Utestue på hytta

Her sitter de ute i all slags vær

Med en utestue kan uteplassen nytes hele året, uansett årstid og temperatur.

HELE ÅRET: Med denne utestuen kan hytteeierne nyte utelivet hele året, uansett vær.
HELE ÅRET: Med denne utestuen kan hytteeierne nyte utelivet hele året, uansett vær. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

På hytta er uteplassen et viktig samlingspunkt, særlig på sommeren. Vi vil ta med hyttelivet ut, og mange ønsker derfor en uteplass som kan brukes i all slags vær. Lyse som­mernetter, mørke høst­kvelder og kalde vinterdager – alt ny­tes i ute­stu­en til Las­se og Ben­te på Sju­sjø­en. Her er det ute­li­vet som gjel­der, uavhengig av årstider og vær.

Hardt ar­beid

Et­ter en fem år lang byg­ge­pro­sess med ho­ved­hyt­ta, var Ben­te gan­ske for­synt med tungt fy­sisk ar­beid. Hun over­lot der­for ho­ved­an­sva­ret og byg­gin­gen av ute­stu­en til ek­te­man­nen. Selv bei­set hun gul­vet og bi­dro med inn­red­nin­gen, som be­står av både nytt og gam­melt. Veg­ge­ne er pry­det med blant annet hjemme­­­lag­de hjer­ter i bjør­ke­kvist.

De lyse veg­ge­ne og det let­te in­ter­iøret står i kon­trast til det mørk­bei­se­de gul­vet. I hjør­net gir den rus­tik­ke pei­sen var­me til rommet. Lod­ne saue­skinn, ryer og reinsdyrfeller my­ker opp gul­vet og møb­le­ne.

Ide­en til ute­stu­en fikk ek­te­pa­ret fra Hyt­te­liv. Las­se teg­net den om et­ter eget øns­ke og byg­get den helt selv. Kun pei­sen fikk de hjelp til av en mur­mes­ter. Den opp­rin­ne­li­ge teg­nin­gen had­de en helt åpen løs­ning, men ek­te­pa­ret øns­ket å ha mu­lig­he­ten til å luk­ke den igjen.

– Jeg teg­net inn fol­de­dø­rer slik at vi kan bru­ke stu­en hele året. Om som­me­ren åp­ner vi helt opp, slik at ettermiddagssola strøm­mer inn, og om vin­te­ren ten­ner vi opp i pei­sen og ny­ter det snø­tun­ge vin­ter­land­ska­pet gjen­nom de sto­re glass­dø­re­ne, for­tel­ler Las­se.

Ben­te gle­der seg til før­juls­kos med le­ven­de lys, gløgg og strikking av julekuler. Det ene ska­pet er al­le­re­de de­di­kert til ju­le­pyn­ten og er fylt opp med strikkesaker og pynt. Hver års­tid har sin sjarm og de gle­der seg like mye over en regn­ful­l høs­t som en varm sommer.

LUFTIG KJØKKENBENK: I hjørnet ved peisen har de laget plass til oppbevaring av ved og et romslig skap. De åpne hyllene med fargerike kopper og kar gir et landlig og luftig preg.
LUFTIG KJØKKENBENK: I hjørnet ved peisen har de laget plass til oppbevaring av ved og et romslig skap. De åpne hyllene med fargerike kopper og kar gir et landlig og luftig preg. Foto: Per Erik Jæger
PEIS: Peisen er det eneste Lasse fikk hjelp med da han satte opp utestuen. De rustikke mursteinene bryter mot det ellers lyse interiøret.
PEIS: Peisen er det eneste Lasse fikk hjelp med da han satte opp utestuen. De rustikke mursteinene bryter mot det ellers lyse interiøret. Foto: Per Erik Jæger
HJEMMELAGET: Den tøffe gardinstangen har Bente laget av en gammel hesjestaur. Krokene fant hun ute i naturen, og blomstene som er tørket, er plukket på forsiden av hytta. Lampene over spisebordet med lyspærer som tåler kuldegrader er fra butikken Bellas emne.
HJEMMELAGET: Den tøffe gardinstangen har Bente laget av en gammel hesjestaur. Krokene fant hun ute i naturen, og blomstene som er tørket, er plukket på forsiden av hytta. Lampene over spisebordet med lyspærer som tåler kuldegrader er fra butikken Bellas emne. Foto: Per Erik Jæger

So­si­al stue

Et­ter mye tungt ar­beid de sis­te åre­ne er ek­te­pa­ret kla­re for å nyte det fer­di­ge re­sul­ta­tet. Og selv om ute­stu­en sto fer­dig for et par år siden, var det først i fjor som­mer de had­de tid til å in­vi­te­re ven­ner og fa­mi­lie på be­søk.

– Vi fyr­te opp gril­len og drakk is­kald hvit­vin i ettermiddagssola. Da sola gikk ned, ten­te vi fak­ler ute og te­lys inne. En­de­lig kan vi virkelig nyte hyt­ta vår, som vi har kalt Kvilut. Men akkurat det har vi ikke fått gjort ennå.   

FOR ÅPNE DØRER: Bente og Lasse spiser ofte i utestuen, og om sommeren er det ekstra deilig, for da kan de åpne dørene på vidt gap og slippe sola inn. De lette lenge for å finne et rundt og lett spisebord, men syntes det var vanskelig, siden de fleste var ganske massive. Til slutt fant de dette i en brukthandel i Brumunddal.
FOR ÅPNE DØRER: Bente og Lasse spiser ofte i utestuen, og om sommeren er det ekstra deilig, for da kan de åpne dørene på vidt gap og slippe sola inn. De lette lenge for å finne et rundt og lett spisebord, men syntes det var vanskelig, siden de fleste var ganske massive. Til slutt fant de dette i en brukthandel i Brumunddal. Foto: Per Erik Jæger
FLERE BRUKSMULIGHETER: Med praktiske foldedører kan utestuen brukes hele året. Om vinteren er det deilig å sitte inne i varmen fra peisen og se ut på det snøhvite landskapet. Foldedørene var Lasses idé.
FLERE BRUKSMULIGHETER: Med praktiske foldedører kan utestuen brukes hele året. Om vinteren er det deilig å sitte inne i varmen fra peisen og se ut på det snøhvite landskapet. Foldedørene var Lasses idé. Foto: Per Erik Jæger
INNEKOS: Regnvær er ingen hindring. Utestuen kan brukes i all slags vær. Det er koselig å sitte inne under taket mens det drypper ned på terrassen.
INNEKOS: Regnvær er ingen hindring. Utestuen kan brukes i all slags vær. Det er koselig å sitte inne under taket mens det drypper ned på terrassen. Foto: Per Erik Jæger
SOMMERMAT: Selv om det regner ute nyter Lasse og Bente sommerlige fristelser inne i utestuen.
SOMMERMAT: Selv om det regner ute nyter Lasse og Bente sommerlige fristelser inne i utestuen. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning