Tviler på hytteutleiemarkedet:

– Falsk oppsving

Nordmenn bruker hyttene sine mer, men utleiemarkedet ser en falsk oppsving, mener ekspert.

GODT NORSK: Ferie i hjemlige trakter er polulært om dagen, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). For selv om finanskrisen truer, reiser vi enda mer en tidligere - både utenlands og innenlands. Bildet er fra idylliske Jølster i Sogn og Fjordane.
GODT NORSK: Ferie i hjemlige trakter er polulært om dagen, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). For selv om finanskrisen truer, reiser vi enda mer en tidligere - både utenlands og innenlands. Bildet er fra idylliske Jølster i Sogn og Fjordane. Foto: Foto: SCANPIX
Publisert Oppdatert

De som ikke har fått solgt hyttene sine, tjener rått på å leie dem ut til ferierende, skrev DN i går. Hytteeier Torbjørn Gilje, som leier ut hytta si på Giljastølen en times kjøring fra Stavanger, mener man kan tjene gode penger på hytteutleie nå.

- Jeg har tjent bedre på å leie ut enn jeg ville tjent på å selge, sier Gilje, som mener det skal gå fint å tjene 200.000 kroner i leieinntekter årlig på en bra hytte. At alle kan tjene like godt, er noe partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, tviler på.

- Stemmer ikke

- Det er noe som ikke stemmer, for selv om vi reiser mer innenlands, og selv om det er økning i markedet for hytteutleie, er det flere som er interessert i å leie ut hyttene sine enn det er folk som vil leie dem. At man skal kunne tjene masse på hytteutleie nå, skjønner jeg ikke, sier Øye.

Han sier at når det er 400 000 hytter i Norge, og 1,2 millioner nordmenn som har hytte eller har tilgang på hytte, og når mange i tillegg ikke har fått solgt da de ville, kan det ikke være sånn at pågangen er overveldende på å leie hytter.

- Enkelte områder kan oppleve økning i antall forespørsler, men jeg tviler sterkt på at man kan tjene rått på det. Jeg tror heller at det jevnt over er godt å være på leiesiden nå, sier prognoseanalytikeren.

- Det har vært en byggeboom i den norske fjellheimen de siste årene, og det er mange som pusset opp for dyrt. Uroen i finansmarkedet gjør at de vil leie ut, og det gjør de gjennom profesjonelle hytteutleiere. Derfor får hytteutleiemarkedet en oppsving, sier Bjørn Erik Øye.

VINTERDRØM: De fleste benytter seg av det de allerede har, viser tall fra SSB og uttalelsene til analyseekspert Bjørn Erik Øye.
VINTERDRØM: De fleste benytter seg av det de allerede har, viser tall fra SSB og uttalelsene til analyseekspert Bjørn Erik Øye. Foto: Foto: SCANPIX

Sover borte

Ifølge Statistisk sentralbyrås reiseundersøkelse reiste vi enda mer i tredje kvartal i år, enn tidligere i år. Økningen i antall feriereiser er på 9 prosent. Innenlandsferiene økte mest, mens antall feriereiser til utlandet hadde en noe mindre økning.

På nesten halvparten av innenlandsreisene overnattet vi på steder som ikke regnes som en del av det kommersielle tilbudet, det vil si at vi har leid hytter og leiligheter av privatpersoner eller vi har vært på egen hytte. Når vi reiser utenlands og når vi reiser på yrkesreiser, bor vi fortsatt mest på hotell.

Mye ledig

Et snarsøk på Finn viser at det er fullt mulig å leie hytter av forskjellig standard privat for langt under tusenlappen per person per uke. Leier du via utleieforetak, vil det bli noe dyrere. Både privatmarkedet og det kommersielle markedet har flere hytter ledige til jule-, nyttårs-, og påskeferien.

Les også:

De fem beste familiebilene

Sarah Natasha Melbye: Gamegirl

Hytter for 500 000

Hytte-ekspertens svar

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning