Hyttemarkedet i Sverige

Her finner du den svenske skjærgårdsidyllen

Kjøtt, potatismos og hyttekos.

Hytter i Sverige: Den svenske skjærgården er vakker, men prognoser for hvordan den svenske økonomien vil utvikle seg er uviss. Sverige kan bli rammet av den økonomiske krisen i Europa og da vil hytteprisene falle ytterligere.
Hytter i Sverige: Den svenske skjærgården er vakker, men prognoser for hvordan den svenske økonomien vil utvikle seg er uviss. Sverige kan bli rammet av den økonomiske krisen i Europa og da vil hytteprisene falle ytterligere. Foto: Foto: SvenskFast.se
Publisert Oppdatert

Når nordmenn skal kjøpe feriebolig i utlandet, er det fortsatt hos broderfolket og i Spania de fleste velger.

Ifølge Prognosesentret eier 16.000 norske husholdninger hytte i Sverige.

Det siste året har svenske hyttepriser gått ned med 2 prosent. Nedgangen ser altså ut til å fortsette. Snittprisen på hytter i Sverige ligger nå på 1 335 000 svenske kroner. Det viser ferske tall fra Svensk Mäklarstatistik.

Statistikken baserer seg på salg av 5030 fritidshus mellom april 2012 og mars 2013. Utviklingen sammenlignes med foregående 12-månedersperiode.

- Du får fremdeles mye for pengene i Sverige og skjærgården er populær, sier Bjørn Erik Øye i analyseselskapet Prognosesenteret til klikk.no.

Han advarer likevel mot å tro at man kan tjene gode penger på kjøpet. Det bør være en livsinvestering. Et kjøp som altså er begrunnet fordi du har en drøm om en hytte.

Til salgs: Soldattorpsvägen 4, Grebbestad. Pris 2 475 000 svenske kroner.
Til salgs: Soldattorpsvägen 4, Grebbestad. Pris 2 475 000 svenske kroner. Foto: Foto: SvenskFast.se

Uro i Sverige

Claudia Wörmann, analysesjef i Svenska Mäklarhuset HK er også noe avventende.

- Til tross for at vi har lave renter og ganske stabile finanser, finnes det en uro i landet vårt. Du må huske på at hytter er en luksusvare.

Hun forteller at det finnes ulike prognoser for hvordan den svenske økonomien vil utvikle seg og at Sverige kan bli rammet av den økonomiske krisen i Europa. Usikkerheten fører til at mange avventer. Det er altså færre kjøpere i øyeblikket, forklarer Wörmann.

En annen årsak til laber interesse for hytter er kravet til egenkapital som kom høsten 2010. I dag må du altså ha 15 prosent av kjøpesummen som egenkapital. -Dette er mye penger for mange og har nok bidratt til at en del av kjøperne har forsvunnet. Det skal bli veldig interessant å følge utviklingen de nærmeste månedene. Nå starter høysesongen, så får vi se hvordan det går.

- Utviklingen i hyttemarkedet går i ulik retning. I vårt område, som er Bohuslän, har vi hatt godt med salg og stigende priser det siste året, forteller Leif Fourong, leder i Svensk Fästighetsförmidling i Strømstad og Grebbestad til klikk.no. Han har flere hytter ute til salgs i øyeblikket og er optimist.

Til salgs: Flisebacken 1 sjarmereden hytte ved Iddefjorden, Strömstad. Pris 2 300 000 svenske kroner.
Til salgs: Flisebacken 1 sjarmereden hytte ved Iddefjorden, Strömstad. Pris 2 300 000 svenske kroner. Foto: Foto: SvenskFast.se

Vekst i arbeidsledigheten

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen er imildertid sterkt tvilende til det svenske hyttemarkedet.

- Gjennomgående er det grunn til å regne med et prisfall i størrelsesorden 10-20 prosent. Sagt på en annen måte, skal du kjøpe i dag bør du be om et slikt prisavslag. Legg inn et skambud i Sverige i år, sier han til klikk.no

Vekst i arbeidsledigheten

Andreassen forteller at svensk økonomi ikke er så sterk som avisoverskriftene skulle tilsi, med frisk vekst i arbeidsledigheten.

Til salgs: Sövallsvägen 85, Grebbestad. Pris 8 400 000 svenske kroner
Til salgs: Sövallsvägen 85, Grebbestad. Pris 8 400 000 svenske kroner Foto: Foto: SvenskFast.se

- En arbeidsledighet som ville vært katastrofal hvis ikke svensker fikk jobbe i Norge. Dessuten vil svenske skattemyndigheter trolig med tid og stunder øke skattetrykket på ferieboliger.

Konklusjonen får være at det ikke haster. Det blir mer enn nok fritidsboliger til salgs fremover, i mellomtiden kan du sjekke prisnivået - og gjøre deg litt kjent på svenskekysten, avslutter Andreassen.

Les også:

Sjekk det frekke tilbygget i Hedalen

Stor guide til smarte annekser

Se Snøhetta-arkitektenes private hytte

Dette besøkssenteret på Trollstigen har helt rå arkitektur

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning