Lag smart benk med oppbevaring

Få bedre plass med denne smarte benken

Kombibenken sørger for orden i gangen.

Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Lite plass, mye folk, bager, poser og klær som flyter rundt, enten det er på soverommet eller i gangen, er et problem for mange. Skal det snekres smarte løsninger, er det lurt å velge møbler som har flere funksjoner.

Slik som her: En bred vinduspost, som også er sittebenk med masse plass til klær og utstyr. Benken er plassbygget og i heltre. Begge deler kan skremme en skarve hobbysnekker, men trikset for å få det til å se bra ut er å lage en frontramme som du setter sammen på et plant underlag, gjerne et stort bord. Da er det lett å få alt i plan og vinkel.

Har du ikke strøm på hytta, kan du lage den hjemme med kappsagen. Blir rammen fin, blir også benken fin.

Selve benkeplaten er laget i kraftig rupanel som er limt sammen. Da kan det bli ujevnheter og små sprekker etter hvert. Om du ikke synes det er sjarmerende, kan du velge en laminert benkeplate i heltre.

Dette trenger du

Ramme og spikerslag: 21 x 45 glattkant, gulv: 15 x 95 rupanel, benkeplate: 21 x 95 rupanel, trelim, treskruer/dykkspiker.

Se fremgangsmåten under:

TRINN 1: Lag fronten. Dette er egentlig bare en ramme. Hjørnene er skråkappet, resten er kappet i 90 grader. Legg den på et helt plant underlag når du setter den sammen, og pass på at det ikke blir forskyvninger når du monterer. Lim og skru alle skjøter. Før du legger gulvet i benken, må du legge ut spikerslag som du vatrer opp og skrur rett i gulvet. Spikerslagene skal være så høye at når du legger på gulvet i hyllen, skal det gå jevnt med bunnlisten i fronten. Høyden på hyllen avgjøres av høyden på vindusposten. Skal du sitte på den, bør den ikke være høyere enn 40 cm.
TRINN 1: Lag fronten. Dette er egentlig bare en ramme. Hjørnene er skråkappet, resten er kappet i 90 grader. Legg den på et helt plant underlag når du setter den sammen, og pass på at det ikke blir forskyvninger når du monterer. Lim og skru alle skjøter. Før du legger gulvet i benken, må du legge ut spikerslag som du vatrer opp og skrur rett i gulvet. Spikerslagene skal være så høye at når du legger på gulvet i hyllen, skal det gå jevnt med bunnlisten i fronten. Høyden på hyllen avgjøres av høyden på vindusposten. Skal du sitte på den, bør den ikke være høyere enn 40 cm. Foto: Øivind Lie
TRINN 2: 2. Legg gulvet i hyllen. Lim i not og fjær og sett to dykkspiker i hvert spikerslag.
TRINN 2: 2. Legg gulvet i hyllen. Lim i not og fjær og sett to dykkspiker i hvert spikerslag. Foto: Øivind Lie
TRINN 3: Sett opp veggene. Disse kan du godt lage ferdig før du monterer. Bruk 21 mm rupanel. Sett en lekt på toppen og forbor i bunnen slik at du kan stikkskru til gulvet. Lektene på toppen blir spikerslag til benkeplaten.
TRINN 3: Sett opp veggene. Disse kan du godt lage ferdig før du monterer. Bruk 21 mm rupanel. Sett en lekt på toppen og forbor i bunnen slik at du kan stikkskru til gulvet. Lektene på toppen blir spikerslag til benkeplaten. Foto: Øivind Lie
4. Benkeplaten lager du av 21 mm rupanel. Lim i not og fjær og sett to dykkspiker i hvert spikerslag. Har du målt alt riktig nå, går den helt jevnt med utforingen i bunnen av vinduskarmen. Bygger du benken i et eksisterende rom, har du to alternativer: Du kan fjerne utforingen i bunnen av vinduskarmen og fortsette med rupanel helt inntil vindusrammen. Eller du kan skjøte på den eksisterende utforingen. Uansett må det være skikkelig understøtte, slik at du kan sitte i karmen. Pass på å ikke ødelegge isolasjon eller dampsperrer. 
4. Benkeplaten lager du av 21 mm rupanel. Lim i not og fjær og sett to dykkspiker i hvert spikerslag. Har du målt alt riktig nå, går den helt jevnt med utforingen i bunnen av vinduskarmen. Bygger du benken i et eksisterende rom, har du to alternativer: Du kan fjerne utforingen i bunnen av vinduskarmen og fortsette med rupanel helt inntil vindusrammen. Eller du kan skjøte på den eksisterende utforingen. Uansett må det være skikkelig understøtte, slik at du kan sitte i karmen. Pass på å ikke ødelegge isolasjon eller dampsperrer.  Foto: Øivind Lie
5. Mange hytter har vinduet høyere på veggen enn i vårt eksempel. Da kan du lage en avtrapping fra vinduskarmen på denne måten.
5. Mange hytter har vinduet høyere på veggen enn i vårt eksempel. Da kan du lage en avtrapping fra vinduskarmen på denne måten. Foto: Øivind Lie

Skjul skruehull

Hvis du ikke skal male benken, må du skjule skruehullene. Du kan selvsagt forsenke og plugge slik som proffene, men et triks her er å skru skruen noen millimeter inn i treverket, (husk å forbore) dekke med formtre og pusse over til slutt. Formtre kan du kjøpe ferdig eller lage det selv av fint sagstøv som du blander med trelim. Gjør et par drag over alle kanter og hjørner  med et fint sandpapir. Det kalles å knekke kanten. Da tåler den mer, og du unngår oppflising og strømper som rakner.

Finjusteringer

Er det skjevheter i gulv og vegger, er det lurt å rette dette så alt blir i vater og i riktig vinkel. Legg kiler under spikerslagene på gulvet og under frontrammen. Gjør et par drag over alle kanter og hjørner med et fint sandpapir. Det kalles å knekke kanten. Da tåler den mer, og du unngår oppflising og strømper som rakner.

LIME OG SKRU: Alle sammenføyninger limes og skrus. Husk å forbore. Er du nøyaktig her, slipper du unna pussing og sparkling.
LIME OG SKRU: Alle sammenføyninger limes og skrus. Husk å forbore. Er du nøyaktig her, slipper du unna pussing og sparkling. Foto: Øivind Lie
VINKEL OG VATER: Har du fått fundamentet i vinkel og vater, blir alt mye enklere. Lag en arbeidstegning, og da er det viktig at du måler og regner slik at benkeplaten treffer riktig i vinduskarmen.
VINKEL OG VATER: Har du fått fundamentet i vinkel og vater, blir alt mye enklere. Lag en arbeidstegning, og da er det viktig at du måler og regner slik at benkeplaten treffer riktig i vinduskarmen. Foto: Øivind Lie
LIM: Lim bordene til hverandre. Skal benkeplaten males, kan du bruke skruer. Hvis ikke spikrer du med dykkspiker som du dorer ned. Sett to spiker/skruer i hvert bord.
LIM: Lim bordene til hverandre. Skal benkeplaten males, kan du bruke skruer. Hvis ikke spikrer du med dykkspiker som du dorer ned. Sett to spiker/skruer i hvert bord. Foto: Øivind Lie
ÅPNE HYLLER: Sett inn noen kasser der du stabler klær og annet. Kassen løfter du ut og setter på benken når 
du skal lete etter 
truser og sokker.
ÅPNE HYLLER: Sett inn noen kasser der du stabler klær og annet. Kassen løfter du ut og setter på benken når du skal lete etter truser og sokker. Foto: Øivind Lie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning