Det enkle hyttelivet

Hytta er ny, men mottoet er tilbake til det enkle

Henter vann i brønnen og klarer seg uten strøm.

Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

På en høyde i skogsterrenget i Eggedal ligger Haglebu slik til at sola kan nå frem fra morgen til kveld. Hit bukter veien seg opp mot tregrensen. Når kvelden siger på, gløder det fra gamle parafinlamper. Og i fraværet av kunstig lys tindrer stjernehimmelen klart og tydelig.

- Vi ville tilbake til det enkle hyttelivet, uten å miste komforten. Kompromisset ble et selvstyrende oppsett med solcellepanel på taket. Strøm er ikke et savn, i grunnen merker vi nesten ikke forskjellen, forteller Kjell-Rune og sveiver i gang kaffekvernen i blåmalt porselen.

Kaffen er best etter tre oppkok, mener han. På hytta kokes kaffe på gamlemåten. For Kjell-Rune er det ren meditasjon å kunne ta seg tid til å gjøre den med slik flid.

Ville ha kraftige stokker

Hytta er også bygget med flid, av tømmer høvlet for hånd. Kjøkkenet er bygget på stedet, og er robust med solide, smidde hengsler. Til og med alle spikere er smidd for hånd.

Å se hytta reise seg i laftehallen, var spennende for Lillian og Kjell-Rune. Fordi de når som helt kunne stikke innom underveis i byggingen, føler de at de kjenner hytta godt og har fått være med på unnfangelsen, selv om det er andre som har bygget den.

- Det eneste jeg blandet meg borti, var dimensjonene på stokkene. Jeg ønsket kraftige stokker for et robust uttrykk. Disse stokkene har ligget til tørk i ti år.

Etter å ha blitt plukket ned igjen, ble hytta til slutt reist i sin helhet på Haglebu. Så ble peisen støpt, og senger og kjøkken bygget på stedet.

- Denne hytta er langt fra noen trekkfull sveitserost, som noen lafte-hytter har ry på seg for å være, påstår Kjell-Rune og viser oss merkene som avslører at tømmeret er laftet for hånd.

SOLRIKT: Haglebu er plassert slik i terrenget at den får sol fra morgen til kveld.
SOLRIKT: Haglebu er plassert slik i terrenget at den får sol fra morgen til kveld. Foto: Per Erik Jæger
LUN SOFAKROK: Her er det godt å finne roen når vinterstormen herjer utenfor. Bord fra Home and Cottage. Den lille stolen er en dåpsgave til minstejenta.
LUN SOFAKROK: Her er det godt å finne roen når vinterstormen herjer utenfor. Bord fra Home and Cottage. Den lille stolen er en dåpsgave til minstejenta. Foto: Per Erik Jæger
SOSIALT: Rundt spisebordet samles gjerne familien sammen med barnas venner, som ofte er med på hyttetur. Bordet er fra Home and Cottage. Stolene og skatollet er arvegods, bruktfunn og fra antikkbutikken Bestemors Loft i Eggedal. Lysholderen i taket er fra en antikkbutikk i Kragerø.
SOSIALT: Rundt spisebordet samles gjerne familien sammen med barnas venner, som ofte er med på hyttetur. Bordet er fra Home and Cottage. Stolene og skatollet er arvegods, bruktfunn og fra antikkbutikken Bestemors Loft i Eggedal. Lysholderen i taket er fra en antikkbutikk i Kragerø. Foto: Per Erik Jæger
FOR HÅND: Kjøkkenet er bygget på stedet, og er robust med solide, smidde hengsler. Til og med alle spikere er smidd for hånd.
FOR HÅND: Kjøkkenet er bygget på stedet, og er robust med solide, smidde hengsler. Til og med alle spikere er smidd for hånd. Foto: Per Erik Jæger
PLASSBYGGET: Innredningen er bygget på stedet. Stekeovn og kjøleskap går på gass.
PLASSBYGGET: Innredningen er bygget på stedet. Stekeovn og kjøleskap går på gass. Foto: Per Erik Jæger

Lange, gode måltider

Tømmerveggene holder så godt på varmen at det fyres bare for kosens skyld når varmen har satt seg. Parafinlampene og stearinlyslampen gir en fin glød til tømmeret. Møblene er en blanding av funn i bruktbutikker og arvegods. Ved spisebordet står en stol etter Lillians oldemor. Selv om den er skjør, er den i bruk.

- Vi er matglade, men måltider hjemme kan bli preget av at noe skal rekkes. På hytta bruker vi mer tid på måltidene. Tiden familien har sammen, er det viktigste med hytteturene. Ofte blir de bare sittende og prate sammen etter at måltidet er over.

Personlig pleie gjøres også på gamlemåten.

- Vi vasker hår og kropp i en sinkbalje, og det går egentlig forbausende greit. Vannet henter vi i en brønn 25 meter fra hytta.

KOMPROMISS: Lillian ville gjerne ha er åpen grue i peisen, men Kjell-Rune var skeptisk på grunn av kulderas. De valgte en innsats med giljotindør og glass. Peisen kan brukes som en grue, samtidig som den er en god varmekilde. Kubbestol fra Bestemors Loft på Eggedal.
KOMPROMISS: Lillian ville gjerne ha er åpen grue i peisen, men Kjell-Rune var skeptisk på grunn av kulderas. De valgte en innsats med giljotindør og glass. Peisen kan brukes som en grue, samtidig som den er en god varmekilde. Kubbestol fra Bestemors Loft på Eggedal. Foto: Per Erik Jæger
VELKOMMEN INN: Den myke avrundingen gir en eventyraktig, lun velkomst. Å legge gulvet ble som å legge puslespill. Spikerslagene har fått lov til å være røffe. Spikeren er håndsmidd.
VELKOMMEN INN: Den myke avrundingen gir en eventyraktig, lun velkomst. Å legge gulvet ble som å legge puslespill. Spikerslagene har fått lov til å være røffe. Spikeren er håndsmidd. Foto: Per Erik Jæger
LUNT KRYPINN: Døren 
og sengen er laget av Simostranda Stav & Laft.
LUNT KRYPINN: Døren og sengen er laget av Simostranda Stav & Laft. Foto: Per Erik Jæger

Nyter stillheten

Det å komme opp i stillheten er balsam for sjelen, fremholder Kjell-Rune. Han synes det er spennende at ungene oppdager at skogen og fjellet våkner til liv om de er stille.

For både små og store er det noe mystisk med å snike seg inn på en hakkespett eller se reven som tasser forbi. At familien kan plukke litervis med multer utenfor døren, er stor stas. Like ved er det også gode fiskevann som egner seg for isfiske. Der har de fått ørret på både to og tre kilo.

Ved innevær hentes brettspillene frem.

- Vi elsker å høre vinden hyle utenfor mens vi sitter inne med en god kopp kaffe og vifter med tærne foran peisen. Så gleder vi oss til dagen etter når skiene hentes frem igjen.

Selv om solforholdene er gode, synes familien at det er noe eget ved mørket på fjellet.

- Prøv bare å legge deg ned på terrassen og kikke opp på Melkeveien uten at lyset fra byen forurenser mørket. Det er en helt utrolig opplevelse! Stjernehimmelen ser aldri slik ut hjemme.

HÅNDKRAFT: Den gode, gamle kaffekvernen er stadig i bruk.
HÅNDKRAFT: Den gode, gamle kaffekvernen er stadig i bruk. Foto: Per Erik Jæger
GJENBRUK: Kommoden er et bruktfunn, tilpasset servanten. Vann helles fra en kanne.
GJENBRUK: Kommoden er et bruktfunn, tilpasset servanten. Vann helles fra en kanne. Foto: Per Erik Jæger
OLJEFRITT: Alle gulv er oljet med interiørolje som Kjell-Rune og Lillian selv har blandet av tre ulike fargede oljer fra Møretyri. Soverom og bad til høyre, oppgang til hemsen til venstre.
OLJEFRITT: Alle gulv er oljet med interiørolje som Kjell-Rune og Lillian selv har blandet av tre ulike fargede oljer fra Møretyri. Soverom og bad til høyre, oppgang til hemsen til venstre. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning