Arkitekttegnet hytte med flere uteplasser

Hytta har uteplasser som kan brukes i all slags vær

Ni av ti måltider spises ute

ORIGINALE LØSNINGER: Leveggen er en av de opprinnelige løsningene fra arkitekten, som selv eide hytta i 50 år. Det morsomme festet til kjøkkenvinduet er også laget av arkitekten.
ORIGINALE LØSNINGER: Leveggen er en av de opprinnelige løsningene fra arkitekten, som selv eide hytta i 50 år. Det morsomme festet til kjøkkenvinduet er også laget av arkitekten. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Sjøen ligger som en åpen krans rundt neset på Flekkerøy utenfor Kristiansand. Når vinden står på, suser det i trekronene langs stien i kystskogen, som er veien til hytta.

Der er det gode uteplasser som skjermer for vinden. Cecilie Tambs og Stein Otto Daatland hekter opp kjøkkenvinduet og fester det i et oppheng som ble laget av arkitekt Sven Tallaksen på 1960-tallet. Han tegnet hytta til seg og sine.

Kjapt kjøp

- Da vi tok over i 2012, skjedde det raskt, i løpet av bare to dager. Vi hadde en uke igjen av ferien, og kunne ta den i bruk med en gang. Tenk, arkitektens kone bakte kaker og redde opp til oss den første natten vi sov her!

Hytta er bygget inn i en skråning, noe som gjorde det naturlig å legge den på to nivåer. Nivå to, der kjøkkenet ligger, utgjør en halv etasje med full takhøyde. Derfra er det utgang til et uterom mot berget bak hytta. Her er lyset mykt, og naturen tett på. Bare bevegelsene i gresset avslører vinden. Plasttaket over uterommet var gjengrodd av mose, og skittent etter mange år i friluft, de byttet det derfor ut. Men det har aldri vært aktuelt å bygge inn uterommet. Kystskogen og berget gir en lun følelse, det er vegger nok.

- Heldigvis levde vi i omgivelsene her før vi tok grep. Slik har vi unngått å gjøre uopprettelige feil. Vi er så glade for at vi beholdt uterommet som det var. Og den naturlige vegetasjonen med sitt mangfold har vi beholdt, forteller Stein Otto.

- Ni av ti måltider inntar vi ute, gjerne under åpen himmel. På den lille terrassen utenfor stuen med utsikt utover havet, eller i lun ro i uterommet bak hytta. Også her kan vi nyte utsikten, sier Stein Otto.

BYTTET TAKET: Da det gamle plasttaket ble byttet med et nytt, ble det mykt og behagelig lys på uteplassen. Soverommet og toalettet som har utgang fra uterommet kalles for kahytt 1 og kahytt 2. Gjennomgangen leder til utedusjen.
BYTTET TAKET: Da det gamle plasttaket ble byttet med et nytt, ble det mykt og behagelig lys på uteplassen. Soverommet og toalettet som har utgang fra uterommet kalles for kahytt 1 og kahytt 2. Gjennomgangen leder til utedusjen. Foto: Per Erik Jæger
UTELIV: Gode uteplasser omkranser hytta. For familien er det uvurderlig, for slik kan dagene tilbringes utendørs, nesten uansett vær. Denne terrassen ligger på siden av hytta med inngang til stuen.
UTELIV: Gode uteplasser omkranser hytta. For familien er det uvurderlig, for slik kan dagene tilbringes utendørs, nesten uansett vær. Denne terrassen ligger på siden av hytta med inngang til stuen. Foto: Per Erik Jæger
LYST OG HVITT: Stuen på nivå 1 sett fra frokostkroken. Alt av fast interiør er holdt i hvitt så detaljene og maleriet får skinne.
LYST OG HVITT: Stuen på nivå 1 sett fra frokostkroken. Alt av fast interiør er holdt i hvitt så detaljene og maleriet får skinne. Foto: Per Erik Jæger
KAHYTTEN: At hytta kalles Kahytten, er lett å forstå. Seilbåten forsterker følelsen av å være på havet, selv om vi er innendørs på land. Utenfor stuen ligger den lille uteplassen som har utsikt mot havet.
KAHYTTEN: At hytta kalles Kahytten, er lett å forstå. Seilbåten forsterker følelsen av å være på havet, selv om vi er innendørs på land. Utenfor stuen ligger den lille uteplassen som har utsikt mot havet. Foto: Per Erik Jæger
SNERTENT OG PRAKTISK: Under nivå 2 er det mye oppbevaringsplass. Det gjør det enkelt å holde de intime, små rommene ryddige. Krakken er etter Camillas mor.
SNERTENT OG PRAKTISK: Under nivå 2 er det mye oppbevaringsplass. Det gjør det enkelt å holde de intime, små rommene ryddige. Krakken er etter Camillas mor. Foto: Per Erik Jæger
MELLOMROM: Kjøkken og soverom er på hver side av den lille spisekroken, og plassen imellom gjør god nytte for seg.
MELLOMROM: Kjøkken og soverom er på hver side av den lille spisekroken, og plassen imellom gjør god nytte for seg. Foto: Per Erik Jæger

Lyst inne og ute

Når dørene åpnes, gjennomtrekkes hytta av sommerlig sjøluft. Farge­paletten inne er dempet og behagelig, uten sterke kontraster som konkurrerer med utsikten. Nesten alle flater er malt lyse, slik at dagslyset reflekteres inn i rommene. Det at hytta ligger lavt og lunt i terrenget, gjør mye for romfølelsen.

Det er bare en kort tur med båt til fiskerestauranten på kaia i Kristiansand. Ut til Flekkerøy kan de reise på eller under vann, en tunnel under sjøen knytter øya til fastlandet. Sjøveien er den absolutt raskeste veien til hytta, som kalles Kahytten.

- Her er vi nærme byen, det tar bare 5–10 minutter med båt til Fiskebrygga. Det fine med det er at det er lett for venner å komme på besøk og det setter vi stor pris på! 

GODT OG KALDT: På varme sommerdager er det greit å ha iskaldt vann lett tilgjengelig også utendørs. Siden kjøkkenet er så lite, er det praktisk med en vannkran utendørs. Under vasken er det en liten vanntank. 
GODT OG KALDT: På varme sommerdager er det greit å ha iskaldt vann lett tilgjengelig også utendørs. Siden kjøkkenet er så lite, er det praktisk med en vannkran utendørs. Under vasken er det en liten vanntank.  Foto: Per Erik Jæger
HAGE: Hagen kan nytes når solen skinner.
HAGE: Hagen kan nytes når solen skinner. Foto: Per Erik Jæger
LEK: I hagen er det god plass til lek og moro.
LEK: I hagen er det god plass til lek og moro. Foto: Per Erik Jæger
ÅPEN UTEDUSJ: Hodet til dusjen skrues av før avreise i tilfelle ubudne gjester. Vannbeholderen er montert i en frittstående kasse, noe som gjør at den er enkel å komme til, samtidig som innkassingen fungerer som et møbel.
ÅPEN UTEDUSJ: Hodet til dusjen skrues av før avreise i tilfelle ubudne gjester. Vannbeholderen er montert i en frittstående kasse, noe som gjør at den er enkel å komme til, samtidig som innkassingen fungerer som et møbel. Foto: 1694298
REKKVERK AV TAU:  Rekkverket er helt enkelt laget av tau. En rimelig og morsom løsning.
REKKVERK AV TAU: Rekkverket er helt enkelt laget av tau. En rimelig og morsom løsning. Foto: Per Erik Jæger
SELVLAGDE SENGEBUNNER: Sengebunnen består av løse planker som dekker hele bunnen, slik at den som ligger i underkøya slipper å se opp i madrassen. For å gi madrassen god lufting, har de boret to hull i hver planke.  
SELVLAGDE SENGEBUNNER: Sengebunnen består av løse planker som dekker hele bunnen, slik at den som ligger i underkøya slipper å se opp i madrassen. For å gi madrassen god lufting, har de boret to hull i hver planke.   Foto: Per Erik Jæger
BÅTLIV: Sjøveien er den raskeste veien til hytta fra Kristiansand. En smal bukt gir fine båtplasser.
BÅTLIV: Sjøveien er den raskeste veien til hytta fra Kristiansand. En smal bukt gir fine båtplasser. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning