Arkitektur: liten hytte med lang strandlinje

Her er de ute hele sommeren

De har bare 20 kvadratmeter med boflate, men er aller mest utendørs når de er på hytta. Og der har de god plass.

KRYPINN: Lite inne, stort ute. Denne hytta på Brønnøya har mindre boflate enn en studenthyhybel av beskjeden art.
KRYPINN: Lite inne, stort ute. Denne hytta på Brønnøya har mindre boflate enn en studenthyhybel av beskjeden art. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
Publisert Oppdatert

Bølgeskvulp og måkeskrik sto sentralt i drømmen om et sommersted for paret fra Bærum. Tilfeldigheter gjorde at de for noen år siden kom over et slikt sted på Brønnøya, bare noen kilometer hjemmefra.

- Vi falt pladask for den flotte beliggenheten. Nærmere vårt etterlengtede bølgeskvulp kunne vi neppe komme, sier hytteeierne.

De funderte først på hvor smart det var å anskaffe seg en hytte så nær hjemstedet. I dag er de imidlertid henrykte over den korte avstanden. Når køen står sørover på E18, fryder de seg over å kunne sette seg i båten og være på plass på hytta før naboen er kommet til Drammen.

Falleferdig plankehaug

Hytta, som ligger på sørsiden av Brønnøya i Asker, har bare drøye 20 kvadratmeter boligflate, men til gjengjeld har eiendommen omtrent 30 meter strandlinje.

Den lille hytta ble oppført like etter andre verdenskrig. Den var nærmest som en brakke, med lagringsrom i underetasjen og oppholdsrom/soverom i den øverste etasjen

Da paret kjøpte eiendommen, var hytta praktisk talt en falleferdig plankehaug, og omfattende rehabilitering måtte påregnes.

- Det bekymret oss ikke, forteller den nevenyttige hytteeieren, som umiddelbart etter overdragelsen gikk i gang med arbeidet.

KORT VEI TIL STRANDEN: På få kvadratmeter og det meste innen rekkevidde lever hytteeierne et godt sommerliv. De har bare noen få meter mellom sengen og stranden. I tillegg kan de kjøre til jobben på under en halv time.
KORT VEI TIL STRANDEN: På få kvadratmeter og det meste innen rekkevidde lever hytteeierne et godt sommerliv. De har bare noen få meter mellom sengen og stranden. I tillegg kan de kjøre til jobben på under en halv time. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
SPISEBORDET: På den flate delen av tomta ned mot stranden har hytteeierne snekret opp et kjempestort spisebord og sittebenker. Inne er det så vidt plass til fire, ute kan de fort bli ti ganger så mange når venner og familie stikker innom.
SPISEBORDET: På den flate delen av tomta ned mot stranden har hytteeierne snekret opp et kjempestort spisebord og sittebenker. Inne er det så vidt plass til fire, ute kan de fort bli ti ganger så mange når venner og familie stikker innom. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
TERRASSEN: Fra den lille terrassen har hytte­eierne full oversikt over båttrafikken utenfor. Det kan til tider bli travelt, for sundet er ett av indre Oslofjords mest populære utfartssteder for båtfolket. Den stripete regissørstolen er fra Verket Interiør. Ved siden av inngangsdøren er det knagger til yttertøy og badehåndklær.
TERRASSEN: Fra den lille terrassen har hytte­eierne full oversikt over båttrafikken utenfor. Det kan til tider bli travelt, for sundet er ett av indre Oslofjords mest populære utfartssteder for båtfolket. Den stripete regissørstolen er fra Verket Interiør. Ved siden av inngangsdøren er det knagger til yttertøy og badehåndklær. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
UTEPLASS: Med umiddelbar nærhet til sjøen blir uteplassen godt brukt.
UTEPLASS: Med umiddelbar nærhet til sjøen blir uteplassen godt brukt. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

Skiftet ut det meste

De startet med å skifte panel på samtlige vegger, både utvendig og innvendig. Deretter måtte taket utbedres, noe som var en relativt tidkrevende prosess. Først ble alle de gamle skiferhellene plukket ned, så ble det nye taket lagt, før hellene forsiktig ble båret opp igjen og lagt på plass.

De har også lagt nytt gulv og byttet alle vinduer.

- Det meste måtte gjøres, men arbeidet har absolutt vært overkommelig, både fordi arealet er så lite og fordi vi kunne ta en forfriskende dukkert innimellom, ler hytteeieren.

Godværshytte

KJØKKENSONE: Kjøkkenkroken består av et lite, grønnmalt klaffebord og nyinnkjøpte regissørstoler. Hytteeierne spiser inne bare når det regner.
KJØKKENSONE: Kjøkkenkroken består av et lite, grønnmalt klaffebord og nyinnkjøpte regissørstoler. Hytteeierne spiser inne bare når det regner. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
STUESONE: Det ene oppholdsrommet er på ca. 20 kvadratmeter. Det er sjarmerende møblert med en omtrukket sofa fra loppemarked, to kurvstoler og noen småbord som danner stuesonen.
STUESONE: Det ene oppholdsrommet er på ca. 20 kvadratmeter. Det er sjarmerende møblert med en omtrukket sofa fra loppemarked, to kurvstoler og noen småbord som danner stuesonen. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
SOVESONE: En rammemadrass utgjør «soverommet». Fra sengen har hytteeierne flott utsikt over båtlivet i Middagsbukta.
SOVESONE: En rammemadrass utgjør «soverommet». Fra sengen har hytteeierne flott utsikt over båtlivet i Middagsbukta. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
LESEKROK: De to lenestolene er perfekte til en avslappende lesestund.
LESEKROK: De to lenestolene er perfekte til en avslappende lesestund. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

Strenge reguleringsbestemmelser for strandsonen gjør at de verken kan forandre eller utvide hytta.

- Det trenger vi ikke heller. Hvis det blir en uke med regn, så kan vi jo bare reise hjem. Dette er en typisk godværshytte, men fordi avstanden til hjemmet er så kort, fungerer det helt utmerket. Vi bruker nok hytta mer enn om den hadde ligget på Sørlandet.

De tar gjerne en kveldstur ut dit etter jobb, og får de lyst til å overnatte, så kjører de bare direkte til jobben dagen etter.

Dette er et sted for «compact living», ifølge hytteeierne. - De fleste gjenstandene her har mer enn ett bruksområde, og det meste av interiøret skal kunne brukes både ute og inne. Det kan være en utfordring, men for oss har det vært en berikelse. Vi blir minnet om hvor godt det enkle livet kan være. Men det blir jo litt «ja takk begge deler», i og med at vi har så kort vei hjem til helårsboligen vår med alle tenkelige fasiliteter. hl

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

UTEDUSJ: Den vesle utedusjen gir beboerne en god start på dagen. Her kan de ta morgenstellet til måkeskrik og bølgeskvulp, passe avskjermet, men med gløtt ut til sundet og forbipasserende båter.
UTEDUSJ: Den vesle utedusjen gir beboerne en god start på dagen. Her kan de ta morgenstellet til måkeskrik og bølgeskvulp, passe avskjermet, men med gløtt ut til sundet og forbipasserende båter. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

Her kjøper du de billigste materialene til terrassen

Ugressbrølerne du bør unngå

For ti år siden var hun pappa

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning