Oppussing av stue

Fem stuer før og etter oppussing

Se den store forskjellen.

FØR OG ETTER: Før oppussingen grodde vegger og gulv sammen i den åpne stuen, siden alle flatene var trehvite. Etter malerjobben har veggene fått duse farger i gråblå toner.
FØR OG ETTER: Før oppussingen grodde vegger og gulv sammen i den åpne stuen, siden alle flatene var trehvite. Etter malerjobben har veggene fått duse farger i gråblå toner. Foto: PER ERIK JÆGER
Publisert Oppdatert

Har du planer om  pusse opp i nærmeste fremtid? Da er du ikke alene. Oppussing er blitt rene folkesporten i Norge, og er man fornøyd med boligen sin er det gjerne oppussing av hytta som står for tur. Mange prioriterer faktisk å pusse opp hytta, og mener selv at de har det finere der enn hjemme.

Gamle hytter med panel som er blitt mørkt med tiden, kan ha godt av et lite løft, og mange ønsker derfor å lysne panelet ved hjelp av maling eller beis. Oppussing av stuen står gjerne høyt på prioriteringslisten, siden det er hovedoppholdsrommet vårt. Trenger du tips til å pusse opp hyttestua di?

Bla deg videre og se hvordan vi har pusset opp fem ulike hyttestuer.

Stor forandring i blått og grått

Hytta ligger høyt og fritt på Langholmen i Stølefjorden med utsikt over Kragerøskjærgården og den yrende båttrafikken. Den er bygget i 1985, og er arkitekttegnet med gode løsninger og materialer av høy kvalitet. Likevel følte ekteparet at den kunne trenge et løft.

Alle vegger og tak ble grunnet og malt. Stuen og soverommene fikk nye gardiner, og salongbord og sidebord ble beiset. Resultatet er en fantastisk hytte i en blågrå sommerdrøm med duse pasteller og fornyede, gamle detaljer. Fargene henter opp alle tonene fra området rundt.

Veggene er malt i Jotun Lady Supreme Finish matt 5081 fabrikk. Peisen er malt i Jotun Lady Wonderwall 7236 Chi.

Sjekk den store forandringen

ETTER OPPUSSING: Den duse fargepaletten er i gråblå toner i denne sjøhytta. Veggene er malt i Jotun Lady Supreme Finish matt 5081 fabrikk. Peisen er malt i Jotun Lady Wonderwall 7236 Chi, mens furugulvet bare er vasket og skuret. De blå putene i sofaen er Arielli Cashew på baksiden og forsiden er i blå lin fra Designers Guild, DIEZE col Denim, F1965/06.Gustavianske rullegardiner Lorient Arielli farge Cashewe fra Biwas
ETTER OPPUSSING: Den duse fargepaletten er i gråblå toner i denne sjøhytta. Veggene er malt i Jotun Lady Supreme Finish matt 5081 fabrikk. Peisen er malt i Jotun Lady Wonderwall 7236 Chi, mens furugulvet bare er vasket og skuret. De blå putene i sofaen er Arielli Cashew på baksiden og forsiden er i blå lin fra Designers Guild, DIEZE col Denim, F1965/06.Gustavianske rullegardiner Lorient Arielli farge Cashewe fra Biwas Foto: Per Erik Jæger
GJENBRUK: Selv om interiøret fremstår som nytt, er det lagt stor vekt på gjenbruk. Eierne har følt det viktig å bevare noe av det gamle.
GJENBRUK: Selv om interiøret fremstår som nytt, er det lagt stor vekt på gjenbruk. Eierne har følt det viktig å bevare noe av det gamle. Foto: Per Erik Jæger

Fargene fra sjø, sand og lyng ble inspirasjonskilden da den fem år gamle hytta skulle fornyes. Det ubehandlede panelet hadde gulnet og måtte pusses opp. Det samme gjaldt for gulvet, som trengte en fornyelse.

Ønske om et lettere interiør

De tunge møblene var massive og det var ønske om et mer sommerlig uttrykk på hytta. Hele taket og alle veggene skulle overflatebehandles, samt gulvet på kjøkkenet og i stuen. Tanken var at interiøret skulle bli sommerlig og maritimt, uten å bruke de tradisjonelle fargene hvitt og marineblått. Interiørdesigner Tove Seberg ble satt på saken.

- Vi er vant til å bruke mye hvitt og blått på sommerhytter i Norge, men det finnes jo mange ulike nyanser av blått. I en sjøhytte synes jeg det er flott å få en billedlig opplevelse av sjø, svaberg, lyng og naturen rundt hytta for øvrig, forklarer Seberg. Sjøen og himmelen består ikke av kun én blåfarge, men av mange forskjellige graderinger av blått og grått, fortsetter hun. Dessuten er det et viktig poeng at interiøret skulle bli lett og sommerlig.

Veggene ble malt i en blågrå farge, mens taket ble lysnet med dekorvoks. Tove valgte en kombinasjon av forskjellige overflatebehandlinger for å skape en kontrast mellom de ulike flatene. Det slitte furugulvet ble slipt ned og behandlet med en dekorvoks i en grånyanse som harmonerer med veggene. De tunge, ruvende møblene ble byttet ut med lettere møblement. Resultatet er en lys og lekker sommerhytte.

Den gamle skogshytta ble god som ny

Interiøret på denne hytta har fått en real overhaling. Hytteliv har i samarbeid med ifi.no bidratt til oppussingen. Nå fremstår det som helt nytt; lyst og innbydende med artige løsninger og gjennomgående innslag av gjenbruk. Her har fokuset vært å bevare og fornye så mye som mulig. Hytteeierne har kjøpt lite nytt, og med kreative hoder har gamle gjenstander og materialer fått et nytt liv.

NYTT OG FRISKT: Det mørke taket, veggene og gulvet på hytta har nå blitt lyst og åpent. Det tunge møblementet har også blitt erstattet med et moderne og lette møbler.
NYTT OG FRISKT: Det mørke taket, veggene og gulvet på hytta har nå blitt lyst og åpent. Det tunge møblementet har også blitt erstattet med et moderne og lette møbler. Foto: Bjørn Inge Karlsen og Per Erik Jæger
LETT OG SOMMERLIG: Duse pasteller inspirert av fargene fra himmel hav og sand ble utgangspunktet til fargepaletten her.
LETT OG SOMMERLIG: Duse pasteller inspirert av fargene fra himmel hav og sand ble utgangspunktet til fargepaletten her. Foto: Per Erik Jæger

Nye fargeforslag

Hytteeierne ville at hytta skulle fremstå lysere, triveligere og mer sommerlig. Men siden den brukes hele året, måtte den ikke føles kald om vinteren. Da fargepaletten var klar, satte hytteeierne i gang. Siden veggene var gulnet med panellakk, var maling den beste muligheten. Den nye veggfargen er lys, med et snev av grønnskjær. Vegger og tak ble overflatebehandlet med maling og gulvet ble slipt ned og lakket. Det lune gulvet er oljet i en bruntone som gir varme til interiøret. Siden det er en skogshytte, ble det naturlig å tenke grønt. Hytteeierne la stor vekt på gjenbruk av materialer og møbler under oppussingen, og lite nytt har kommet innenfor dørene.

Maritim hytte ble ny

En regntung sommer for et par år siden syntes hytteeierne Hanne og Jan at furuveggene ble for fremtredende, og at det var mye kvist å forholde seg til. Ekteparet ønsket en forandring på vegger og tak og nye tekstiler. Med hjelp fra Hytteliv, Ifi og interiørdesigner Ellen Skifjeld ble hytta god som ny.

Lysere farger

FØR OG ETTER: Alle veggene i hytta hadde møllerstuepanel behandlet med panellakk. Taket hadde ubehandlet tømmermannskledning og gulvet var lakkert furu. Malte vegger, beiset fondvegg og oljet gulv har gjort hytta så god som ny.
FØR OG ETTER: Alle veggene i hytta hadde møllerstuepanel behandlet med panellakk. Taket hadde ubehandlet tømmermannskledning og gulvet var lakkert furu. Malte vegger, beiset fondvegg og oljet gulv har gjort hytta så god som ny. Foto: Per Erik Jæger
GJENBRUK: Lenestolen er kjøpt på finn.no og trukket om i en grønn tekstil. Veggteppet, som er trykk på sekkestrie, fikk hytteeierne for 20 år siden. Nå er det fôret og hengt på en spikket pinne. Veggen har fått nytt panel som er beiset i en glødende, brungrå tone.
GJENBRUK: Lenestolen er kjøpt på finn.no og trukket om i en grønn tekstil. Veggteppet, som er trykk på sekkestrie, fikk hytteeierne for 20 år siden. Nå er det fôret og hengt på en spikket pinne. Veggen har fått nytt panel som er beiset i en glødende, brungrå tone. Foto: Per Erik Jæger
NYMALT: Det gamle møllerstuepanelet fra stuen er gjenbrukt i det vestvendte tilbygget. Siden veggene var gulnet med panellakk, var maling den beste muligheten. Den nye veggfargen er lys, med et snev av grønnskjær. Det lune gulvet er oljet i en bruntone som gir varme til interiøret
NYMALT: Det gamle møllerstuepanelet fra stuen er gjenbrukt i det vestvendte tilbygget. Siden veggene var gulnet med panellakk, var maling den beste muligheten. Den nye veggfargen er lys, med et snev av grønnskjær. Det lune gulvet er oljet i en bruntone som gir varme til interiøret Foto: Per Erik Jæger

Både vegger, tak og møbler ble malt. Hytteeierne ønsket seg lyse farger mot den kalde skalaen. Stuen har store vinduer, og det var viktig å ta hensyn til sollyset.  For å skape et lite avbrekk og en form for avgrensning i det åpne rommet, valgte de å male den ene delen i en annen nyanse, Der sola står inn, har veggene fått en varmere kulør, som varsomt definerer to ulike bruksområder. Vegger og tak i alle rom er behandlet med stoppgrunn og flere strøk med maling.

I samråd med Hanne, har interiørdesigneren valgt ut nye gardiner Gardinene er i et linstoff som skaper en spennende brytning mot de glattmalte veggene. – Grove, tyngre tekstiler gir et røffere uttrykk, og det kunne godt være litt tøft og rampete. Kontraster i overflatene skaperen spenning i interiøret, og jeg rådet dem til å mikse matte og blankeflater, forklarerEllen.

Ny med skogens farger

Hytteeierne var opptatt av gjenbruk og interiørarkitekt Tove Seberg lot seg inspirere av skogens farger da denne skogshytta ble ny. Stuen er blitt totalt forvandlet etter oppussingen. Hytteeierne har malt veggene i en varm hvitgul farge, mens taket er malt hvitt. Understellet på salongbordet og sofavangene ble malt, mens bordplaten ble behandlet med hvit olje. Hytteeierne ville beholde sofaen fra Rasta & Relling som de kjøpte i 1980. Det ble derfor lagt vekt på overflatebehandling og nye tekstiler.

- De er glad i møblene sine, men hadde likevel et ønske om å tone ned furufargen. Derfor bestemte vi oss for å olje bordplatene med hvit kjøkkenbenkolje og male understellene på spisebordet og salongbordet, mens spisestuestolene ble malt og trukket om. Lenestolene fra Ikea fikk også nye stoffer, og sofaen ble frisket opp med ferske pynteputer i frodige grønntoner.

Ny spisestue

PANORAMAUTSIKT: Den gamle stuen var mørk med mye kvist og furu. Nå er den blitt lys og åpen, og den formidable utsikten kommer nå til sin rett.
PANORAMAUTSIKT: Den gamle stuen var mørk med mye kvist og furu. Nå er den blitt lys og åpen, og den formidable utsikten kommer nå til sin rett. Foto: Per Erik Jæger
NY MED MALING: De beholdt den gamle sofaen men fornyet den med maling.
NY MED MALING: De beholdt den gamle sofaen men fornyet den med maling. Foto: Per Erik Jæger

Spisestuestolene er gamle kantinestoler fra IBM. De er anskaffet for en billig penge da de skulle byttes ut. Nå er de trukket om for tredje gang. Stolene er stilige og gode å sitte i, synes Reidun og Rolf.

Spisestuen blitt lys og luftig ved hjelp av noen strøk med maling. Både skapet langs veggen og spisegruppen har blitt malt i hvitt. Stolene har også fått nye trekk. En gulvfarget lampe henger ned fra taket og bryter opp det hvite.Det som tidligere var brune treskap og trevegger har nå blitt hvitmalt og lyst. Spisestuen er nå et moderne og luftig rom

TUNG PEIS: Den gamle peisen, som hytteeierne selv hadde bygget, tok mye plass i stuen. De bestemte til slutt å rive den, og erstatte den med en mindre peisovn fra Dovre.
TUNG PEIS: Den gamle peisen, som hytteeierne selv hadde bygget, tok mye plass i stuen. De bestemte til slutt å rive den, og erstatte den med en mindre peisovn fra Dovre. Foto: Per Erik Jæger
STUE FØR: Stuen var mørk med gulnet panel før oppussingen.
STUE FØR: Stuen var mørk med gulnet panel før oppussingen. Foto: Per Erik Jæger
LYST OG ÅPENT: Stuen er blitt totalt forvandlet etter oppussingen. Hytteeierne har malt veggene i en varm hvitgul farge, mens taket er malt hvitt. Understellet på salongbordet og sofavangene ble malt, mens bordplaten ble behandlet med hvit olje. Reidun og Rolf ville beholde sofaen fra Rasta & Relling som de kjøpte i 1980
LYST OG ÅPENT: Stuen er blitt totalt forvandlet etter oppussingen. Hytteeierne har malt veggene i en varm hvitgul farge, mens taket er malt hvitt. Understellet på salongbordet og sofavangene ble malt, mens bordplaten ble behandlet med hvit olje. Reidun og Rolf ville beholde sofaen fra Rasta & Relling som de kjøpte i 1980 Foto: Per Erik Jæger
SPISESTUE: Spisestuen blitt lys og luftig ved hjelp av noen strøk med maling. Både skapet langs veggen og spisegruppen har blitt malt i hvitt. Stolene har også fått nye trekk. En gulvfarget lampe henger ned fra taket og bryter opp det hvite.
SPISESTUE: Spisestuen blitt lys og luftig ved hjelp av noen strøk med maling. Både skapet langs veggen og spisegruppen har blitt malt i hvitt. Stolene har også fått nye trekk. En gulvfarget lampe henger ned fra taket og bryter opp det hvite. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning