Pusse opp hytte: Før og etter

Hytta på Hadeland er ikke til å kjenne igjen

Se resultatet da 60-tallshytta ble pusset opp.

TRENGTE FORNYELSE: Kjøkkenet var litt mørkt og trist før oppussingen. Nye farger på dører og vegger bidro til forandringen. Det nye kjøkkenet er fra Bærum Kjøkkensenter. Det gamle hjørneskapet ble tatt vare på, men ble malt om. (FOTO: Per Erik Jæger)
TRENGTE FORNYELSE: Kjøkkenet var litt mørkt og trist før oppussingen. Nye farger på dører og vegger bidro til forandringen. Det nye kjøkkenet er fra Bærum Kjøkkensenter. Det gamle hjørneskapet ble tatt vare på, men ble malt om. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Hytta i Lunner på Hadeland ble totalforvandlet med hjelp av Hyttelivs interiørdesigner og stor egeninnsats.

Hytteeieren har alltid hatt en drøm om et eget sted på landet. Hun vokste opp med hytte på fjellet og ved sjøen, men det å ha hytte i skogen representerte noe helt nytt i hennes liv. Og det er egentlig her hun trives aller best, forteller hun til Hytteliv.

Pusset opp hytta

Hytta ligger på en liten høyde i landlige omgivelser på Grindvoll i Lunner kommune, omtrent én time fra Oslo. I tre år leide hytteieren en hytte på Roa på Hadeland, og det var da hun fikk smaken på det gode livet på landet. I 2008 avsluttet hun leieforholdet, og deretter startet jakten på egen hytte. I fjor sommer dukket endelig denne hytta opp, og ga en umiddelbar «godfølelse». Da var det gjort.

Hytta er på 50 kvadratmeter, og inneholder stue, to soverom, bad og kjøkken. Hytteeieren så raskt for seg noen mindre endringer da hun var på visning, først og fremst nye farger på veggene.

GAMMEL FASADE: Hytta i Lunner på Hadeland trengte en fornyelse. Den ble totalforvandlet med hjelp av Hyttelivs interiørdesigner og stor egeninnsats. (FOTO: Privat)
GAMMEL FASADE: Hytta i Lunner på Hadeland trengte en fornyelse. Den ble totalforvandlet med hjelp av Hyttelivs interiørdesigner og stor egeninnsats. (FOTO: Privat) Foto: Privat
LYSERE: Hytta fikk en ny start med nye farger både utvendig og innvendig. Innhuket i fasaden ved inngangspartiet ble malt lysere enn resten av de utvendige veggene. Uteplassen er møblert med nye puter i sofaen. To utelamper og knagger til pleddene bidrar også til koselige kvelder på terrassen. Innhuket i fasaden ved inngangspartiet: Jotun Svolvær, Drygolin Ultimat. (FOTO: Per Erik Jæger)
LYSERE: Hytta fikk en ny start med nye farger både utvendig og innvendig. Innhuket i fasaden ved inngangspartiet ble malt lysere enn resten av de utvendige veggene. Uteplassen er møblert med nye puter i sofaen. To utelamper og knagger til pleddene bidrar også til koselige kvelder på terrassen. Innhuket i fasaden ved inngangspartiet: Jotun Svolvær, Drygolin Ultimat. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger
GJENNOMFØRT: Det lille bordet er malt i Jotun Lady, mørk engelskrød. Gulvet er oljet én gang med rustikk olje hvit, deretter lakket tre strøk med oljebasert Uretan boneglans. Og dersom du har en fargerik favorittstol som du ikke vil kvitte deg med, kan det være en god idé å følge stolens fargetoner i den nye oppussingsplanen. Den gamle ørelappstolen ble her utgangspunktet for deler av fargekartet. (FOTO: Per Erik Jæger)
GJENNOMFØRT: Det lille bordet er malt i Jotun Lady, mørk engelskrød. Gulvet er oljet én gang med rustikk olje hvit, deretter lakket tre strøk med oljebasert Uretan boneglans. Og dersom du har en fargerik favorittstol som du ikke vil kvitte deg med, kan det være en god idé å følge stolens fargetoner i den nye oppussingsplanen. Den gamle ørelappstolen ble her utgangspunktet for deler av fargekartet. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger

Nye farger

Hytteeieren søkte hjelp hos Hytteliv og interiørdesigner Siv Brenne, som er ekspert på fargesetting og styling. Siv utarbeidet en fargepalett i samarbeid med Jotun.

– Lunner er på en måte Norges Toscana, og fargene på hytta er basert på nærheten til skog og eng. Derfor ble grønntonene valgt. Vi jobbet samtidig med en plan om at alle rom skulle ha elementer av tre i seg, slik at ikke hytta skulle bli for steril, forteller Siv Brenne.

Rommene er fargesatt i forskjellige toner, men er basert på en palett i beige, grønntoner og blågrønt. En rutete ørelappstol som hytteeieren har fått er utgangspunktet for det blå fargevalget. Alle veggene og taket ble grunnet og malt.

TRADISJONELL: Soverommet fremsto som litt kjedelig og mørk da hytteeier tok over. (FOTO: Privat)
TRADISJONELL: Soverommet fremsto som litt kjedelig og mørk da hytteeier tok over. (FOTO: Privat) Foto: Privat
DRØMMEHYTTE: Forandringen kommer tydelig til uttrykk i soverommene, som er malt i hver sin farge. I hovedsoverommet er det blå skapet fjernet. Sengen den samme, men den har fått en ny kappe. Sengegavlen er også ny, fra Ikea. Stolen er arvet og lampen er fra Lama. Bildet på veggen er fra hytteeiers barndomshjem. På soverommet til venstre er køyesengen erstattet med plassbygde senger fra Olerud snekkerverksted. Sengeskuffene er fra Ikea. De gustavianske rullgardinene er sydd hos Bentes Interiør Møbel og Båtsøm. I gangen mot begge soverommene er veggene beiset. (FOTO: Per Erik Jæger)
DRØMMEHYTTE: Forandringen kommer tydelig til uttrykk i soverommene, som er malt i hver sin farge. I hovedsoverommet er det blå skapet fjernet. Sengen den samme, men den har fått en ny kappe. Sengegavlen er også ny, fra Ikea. Stolen er arvet og lampen er fra Lama. Bildet på veggen er fra hytteeiers barndomshjem. På soverommet til venstre er køyesengen erstattet med plassbygde senger fra Olerud snekkerverksted. Sengeskuffene er fra Ikea. De gustavianske rullgardinene er sydd hos Bentes Interiør Møbel og Båtsøm. I gangen mot begge soverommene er veggene beiset. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger
FRA MØRKT TIL LYST: Baderommet var tradisjonelt, og hytteeieren hadde lyst til å gjøre noen endringer. Badet har i dag fått en romantisk stil. Den store kurven på benken er fra Lama og tekstilene fra Green Apple. Servanten har fått nytt liv med sydd skjørt. (FOTO: Per Erik Jæger)
FRA MØRKT TIL LYST: Baderommet var tradisjonelt, og hytteeieren hadde lyst til å gjøre noen endringer. Badet har i dag fått en romantisk stil. Den store kurven på benken er fra Lama og tekstilene fra Green Apple. Servanten har fått nytt liv med sydd skjørt. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger

Et nytt kjøkken ble tilpasset og satt opp. Det gamle spisebordet ble beholdt og malt. Det samme ble køyesengene. Og den noe kjedelige servanten fikk nytt liv med sydd skjørt. Resultatet er at skogshytta nå har mer tidsriktige farger, inspirert av området rundt.

– All maling innvendig er matt, fordi dette bidrar til å gi litt røffere uttrykk, sier Siv.

Maling og oppussing

Hytteeieren har selv stått for malearbeidet og har lært mye underveis. – Dette har vært min master, en master i oppussing. Jeg har fått mye ny kunnskap om fargevalg, byggtekniske detaljer og alt som må på plass for at hytta skal fungere optimalt.

ÅPNET OPP: Ny ytterdør ble bestilt, da den gamle var trekkfull. Gangveggene er uforandret, mens kommoden og speilet ble malt hvit. (FOTO: Per Erik Jæger)
ÅPNET OPP: Ny ytterdør ble bestilt, da den gamle var trekkfull. Gangveggene er uforandret, mens kommoden og speilet ble malt hvit. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger
LYSEGRØNN TILVÆRELSE: Rommene er fargesatt i forskjellige toner, basert på en palett i beige, grønntoner og blågrønt. Fargekoder: Kjøkkenvegger Jotun Lady, Sand, 1140/S2005-Y30R. Kjøkkentak: Jotun Lady, Lys Antikk, 0471/0802-G98Y. Kjøkkeninnredning: S3005-B80G. Hovedsoverom, vegger: Jotun Lady Jade, 6315/2706-B74G. Soverom 2, Vegger: Jotun Lady Frostrøyk, 1376/1002-Y24R. Soverom 2, Vinduskarmer: Jotun Lady Sjøalge. Soveromsgang Vegger: Jotun Drivved, 9041. Stuevegger: Jotun Lady, Sand, 1140/S2005-Y30R. Gang ytterdør: S 4005B80G. Baderomsvegger: Jotun Lady Pilasterblå, 4017/S3010-R90B. Skap på badet: Jotun Lady, Blåmann, 4153/S4010-R90B. (FOTO: Per Erik Jæger)
LYSEGRØNN TILVÆRELSE: Rommene er fargesatt i forskjellige toner, basert på en palett i beige, grønntoner og blågrønt. Fargekoder: Kjøkkenvegger Jotun Lady, Sand, 1140/S2005-Y30R. Kjøkkentak: Jotun Lady, Lys Antikk, 0471/0802-G98Y. Kjøkkeninnredning: S3005-B80G. Hovedsoverom, vegger: Jotun Lady Jade, 6315/2706-B74G. Soverom 2, Vegger: Jotun Lady Frostrøyk, 1376/1002-Y24R. Soverom 2, Vinduskarmer: Jotun Lady Sjøalge. Soveromsgang Vegger: Jotun Drivved, 9041. Stuevegger: Jotun Lady, Sand, 1140/S2005-Y30R. Gang ytterdør: S 4005B80G. Baderomsvegger: Jotun Lady Pilasterblå, 4017/S3010-R90B. Skap på badet: Jotun Lady, Blåmann, 4153/S4010-R90B. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger
NY STIL: Hytta har fått en ny og lysere stil, men har klart å bevare den koselige atmosfæren. (FOTO: Per Erik Jæger)
NY STIL: Hytta har fått en ny og lysere stil, men har klart å bevare den koselige atmosfæren. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger

Det må nevnes at familie, venner og gode naboer har vært til uvurderlig hjelp. Jeg er veldig godt fornøyd med hvordan hytta er blitt. Den er totalt forandret og utgiftene har ikke vært så altfor store, sier hun.

– Hva har vært den størst utfordringen?

– Logistikken. Det har vært så mange ulike aktører involvert i prosessen, så det var litt vrient å vite hvor jeg

skulle starte. Slik er det vel for de aller fleste. Det er nok lurt å bo seg litt inn før man tar alle avgjørelser. Det er mitt råd til hytteeiere i tilsvarende situasjon.

GAMMEL FASADE: Den utvendige røde blondekanten i gavlen ble fjernet og hytta ble malt. (FOTO: Privat)
GAMMEL FASADE: Den utvendige røde blondekanten i gavlen ble fjernet og hytta ble malt. (FOTO: Privat) Foto: Privat
IDYLLISK BELIGGENHET: Den koselige skogshytta på50 kvadratmeter ligger på en liten høyde i landlige omgivelser med et gårdsbruk som nærmeste nabo. Den gamle utvendige røde blondekanten i gavlen ble fjernet og hytta ble malt. Farger eksteriør: Utvendige vegger: Jotun Brunsvart, Drygolin Ultimat, 8501-G90Y-0734. Skodder Vinduer: Jotun 4252 Kjønnrøk dempet, 5709-R97B. By ggeår: 1968
Størrelse: 50 m². Rominndeling: Gang, kjøkken, stue, to soverom og bad. Fasiliteter: Strøm og utedo. (FOTO: Per Erik Jæger)
IDYLLISK BELIGGENHET: Den koselige skogshytta på50 kvadratmeter ligger på en liten høyde i landlige omgivelser med et gårdsbruk som nærmeste nabo. Den gamle utvendige røde blondekanten i gavlen ble fjernet og hytta ble malt. Farger eksteriør: Utvendige vegger: Jotun Brunsvart, Drygolin Ultimat, 8501-G90Y-0734. Skodder Vinduer: Jotun 4252 Kjønnrøk dempet, 5709-R97B. By ggeår: 1968 Størrelse: 50 m². Rominndeling: Gang, kjøkken, stue, to soverom og bad. Fasiliteter: Strøm og utedo. (FOTO: Per Erik Jæger) Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning