HYTTEUTLEIE:

Her kan du leie hytte i vinterferien

Har du planlagt vinterferien? Det er fremdeles ledige leiehytter.

LEDIG: Ut i naturen i Øvre Numedal, sør-øst for en høyde som på kartet har navnet Ribbehæ ligger denne hytta klar til leie i vinterferien. To soverom, ni sengeplasser. Pris 800 kroner per døgn hos Inatur.no. Pristillegg på 300 kroner for ved for en uke.
LEDIG: Ut i naturen i Øvre Numedal, sør-øst for en høyde som på kartet har navnet Ribbehæ ligger denne hytta klar til leie i vinterferien. To soverom, ni sengeplasser. Pris 800 kroner per døgn hos Inatur.no. Pristillegg på 300 kroner for ved for en uke. Foto: FOTO: Øvre Numedal fjellstyre
Publisert Oppdatert

Romjulen og nyttårshelgen, hvor familien er samlet, er en hyggelig tid for å planlegge ferien for 2011.

Så er du ikke lei av julens familieselskaper, men ser for deg en drømmehytte hvor hele storfamilien kan samles, bør du komme i gang nå.

For det blir stadig mer populært å dra til fjells, skal vi tro utleiefirmaene.

Del

- Bestillingene fra nordmenn som vil leie hytte har økt sammenliknet med fjorårets sesong. Fjellet i Sør-Norge er spesielt populært, sier leder Torbjørn Fredman i Novasol, som er Nord-Europas største utleievirksomhet av feriehus.

LEDIG: Hytte på Hjerkinn med plass til 10 personer. Én kilometer til skiløyper. Pris 6321 kroner i uka hos Novasol.
LEDIG: Hytte på Hjerkinn med plass til 10 personer. Én kilometer til skiløyper. Pris 6321 kroner i uka hos Novasol. Foto: FOTO: Novasol

I uke 8, som er osloskolenes vinterferieuke, går 64 prosent av bookingene til norske hytter. 20 prosent reiser til Novasols danske hytter, ni prosent til svenske og fire prosent til fritidshus i Spania.

Ifølge Fredman er det standard og nærhet til alpinanlegg som styrer prisene, slik det gjerne er i det regulære hytte- og boligmarkedet.

Ønsker du for eksempel en hytte som ligger 100 til 300 meter fra skianlegg, må du plusse på 3-4000 kroner i uka.

Flere til fjells

Men det finnes de som ikke er så opptatt av de store alpindestinasjonene, men ønsker å bruke naturen aktivt når de ferierer til fjells.

LEDIG: Høyfjellshytte, 700 meter fra Finse stasjon. Tre soverom og 10 sengeplasser. Pris pr døgn i høysesongen er 1200 kroner. Avstand til vei om vinteren 27 kilometer. Oppvarming er vedovn og strøm. Det er ved i hytta og snurredo.
LEDIG: Høyfjellshytte, 700 meter fra Finse stasjon. Tre soverom og 10 sengeplasser. Pris pr døgn i høysesongen er 1200 kroner. Avstand til vei om vinteren 27 kilometer. Oppvarming er vedovn og strøm. Det er ved i hytta og snurredo. Foto: FOTO: Ulvik fjellstyre

Statskog har blant annet 68 hytter til leie rundt om i landet. 34 av disse har en standard som gjør dem egnet til overnatting i vinterhalvåret. Disse leies ut via Inatur.no.

- En utleieportal for folk som ser sjarmen med å være på hyttetur på tradisjonell måte, forteller prosjektleder Randi Stavrum i Inatur.no til klikk.no.

- Du bør imidlertid være forberedt på lavere standard enn moderne hytter nær alpinanlegg, fortsetter hun.

De fleste hyttene har imidlertid vedovn og propanapparat. Noen har solstrømanlegg, mens et fåtall har strøm og innlagt vann.

Billig overnatting

Den norske turistforeningen (DNT) er også et godt alternativ for billig overnatting i fjellet.

De eier og driver mer enn 450 hytter. På de ubetjente hyttene trenger du ikke engang å booke plass i forkant, men du bør bestille på de betjente hyttene.

LEDIG: Hytte i Trysil med plass til syv personer. Åtte kilometer til skianlegget i Trysil. Pris 6087 kroner i uka hos Novasol.
LEDIG: Hytte i Trysil med plass til syv personer. Åtte kilometer til skianlegget i Trysil. Pris 6087 kroner i uka hos Novasol. Foto: FOTO: Novasol

Prisene varierer etter hvor lenge du skal bo, hvor hytta ligger og selvfølgelig standarden.

Hyttene egner seg nok kanskje aller best for familier med litt større barn fordi de gjerne ligger en god gåtur fra veien.

Sommerferien i Italia

For den kommende sommerferien er det for øvrig Italia, Kroatia og Spania som så langt frister mest, ifølge Novasol.

Bookingtallene til nordmenn neste år viser 46 prosent økning til Italia, 25 prosent økning til Kroatia og 16 prosent økning til Spania.

- Kanskje er folk mett av å gå via charter med trange hotellresepsjoner, overfylte strender og en kamp om plass rundt frokostbordet, spør Fredman.

LEDIG: Hytte på Golsfjellet for fire personer med panoramautsikt over fjell. Pris 5750 kroner i uka hos Novasol. Fem meter til langrenn og 14 kilometer til skianlegg
LEDIG: Hytte på Golsfjellet for fire personer med panoramautsikt over fjell. Pris 5750 kroner i uka hos Novasol. Fem meter til langrenn og 14 kilometer til skianlegg Foto: FOTO: Novasol

- Men det kan nok også ha noe med at vi har hatt noen kalde somre i Norge, som gjør at nordmenn ganske enkelt vil sikre seg sol i ferien, legger han til.

Mange utleiefirmaer

De fleste store alpindestinasjonene har for øvrig utleietilbud av fritidsboliger.

Og du finner hytteutleietilbydere blant annet via Finn.no, Norgesbooking, Hytte Norge og Skistar.com.

Turistportalen Visitnorway.com har også hytteformidling som et valg.

Les også:

Denne plakaten redder hytteliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning