været er bra. Ofte til middag med 17.25-båten.

- Så kan vi løse verdensproblemer til siste båt går i 23.30-tiden. Om problemene er uløste til da så har vi mulighet til å skysse gjestene hjem senere med egen båt, eller de bor på hemsen til dagen etter, smiler eierne.

Den lille hytta fra 1930-tallet er velkomponert, hver kvadratcentimeter er godt utnyttet. Med bare 28 kvadratmeter disponibelt var god planlegging nødvendig.

- Interiøret fikk vi tegnet ut på forhånd, slik at vi visste hva vi skulle ha og hvor det skulle stå, sier eierne. De tok seg god tid for å gjøre hytta til et godt sted å være, og etter to år var planene klare.

- Ingenting er utbedret eller endret siden oppussingen for 10 år siden, vi har fått til en optimal, liten hytte som passer oss godt.

SMART OPPBEVARING: Den plassbygde sofaen har lure løsninger. Romslige skuffer i amerikansk eik gjør det enklere å holde orden
SMART OPPBEVARING: Den plassbygde sofaen har lure løsninger. Romslige skuffer i amerikansk eik gjør det enklere å holde orden Foto: Per Erik Jæger
KUBIKK FREMFOR KVADRATMETER: Hems i stedet for to etasjer gjør det lille allrommet åpent og luftig. Et praktisk sett med småbord fungerer godt i et lite rom. Hemsen har en komfortabel plass til 4 stykker. Lenestol av Wegner.
KUBIKK FREMFOR KVADRATMETER: Hems i stedet for to etasjer gjør det lille allrommet åpent og luftig. Et praktisk sett med småbord fungerer godt i et lite rom. Hemsen har en komfortabel plass til 4 stykker. Lenestol av Wegner. Foto: Per Erik Jæger
SMÅTT ER GODT: Kjøkkeninnredningen er tilpasset rommet, overskapene er trimmet med 10 cm i dybden. Skapfrontene er kjøpt på billigkroken til Ikea.
SMÅTT ER GODT: Kjøkkeninnredningen er tilpasset rommet, overskapene er trimmet med 10 cm i dybden. Skapfrontene er kjøpt på billigkroken til Ikea. Foto: Per Erik Jæger
TIPS:Smale uttrekksskap gjør det lettere å holde oversikt og sparer mye plass.
TIPS:Smale uttrekksskap gjør det lettere å holde oversikt og sparer mye plass. Foto: Per Erik Jæger
PLASSBESPARENDE: Små hytter krever lure løsninger. Kan man velve oppvasken på komfyren, har man spart den plassen. Sprutbeskyttelsen er et integrert deksel som kan legges ned over gasskomfyren ved oppvask, med renne for vann. Laget av Nittedal Rustfrie.
PLASSBESPARENDE: Små hytter krever lure løsninger. Kan man velve oppvasken på komfyren, har man spart den plassen. Sprutbeskyttelsen er et integrert deksel som kan legges ned over gasskomfyren ved oppvask, med renne for vann. Laget av Nittedal Rustfrie. Foto: Per Erik Jæger

Bare det mest nødvendige

Flere av hyttene på Bleikøya har to etasjer. I denne ble det naturlig å beholde kun hemsen, noe som åpnet opp oppholdsrommet. Et tydelig nipsforbud er innført, kun det mest nødvendige får audiens her.

- Heller for lite møbler enn for mye, en logisk innredning gir ro i sjelen.

Inngangsdøren ble flyttet til midt på veggen. En gammel vedovn ble byttet ut med en liten vifteovn som varmer opp hytta på kort tid. Fra sofaen er det fri sikt helt inn i Bunnefjorden og Nesodden, Gressholmen og Lindøya som er nærmeste naboer mot syd.

- Vi er spesielt fornøyd med at vi integrerte sofaen under vinduet. Her har to personer god plass samtidig, med utsikt helt inn i fjorden og mot fyret like ved.

Når paret finner båtveien ut i fjorden, er det for å ligge på solsengen bak hekken og høre på lydene fra sjøen og øya. Grilling med gode venner og sene sommerkvelder under varmelampen på plattingen setter de også stor pris på.

ET FORENKLET LIV: Rene vegger uten bilder gir en romsligere følelse. Stoler og bord av Wegner. Keramikk fra Arabia.
ET FORENKLET LIV: Rene vegger uten bilder gir en romsligere følelse. Stoler og bord av Wegner. Keramikk fra Arabia. Foto: Per Erik Jæger
STIGER OPP: Det hender at gjester som ikke rekker siste ferge sover på hemsen, som har plass til fire.
STIGER OPP: Det hender at gjester som ikke rekker siste ferge sover på hemsen, som har plass til fire. Foto: Per Erik Jæger
GASS TIL MATLAGING: Gasskomfyr er en smart løsning siden strømnettet på øya er ikke er utbedret for moderne forbruk.
GASS TIL MATLAGING: Gasskomfyr er en smart løsning siden strømnettet på øya er ikke er utbedret for moderne forbruk. Foto: Per Erik Jæger
SOV-I-RO: Et enkelt interiør uten overmøblering og sterke kontraster gir ro. Med vinduet åpent når bølgeskvulpet søvndyssende inn. Lamper av Arne Jacobsen.
SOV-I-RO: Et enkelt interiør uten overmøblering og sterke kontraster gir ro. Med vinduet åpent når bølgeskvulpet søvndyssende inn. Lamper av Arne Jacobsen. Foto: Per Erik Jæger
TETT_ITETT: Med rundt 100 små stuer tett på hverandre kan Bleikøya minne om en kolonihage.
TETT_ITETT: Med rundt 100 små stuer tett på hverandre kan Bleikøya minne om en kolonihage. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning