Hytteliv i skogen

Her får hytteeierne i Nordland frodig natur rett inn i spisestuen

Hele veggen er et vindu ut mot skogen.

SKOGENS RO: Hytta er et resultat av hytteeiernes kreative sans og arbeidsinnsats. I årenes løp er den blitt bygget på, bit for bit. Opprinnelig byggeår er 1945. I dag er størrelsen: 96 m². Arkitekt: Ole Martin Hartløfsen. Rominndeling: Kjøkken, spisestue, stue med hems, gang, vaskerom/bad, tre soverom, bad med dusj og do, loft/hems, bod. Fasiliteter: vann og strøm.
SKOGENS RO: Hytta er et resultat av hytteeiernes kreative sans og arbeidsinnsats. I årenes løp er den blitt bygget på, bit for bit. Opprinnelig byggeår er 1945. I dag er størrelsen: 96 m². Arkitekt: Ole Martin Hartløfsen. Rominndeling: Kjøkken, spisestue, stue med hems, gang, vaskerom/bad, tre soverom, bad med dusj og do, loft/hems, bod. Fasiliteter: vann og strøm. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Nede i dalen mellom snødekte tinder, beitende kyr, og en anerkjent lakseelv i Beiarn utenfor Bodø, ligger tømmerhytta til Bente Haugmo. Den opprinnelige hytta ble bygget av hennes farfar i 1945.

I utgangspunktet besto den av en stue, et lite kjøkken, gang og ett soverom, noe som den gang ble ansett som både stort og luksuriøst.

Selv vokste Bente opp på gården rett nedenfor hytta, så hun kjenner seg hjemme her - og overtok hytta i 1986.

Etter at hun ble enke allerede i 1988, ble det fysiske arbeidet og utviklingen av stedet viktig for henne. Bente er på hytta i ferier og helger hele året, og kunne nok helst vært der hele tiden.

- Valg av hyttested har for meg med tilhørighet å gjøre, understreker hun. Jeg hører hjemme på fjellet og i skogen. Skogen gir meg ro, og turmulighetene er fantastiske i Beiarn, sommer som vinter.

MODERNE MØTER TRADISJONELT: Bente har alltid ønsket en spisestue med glassvinduer rett ut. Den er nøye tilpasset sammen med arkitekten. Det var viktig å skape en koselig samlingsplass som var stor nok til hele familien og som harmonerte med den gamle hytta. Den måtte ikke være for ruvende, samtidig som hun ønsket å komme tett på naturen. Når kuene går forbi, minner det om barndommen hennes på gården. Understellet på spisebordet er gammelt, men bordplaten er ny. Lampen fra Skeidar gir et spennende lysspill om kvelden. Stolene sto på hytta fra før, og Bente malte dem hvite.
MODERNE MØTER TRADISJONELT: Bente har alltid ønsket en spisestue med glassvinduer rett ut. Den er nøye tilpasset sammen med arkitekten. Det var viktig å skape en koselig samlingsplass som var stor nok til hele familien og som harmonerte med den gamle hytta. Den måtte ikke være for ruvende, samtidig som hun ønsket å komme tett på naturen. Når kuene går forbi, minner det om barndommen hennes på gården. Understellet på spisebordet er gammelt, men bordplaten er ny. Lampen fra Skeidar gir et spennende lysspill om kvelden. Stolene sto på hytta fra før, og Bente malte dem hvite. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NYTT TILBYGG: Gammel laftet hytte med arkitekttegnede tilbygg. Utvendig kledning er laftet tømmer, stående og liggende villmarkspanel. Taket er torv fra nærmiljøet Gulvet er exclusiv tregolv heltre 25x125 oljet med naturell brun. Kjøkkenet Tidaholm kjøkkeninnredning fra Ikea i heltre eik, malt egghvit.
NYTT TILBYGG: Gammel laftet hytte med arkitekttegnede tilbygg. Utvendig kledning er laftet tømmer, stående og liggende villmarkspanel. Taket er torv fra nærmiljøet Gulvet er exclusiv tregolv heltre 25x125 oljet med naturell brun. Kjøkkenet Tidaholm kjøkkeninnredning fra Ikea i heltre eik, malt egghvit. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Gjort mye selv

Fordi de ofte er mange på hytta, ønsket hun å utvide den slik at den kunne romme både barn og voksne. Mye av arbeidet har hun gjort selv, og etter hvert fikk hun hjelp til de ulike prosjektene av samboeren Tore.

- At hytta har utviklet seg bit for bit, har gjort at vi virkelig har satt pris på hvert eneste ledd på veien. Det er helt spesielt og tilfredsstillende å skape noe selv.

Nøye tilpasset

LOKAL TORV: Den frodige torven ble skåret ut lokalt og plassert på taket.
LOKAL TORV: Den frodige torven ble skåret ut lokalt og plassert på taket. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
INNREDET FOR KOS: Bente ønsket seg en stor kosesofa som hun kunne ligge i og se på peisen. Den skulle også være lav nok, så den ikke dekket vinduet. Smijernslampen har en venninne hjulpet til med å sy skjerm til. Lenestolen og sofaen er det eneste som er nytt av møbler i stuen.
INNREDET FOR KOS: Bente ønsket seg en stor kosesofa som hun kunne ligge i og se på peisen. Den skulle også være lav nok, så den ikke dekket vinduet. Smijernslampen har en venninne hjulpet til med å sy skjerm til. Lenestolen og sofaen er det eneste som er nytt av møbler i stuen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LEVENDE FLAMMER: Den store peisen, kombinert med peisovnen, gir godt med varme når kulda setter inn. Bente og Tore feiret sin første jul på hytta i fjor, og da var det ekstra koselig med fyr på peisen.
LEVENDE FLAMMER: Den store peisen, kombinert med peisovnen, gir godt med varme når kulda setter inn. Bente og Tore feiret sin første jul på hytta i fjor, og da var det ekstra koselig med fyr på peisen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NOSTALGISK JENTEROM: Den gamle sengen er Bentes oldeforeldres ekteseng. Nå er det datteren til Bente som bruker den. Kommoden har bestefaren til Bente laget, og den har vært både lakket og malt tidligere.
NOSTALGISK JENTEROM: Den gamle sengen er Bentes oldeforeldres ekteseng. Nå er det datteren til Bente som bruker den. Kommoden har bestefaren til Bente laget, og den har vært både lakket og malt tidligere. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det var avgjørende å bevare sjelen til hytta og idyllen rundt. Påbyggene kunne fort blitt for store eller tunge. Med god hjelp fra en arkitekt har de sammen kommet frem til smarte og estetiske løsninger. Det nye går hånd i hånd med det gamle.

- Jeg har hatt ideer, og arkitekten har hjulpet meg med å tilpasse løsningene til den gamle hytta. Spisestuen med glassvegger ut mot skogen er et godt eksempel på hvordan det moderne og tradisjonelle er integrert. Her får vi skogen rett inn i spisestuen. Ikke sjelden tusler noen kuer forbi. Om sommeren er paret ute så ofte de kan. Hyttas mange uteplasser brukes flittig, og særlig steinplassen de kaller Grua er et kjærkomment tilholdssted. Den ble laget av Bentes far.

Skogens påvirkning

Skogen spiller en viktig rolle i interiøret, og den trekkes inn der den kan. På soverommet er hele langveggen et vindu ut mot det vakre landskapet, og gardinene er aldri trukket for.

I ETT MED SKOGEN: Hyttas utspring og tilbygg forsvinner nesten i den frodige augustskogen
I ETT MED SKOGEN: Hyttas utspring og tilbygg forsvinner nesten i den frodige augustskogen Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NYTT BAD: Badet har innredning fra Ikea med rustikk benkeplate fra drivved.no. Stolen er kjøpt hos en svensk brukthandler.
NYTT BAD: Badet har innredning fra Ikea med rustikk benkeplate fra drivved.no. Stolen er kjøpt hos en svensk brukthandler. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
TILPASSET KJØKKEN: Kjøkkenet har også Bente endret litt på, med hjelp fra arkitekten. Ved å gjøre om oppvaskbenken og lage en krok, fikk hun plass til to kjøleskap og en liten oppvaskmaskin. Både tallerkenhyllen og mye av dekketøyet er gammelt og arvet.
TILPASSET KJØKKEN: Kjøkkenet har også Bente endret litt på, med hjelp fra arkitekten. Ved å gjøre om oppvaskbenken og lage en krok, fikk hun plass til to kjøleskap og en liten oppvaskmaskin. Både tallerkenhyllen og mye av dekketøyet er gammelt og arvet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SOVE GODT: Bente og Tore har investert i en god madrass, siden de sover mye på hytta. Freden fra skogen og det beroligende bruset fra elven gir Bente minner fra barndommen, og sørger for at hun alltid sover godt der.
SOVE GODT: Bente og Tore har investert i en god madrass, siden de sover mye på hytta. Freden fra skogen og det beroligende bruset fra elven gir Bente minner fra barndommen, og sørger for at hun alltid sover godt der. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Jeg har alltid drømt om å våkne opp og se rett ut på naturen. Her er jeg midt i det grønne, og jeg sover så godt her, sier Bente. Gamle møbler og arvede gjenstander fyller kriker og kroker.

Les mer:

Det var aldri et alternativ for Gry å selge bestemors tømmerhytte

Etter ombyggingen var ikke Hvaler-hytta til å kjenne igjen

Her er Norges drømmehytte 2014

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning