Billig gass til hyttferien:

Her får du kjøpt billig propan

Tidligere måtte du betale nesten 400 kroner for en propanflaske, nå slipper du unna med halvparten.

BILLIGERE: Prisen på propangass er halvert de siste årene.
BILLIGERE: Prisen på propangass er halvert de siste årene. Foto: FOTO: Sylvain Muscio/colourbox.com
Sist oppdatert

Her får du billig hyttepropan

Bruk av propangass

  1. Enkle gassinstallasjoner kan man utføre selv, men sørg for å ha tilstrekkelig kunnskap for å gjennomføre en slik installasjon.
  2. Inntil to flasker på inntil 11 kilo hver kann oppbevares innendørs. Ved større mengder enn dette, skal det søkes det lokale brannvesenet om oppbevaringstillatelse. Innendørs skal gassflaskene oppbevares stående på stabilt underlag i et luftig skap. Utendørs skal skapet i tillegg være av ubrennbart materiale. Det må være god avstand til antennelseskilder, og flaskene skal ikke utsettes for varmepåvirkning.
  3. Alt utstyr som er beregnet for gass skal være CE-merket og ha bruker- og vedlikeholdsveiledning på norsk. Utstyr som er beregnet for utendørs bruk, må ikke brukes inne.
  4. Utstyr som ikke er i bruk skal være avstengt.
  5. En gang i året bør alle slanger og koblinger nøye sjekkes. Bøy slangen og se etter sprekker. Sjekk også koblingene for lekkasjer.
  6. Dersom det oppdages feil på flaske eller utstyr, må du stenge av alle ventiler og kontakte fagfolk. Bruk ikke utstyret før eventuelle feil er utbedret.
  7. Ved gasslukt eller andre indikasjoner på lekkasje: Steng ventilene og ta av regulatoren, luft grundig ved å åpne vinduer og dører, stopp bruken av åpen ild og elektriske apparater.
  8. Ved ubehag som kan skyldes ufullstendig forbrenning (kullosutslipp): Steng ventilene, luft ut rommet og søk ut i frisk luft, kontakt lege, tilkall fagfolk.
  9. Ved alvorlig lekkasje og brann: Forsøk å stenge ventilene, sørg for at alle personer kommer seg i sikker avstand fra brannstedet, ring brannvesenets nødnummer 110, forsøk ikke å slukke ilden selv.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Tidligere kostet det opp mot 400 kroner for en 11 kgs propanflaske til hytta.

De siste årene har imidlertid flere aktører kommet på banen, og det har bidratt til at prisen for å fylle opp sin tomme flaske er presset ned til under 200 kroner.

LPG Norge og RPT Gass er de to største aktørene på markedet. Samlet har disse to nærmere 150 forhandlerpunkter over hele landet.

- Fortsatt vil du finne at enkelte bensinstasjoner tar godt over 300 kroner for en bytteflaske. Men der hvor vi og andre aktører er tilstede i markedet, har de vært nødt til å senke prisene, sier Arild Klingsheim i RPT Gass.

Han forteller at de i tillegg til de stasjonene de har i sin stasjonsoversikt også har fyllepunkter i Vestfold, Østfold, Akershus og Telemark. Opplysninger om disse kan man få ved å kontakte RPT.

- Vi har 40 stasjoner spredd over hele landet, sier styreleder i LPG Norge, Endre Vårviken, som gjerne vil ha flere forhandlere.

- Vi opplever at der vi går inn, får vi raskt en god kundemasse. Og generelt erfarer vi en økning i etterspørselen.

Les også: Komfort på hytta uten strøm

Fyller alle flasker

Både LPG Norge og RPT Gass tilbyr fylling av gassflasker uavhengig av flaskens merke. Man kan med andre ord komme med en Statoil-flaske og få den fylt både på en LPG Norge-stasjon og en RPT-stasjon. Ulempen er at dersom man kommer med en flaske som har gått ut på dato, kan ikke denne fylles men må sendes videre til den opprinnelige leverandøren.

Les også:

Gjør hytta klimavennlig

Gummistøvler til barn

Røper ferieplanene på Facebook

Påskemiddagene

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også