Fundament for tømmerhytte

Hva slags fundament bør velges til en laftet tømmerhytte?

Publisert Oppdatert

Jeg skal bygge en laftet tømmerhytte på fjellet. Spørsmålet er hvordan fundament jeg bør velge. Så vidt jeg har forstått kan man bygge en isolert såle under hele hytta og legge gulvet forholdvis nærme denne sålen. Eller man kan velge å lage en ringmur og så legge et bjelkelag som man isolerer før man legger gulvet.

Noen mente at en såle vil gi et kaldt gulv, mens en ringmur ville gi et litt varmere gulv å gå på. Finnes det noen "kjøreregler" hva man bør velge når man bygger en slik hytte?

Nei, det er ingen "kjøreregler", men flere og flere bruker gulv på grunn, altså støpt plate på mark. Men det er viktig at grunnen er stabil, slik at fundamentplaten ikke sprekker p.g.a bevegelser (telehiv o.l.). En slik løsning blir heller ikke kaldere enn vanlig gulv, kanskje tvert i mot, og dersom det er strøm innlagt, vil varmekabler eller varmematte gjøre hele gulvet og bygget til et meget behagelig sted å være til et minimum av energikostnader.

Trenger dere ytterligere svar på løsninger skal jeg gjerne hjelpe til, men da må jeg vite litt mer om ønsker, grunnforhold, høyder osv.

Se ellers HYTTELIV nr 4 / 2007, side 20. Bare en korrigering: Plasten skal oppå isolasjonen (jeg har ett sted skrevet oppå, et annet sted under).

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning