Hytteliv i Norge

Fremdeles leves det helt enkle livet i skogen med utedo og Ludvik-sekk

Det var aldri et alternativ for Gry Kristiansen å selge bestemors tømmerhytte.

DET GODE HYTTELIV: Hytta til Gry ligger på en liten høyde i nærheten av Skrimfjellene. Familien trives med det helt enkle hyttelivet.
DET GODE HYTTELIV: Hytta til Gry ligger på en liten høyde i nærheten av Skrimfjellene. Familien trives med det helt enkle hyttelivet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Den sjarmerende tømmerhytta ble bygget på 60-tallet og er en typisk representant for de små hyttene fra dette tiåret. Her har Gry forsøkt å bevare det autentiske livet slik det en gang var.

Hytta ligger på en høyde i nærheten av Skrimfjellene i flott turterreng. Det tar 10 minutter å gå fra parkeringen, i bratt motbakke. Gry kjøpte tømmerhytta etter bestemor og det er tett mellom bestemorseffektene. Vannbøtter, gamle ski, selvlagde truger og en utedo vitner om en tid da ikke alt var like travelt. Vaskevann bæres fortsatt inn i sinkbøtta og settes på den gamle melkekrakken på kjøkkenet, mens drikkevannet oppbevares på kanner.

Selvbyggere

Gry forteller med ærefrykt om hyttebyggingen mens vi tusler oppover de bratte bakkene til hytta. Vi kan forestille oss slitet det må ha vært å få ovner, materialer og nødvendigheter opp den bratte bakken.

Historien starter rett etter andre verdenskrig, da tomta ble bygget av Grys bestemor Ragnhild og bestefar Georg. Uthuset ble satt opp og brukt som hytte i flere år før selve hyttebyggingen startet. Tømmerhytta ble laftet opp av trær som sto på tomta. Mer kortreiste materialer er det vanskelig å finne. Oldefar tok ansvaret for det laftetekniske.

BESTEMORSEFFEKTER: Familiearven trer tydelig frem i stuen. Sofabrisken er selvlaget og dekket med saueskinn, ullpledd og puter. De gamle skiene pynter fint opp veggen. Et lite solcelleanlegg sørger for noe belysning inne, ellers er det stearinlys som gjelder.
BESTEMORSEFFEKTER: Familiearven trer tydelig frem i stuen. Sofabrisken er selvlaget og dekket med saueskinn, ullpledd og puter. De gamle skiene pynter fint opp veggen. Et lite solcelleanlegg sørger for noe belysning inne, ellers er det stearinlys som gjelder. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
LETTE GARDINER: I stuen har Gry hengt opp gardinkappen som bestemoren har heklet. De gamle stolene og bordet er også arvet.
LETTE GARDINER: I stuen har Gry hengt opp gardinkappen som bestemoren har heklet. De gamle stolene og bordet er også arvet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GAMLE MINNER: Foruten parafinlamper og selvlagde truger, er det gamle sager, bor og høvler etter Grys bestefar og oldefar som har fått plass på hytta. Disse gjenstandene fant hun under masse spindelvev og et gammelt fuglereir i uthuset.
GAMLE MINNER: Foruten parafinlamper og selvlagde truger, er det gamle sager, bor og høvler etter Grys bestefar og oldefar som har fått plass på hytta. Disse gjenstandene fant hun under masse spindelvev og et gammelt fuglereir i uthuset. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
PÅ VEI: Det tar cirka 10 minutter å gå fra parkringen til hytta, i bratt motbakke.
PÅ VEI: Det tar cirka 10 minutter å gå fra parkringen til hytta, i bratt motbakke. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Ny generasjon

Etter at bestemoren ble enke bare 50 år gammel, brukte hun mye tid på hytta. Hun nærmest bodde her fra mai til ut i oktober. - Det var viktig for meg at stedet forble i familien. Jeg er ikke skrudd sammen slik at jeg kan kvitte meg med dette gjennom et pennestrøk, så det har aldri vært aktuelt å selge, sier Gry. Nå er målet å klare å ta vare på den, frem til neste generasjon overtar.

Med nye generasjoner kommer det også noen nyvinninger. Familien har likevel vært opptatt av ikke å modernisere for mye. Da forsvinner noe av sjarmen. Aggregatet er de likevel fornøyde med. Det brukes til ulike verktøy og hjelpemidler ved behov, og er uvurderlig ved vedlikeholdsarbeid. Solceller var allerede på plass da de overtok, og de brukes til lampelys. Drikkevannet kjøres opp på scooter vinterstid, slik at de har for hele sommeren.

Oppussing med måte

GODT BEVART: Kjøkkenet er blitt tatt vare på slik det var. Her står fremdeles den gamle vedovnen.
GODT BEVART: Kjøkkenet er blitt tatt vare på slik det var. Her står fremdeles den gamle vedovnen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
ENKELT: Det kan bli utsøkt hyttemat på et enkelt lite kjøkken. Kjøkkenet er selvlaget, og her står kun et gassbluss og et lite gassdrevet kjøleskap.
ENKELT: Det kan bli utsøkt hyttemat på et enkelt lite kjøkken. Kjøkkenet er selvlaget, og her står kun et gassbluss og et lite gassdrevet kjøleskap. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
UNDER TAK: Ved inngangen henger nostalgiske minner på veggen. Sko og utstyr får stå under tak.
UNDER TAK: Ved inngangen henger nostalgiske minner på veggen. Sko og utstyr får stå under tak. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Innvendig har de ryddet, sortert og kastet, og lysnet noe av interiøret. Taket er blitt malt med panelhvit. Det samme er kjøkkeninnredningen og soverommene. Tømmerveggene har de ikke gjort noe med, fordi de liker patinaen så godt. Sengen på soverommet ble forlenget og laget med dobbel bunn. Stilen er lys og rustikk, en miks av nye og gamle ting, drivved og andre naturmaterialer.

- Jeg er spesielt glad i gamle gjenstander med historie. Jeg synes det er spennende å gå på loppis, og kan ikke få nok av norgesglass. Dessuten synes jeg det er gøy med oppussingsprosjekter, forteller Gry. Fortsatt er det mye som kan og bør gjøres med hytta, sier hun.

Arbeid er en lek

De har byttet tak og montert vannrenner. Etter hvert ønsker de å forbedre luftingen i ringmuren. De har også tjærebeiset hytta utvendig, men de stresser ikke med vedlikeholdet. - Det skal jo være moro, og det er det så lenge jeg koser meg med arbeidet og gleder meg over forbedringene. Det gir mening å ha andre typer arbeidsoppgaver enn hjemme. Vi kommer mer i kontakt med oss selv og ser gleden av de enkle, men nødvendige daglige gjøremålene.

BYGGEÅR: 1954/55. Størrelse: 40 m². Eiere: Gry Kristiansen. Arkitekt: Selvbygger. Rominndeling: To soverom, kjøkken og stue. Fasiliteter: Solceller og utedo.
BYGGEÅR: 1954/55. Størrelse: 40 m². Eiere: Gry Kristiansen. Arkitekt: Selvbygger. Rominndeling: To soverom, kjøkken og stue. Fasiliteter: Solceller og utedo. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HYGGELIG: På det andre soverommet er det blitt køyeseng i stedet for enkeltseng. Totalt har hytta fire sengeplasser utenom sofabenkene i stuen.
HYGGELIG: På det andre soverommet er det blitt køyeseng i stedet for enkeltseng. Totalt har hytta fire sengeplasser utenom sofabenkene i stuen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HYGGELIG UTEPLASS: Den overbygde terrassen er trivelig, og benyttes flittig av familien. Å male uteplassen hvit innvendig, skaper et lyst uterom. Denne er malt med Tyrilin hvit, som er en varm, eggehvit farge.
HYGGELIG UTEPLASS: Den overbygde terrassen er trivelig, og benyttes flittig av familien. Å male uteplassen hvit innvendig, skaper et lyst uterom. Denne er malt med Tyrilin hvit, som er en varm, eggehvit farge. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Dermed er denne hytta perfekt for oss.

På bloggen til Gry kan du lese mer om hyttelivet.

Les mer:

Her er Norges drømmehytte 2014

Ved foten av Jotunheimen, 1100 meter over havet, hviler Vibeke Reigstad ut mellom toppturene

SLEKTERS GANG: En dag skal sønnen Haakon overta, og da kan det være verdifullt å ha med seg historien om slekta og det gammeldagse livet. Etter litt lek er det godt å kose seg med eplesaft.
SLEKTERS GANG: En dag skal sønnen Haakon overta, og da kan det være verdifullt å ha med seg historien om slekta og det gammeldagse livet. Etter litt lek er det godt å kose seg med eplesaft. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
LYST ROM: Innvendig er hytta så godt som ferdig. På det ene soverommet er furupanelet blitt malt i fargen sand på veggene og egghvit i taket.
LYST ROM: Innvendig er hytta så godt som ferdig. På det ene soverommet er furupanelet blitt malt i fargen sand på veggene og egghvit i taket. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
LUKTFRITT: På utedoen har Gry satt inn kasser med einer, som bidrar til å nøytralisere lukt. Utedoen er enkel, men bygget vakkert inn i terrenget.
LUKTFRITT: På utedoen har Gry satt inn kasser med einer, som bidrar til å nøytralisere lukt. Utedoen er enkel, men bygget vakkert inn i terrenget. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Etter ombyggingen var ikke Hvaler-hytta til å kjenne igjen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning