Utestue på hytta

En utestue gir Anne-Karin det perfekte hyttelivet

I "glasshuset" er det utsikt fra alle kanter.

PÅ STENGRUNN: Der hytta skulle bygges var det et dypt søkk i berget. Det måtte tettes, noe som medførte en solid ekstrakostnad. Å bygge så utsatt til for vær og vind, var en sjanse å ta. Belønningen ble en fantastisk utsikt.
PÅ STENGRUNN: Der hytta skulle bygges var det et dypt søkk i berget. Det måtte tettes, noe som medførte en solid ekstrakostnad. Å bygge så utsatt til for vær og vind, var en sjanse å ta. Belønningen ble en fantastisk utsikt. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Omtrent så langt ute i havgapet vi kommer på kysten av Trøndelag, ligger Bogøyvær. Neste stopp rett ut er Island. Øyværet består av to øyer som er sammenbundet av en hengebro, konstruert for å tåle vær og vind, som det er mye av.

De fastboende syntes nok at Anne-Karin Rangø var dristig som turte å bygge seg hytte med utestue på den værutsatte høyden. Det var i 2009, og siden da har flere kraftige stormer gitt henne rett. Hytta står fortsatt støtt på Bogøyværs høyeste punkt. Hun fikk god hjelp fra øyfolket, familie og venner, som ofte er innom. Også datteren og sønnen er blitt glad i morens barndomsparadis.

Alder ingen hindring

Hyttebyggingen begynte med et søskenbarntreff på Bogøyvær. Anne-Karin kastet noen blikk på haugen der hun lekte mye som barn, rett ved der huset til bestemoren sto. Et puff videre fikk hun av venninnen Marianne som er arkitekt. I 60-årsgave fikk hun en hyttetegning. Med gode venner på laget, satte hun til side egen skepsis om at alder skulle være til hinder.

- Min kusine Synnøve og hennes mann Guttorm som bor her fast, har vært til uvurderlig hjelp under byggetiden, forteller hun. Mens byggingen sto på, var det hektisk. Utholdenheten ble belønnet med et sted som gir sjelero. Tilbygget kalles for Glasshuset, og der kommer det inn høy himmel og langstrakte horisonter. Taket på tilbygget er formet slik at det ikke blir en utsiktstyv. Fra alle sitteplasser er det utsikt. En gang fant Anne-Karin solsengen nedi fjæra.

- Alt må tjores fast, her ute er det er farlig med løse gjenstander. Når stormene kommer, er jeg nok litt redd, men nå føler jeg meg trygg på at hytta står.

INN MED HIMMELEN: Tilbygget åpner opp for lys og luft fra alle kanter.
INN MED HIMMELEN: Tilbygget åpner opp for lys og luft fra alle kanter. Foto: Per Erik Jæger
LUFTIG: Vinduet er strategisk plassert for å gi god gjennomtrekk, en løsning Anne-Karin er fornøyd med. For når sola står på, blir det svært varmt i tilbygget.
LUFTIG: Vinduet er strategisk plassert for å gi god gjennomtrekk, en løsning Anne-Karin er fornøyd med. For når sola står på, blir det svært varmt i tilbygget. Foto: Per Erik Jæger
GOD PLASS: En lang sittebenk gir plass til mange gjester. I benken, som er bygget av sønnen, 
er det også godt med lagringsplass. Lilla puter fra Plantasjen.
GOD PLASS: En lang sittebenk gir plass til mange gjester. I benken, som er bygget av sønnen, er det også godt med lagringsplass. Lilla puter fra Plantasjen. Foto: Per Erik Jæger
HØY HIMLING: Det er virkelig høyt under taket. Anne Karin samler ofte venner rundt bordet til krabbelag. Y-Stolene er designet av Wegner, kjøpt hos Berge Interiør. Pendel fra Rom til Rom. Spisebord fra Bohus.
HØY HIMLING: Det er virkelig høyt under taket. Anne Karin samler ofte venner rundt bordet til krabbelag. Y-Stolene er designet av Wegner, kjøpt hos Berge Interiør. Pendel fra Rom til Rom. Spisebord fra Bohus. Foto: Per Erik Jæger

Bilfritt

At Bogøyvær er fri for biler, synes Anne-Karin er deilig. - Det er mange stier her. Ofte sitter jeg på benken og ser utover. Pinnsvin, mink og oter er stadig å se. Så er det noen ryper her, en sjelden sort som bare holder til her i området ved kysten.

Å være tett på havets matfat, er et viktig pluss. Ofte er det grilling eller god sjømat i glasshuset. - Og vi får fersk kveite! Selv om jeg fryser den, så virker den nesten ferskere enn den jeg får kjøpt fersk i butikk.

Inne er det uformelt. - Her er det varmere farger, mer farger og mindre stål enn hjemme. Og ingen oppvaskmaskin. Vi kjeder oss aldri på hytta, uansett hvor mye eller lite som står på programmet. Bogøya er inkluderende, her er det mye sosialt samvær med naboer og slektninger.

LYS: Lyse grunntoner reflekterer dagslyset.
LYS: Lyse grunntoner reflekterer dagslyset. Foto: Per Erik Jæger
BOGØYVÆR: Bogøyvær er en øygruppe som ligger i Frøya kommune i Sør-Trøndelag, nordvest for øya Frøya. Den består av de to øyene Bogøya og Smaløya, som er knyttet til hverandre med hengebro.
BOGØYVÆR: Bogøyvær er en øygruppe som ligger i Frøya kommune i Sør-Trøndelag, nordvest for øya Frøya. Den består av de to øyene Bogøya og Smaløya, som er knyttet til hverandre med hengebro. Foto: Per Erik Jæger
BROBYGGING: Noen små, nette broer over kløfter i berget gir en enklere adkomst til hytta.
BROBYGGING: Noen små, nette broer over kløfter i berget gir en enklere adkomst til hytta. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning