Nytt og nyttig på markedet

Do på hytta

Om våren kommer gjerne tankene om å gjøre noe med den gamle doen.

UriNova-doene kan enten stå som en egen enhet eller kobles sammen med ¿hoveddoen¿. Hyttetorget tilbyr nå et kombinert Incinolet forbrenningstoalett med UriNova. Det samme gjelder en vanlig Vera biodo, som er koblet sammen med et urintoalett. To tilsynelatende like doer krever nok litt kursing, prøving og feiling, men fasiten er klar: Bimmelim her og bommelom der. Og papiret kastes i doen ved siden av.
UriNova-doene kan enten stå som en egen enhet eller kobles sammen med ¿hoveddoen¿. Hyttetorget tilbyr nå et kombinert Incinolet forbrenningstoalett med UriNova. Det samme gjelder en vanlig Vera biodo, som er koblet sammen med et urintoalett. To tilsynelatende like doer krever nok litt kursing, prøving og feiling, men fasiten er klar: Bimmelim her og bommelom der. Og papiret kastes i doen ved siden av. Foto: PER CHR. TELLEFSEN
Sist oppdatert
OGSÅ SINGEL-DO: Urinova finnes også i enkeltutgave, men minner farlig mye om et tørrklosett. Som en moderne ¿nattpotte¿ er den jo perfekt når snøstormen uler og utedoen er snødd ned. Men naturligvis også til dagens mange små dobesøk. Kr 4500.
OGSÅ SINGEL-DO: Urinova finnes også i enkeltutgave, men minner farlig mye om et tørrklosett. Som en moderne ¿nattpotte¿ er den jo perfekt når snøstormen uler og utedoen er snødd ned. Men naturligvis også til dagens mange små dobesøk. Kr 4500. Foto: PER CHR. TELLEFSEN
URINOVATOALETT: Urintoalettet til venstre og biodoen til høyre. Som vi ser er hullene i bunnen av klosettskålen omtrent som i oppvaskkummen. Kun vått i denne doen. Det krever litt hjerneaktivitet, og at vi til enhver tid vet forskjellen på høyre og venstre. Flasker med Sperrevæske til ¿vannlåsen¿ og Hygienevæske som sprayes i urinalen etter bruk, står klare til bruk. Pris hos Hyttetorget er 8500 kroner.
URINOVATOALETT: Urintoalettet til venstre og biodoen til høyre. Som vi ser er hullene i bunnen av klosettskålen omtrent som i oppvaskkummen. Kun vått i denne doen. Det krever litt hjerneaktivitet, og at vi til enhver tid vet forskjellen på høyre og venstre. Flasker med Sperrevæske til ¿vannlåsen¿ og Hygienevæske som sprayes i urinalen etter bruk, står klare til bruk. Pris hos Hyttetorget er 8500 kroner. Foto: URINOVA-SYSTEMET: Her vises krumtappen i UriNova-systemet. ¿Vannlåsen¿ som gjør at urinen forsvinner ned under et ¿lokk¿ av sperrevæske. Både vannlåsen og sperrevæsken tåler frost. ¿Snabelen¿ er utløpsrøret som skal kobles videre på en slange som leder urinen vekk.
URINOVA-SYSTEMET: Her vises krumtappen i UriNova-systemet. ¿Vannlåsen¿ som gjør at urinen forsvinner ned under et ¿lokk¿ av sperrevæske. Både vannlåsen og sperrevæsken tåler frost. ¿Snabelen¿ er utløpsrøret som skal kobles videre på en slange som leder urinen vekk.
URINOVA-SYSTEMET: Her vises krumtappen i UriNova-systemet. ¿Vannlåsen¿ som gjør at urinen forsvinner ned under et ¿lokk¿ av sperrevæske. Både vannlåsen og sperrevæsken tåler frost. ¿Snabelen¿ er utløpsrøret som skal kobles videre på en slange som leder urinen vekk. Foto: PER CHR. TELLEFSEN
RIKTIG BARK: Det er ikke bare å dra på hagesenteret og kjøpe bark til hyttedoen. Barken må ha riktig konsistens og være tørket for å fungere som den skal. En gammeldags emaljert sinkbøtte passer perfekt som beholder til sanitærbark. Riktig dosering pr. dobesøk er en neve.
RIKTIG BARK: Det er ikke bare å dra på hagesenteret og kjøpe bark til hyttedoen. Barken må ha riktig konsistens og være tørket for å fungere som den skal. En gammeldags emaljert sinkbøtte passer perfekt som beholder til sanitærbark. Riktig dosering pr. dobesøk er en neve. Foto: PER CHR. TELLEFSEN
BYTTEKLOSETT: Hvem skulle tro at denne sveisne klosettskålen i porselen tilhører en traust Snurredass? Det er fullt mulig å bytte ut den gamle, slitte plaststolen på snurredassen med en ny i porselen. En porselenskål er lettere å holde ren og langt mer holdbar enn plast.
BYTTEKLOSETT: Hvem skulle tro at denne sveisne klosettskålen i porselen tilhører en traust Snurredass? Det er fullt mulig å bytte ut den gamle, slitte plaststolen på snurredassen med en ny i porselen. En porselenskål er lettere å holde ren og langt mer holdbar enn plast. Foto: PER CHR. TELLEFSEN
RESCUE CAMPING 25: En søt nød-do fra Separette (Hyttelivsenteret m.fl.) med urinseparering, som forener form og funksjon. Ingeniørkunst på sitt beste. Kan flatpakkes og leveres komplett med skulderveske, slange, spade, nedbrytbar kompostsekk, og dorull med holder.
RESCUE CAMPING 25: En søt nød-do fra Separette (Hyttelivsenteret m.fl.) med urinseparering, som forener form og funksjon. Ingeniørkunst på sitt beste. Kan flatpakkes og leveres komplett med skulderveske, slange, spade, nedbrytbar kompostsekk, og dorull med holder. Foto: PER CHR. TELLEFSEN

Av trender på dofronten er det nok urinseparasjon som har fått mest oppmerksomhet de siste årene. Men også innretninger som bedrer dokomforten øker i popularitet. Selv om gode gamle travere som Muldo, Snurredassen og andre anerkjente biodoer selger bra, ser vi at mange velger bort den tradisjonelle tømmejobben og andelen av nye biodoer synker. Komfort prioriteres i høyere grad - også på dette unevnelige området.

Urinseparasjon

Ved å separere vått fra tørt, reduseres belastningen på dosystemene kraftig - både når det gjelder strømforbruk ved forbrenningstoaletter og total mengde doavfall til biodo eller tett tank.

Andelen av urin beregnes som kjent til ca. 80 prosent av klosettavfallet, noe som dessuten gjør at den våte massen lett blir for bløt for kompostering. Oksygen kommer ikke til, og vi får anaerob gjæring med utvikling av smørsyre og det som verre er. Massen her derfor godt av at mesteparten av urinen separeres.

Også forbrenningstoaletter, der ovnen går i lang tid etter et dobesøk, vil få redusert driftskostnadene dramatisk hvis man kunne redusere dobesøkene. Nattlig støy fra forbrenningen ville også forsvinne.

Urinseparasjon er ikke noe nytt. Produsenter av hyttedoer har i flere år levert systemer for urinseparasjon. Vi har også sett urinaler som festes på veggen, til samme formål. Nå går produsentene ett skritt videre.

Ny UriNova

Fra Hyttetorget kommer det egne klosetter for urin. Systemet som er kalt "UriNova" baseres på en slags frostsikker "olje-vannlås" der urinen forsegles av en sperrevæske/olje før den forsvinner videre ut. Systemet forutsetter at bøtte eller klosettskål sprayes med "hygienevæske" etter bruk.

Siamesiske doer

UriNova-doene kan enten stå som en egen enhet eller kobles sammen med "hoveddoen". Hyttetorget tilbyr nå et kombinert Incinolet forbrenningstoalett med UriNova. Det samme gjelder en vanlig Vera biodo, som er koblet sammen med et urintoalett. To tilsynelatende like doer krever nok litt kursing, prøving og feiling, men fasiten er klar: Bimmelim her og bommelom der. Og papiret kastes i doen ved siden av.

Ny Cinderella m/vann

Fra produsenten av Cinderella meldes det om en vannklosettutgave av Cinderella under utvikling. En prototype vil bli vist på Hyttelivmessen 2008 i april. Som alternativ til papirposen i klosettskålen bruker den nye modellen vann til å spyle avfallet ned i forbrenningskammeret. På samme måte som urin vil vannet fordampe under forbrenningsprosessen, mens det faste stoffet forvandles til aske. Siste motargument mot den populære doen ser dermed ut til å forsvinne.

Ny vakuumdo for kompost

Fra Sunwind meldes det om et vakuumdo-system der alt avfallet går til en biotank for kompostering. Her er det altså ingen tett septiktank som må tømmes. Systemet skal ha kapasitet til en familie på fire og normal bruk. Fordelen med vakuum er blant annet dimensjonen på rørene (32 mm), at man ikke trenger særlig fall og at tanken kan plasseres et godt stykke fra hytta.

Flere nyheter

Hos Hyttebutikken voktes årets do-nyheter omtrent som et uåpnet statsbudsjett, men de legger ikke skjul på at det skal presenteres markante nyheter på Hyttelivmessen 2008. Utviklingen går nok videre på dofronten, og siste ord er nok ikke sagt - uansett hva som måtte dukke opp på årets Hyttelivmesse.

Urinseparasjon - noe å mase med?

Nestor i norsk hyttedoproduksjon, Grønseth Plast (de med Mulldoen) ser ingen grunn til å kaste seg på separasjonsbølgen. Etter 38 års erfaring i bransjen setter de spørsmålstegn ved om urinseparasjon egentlig er noe å mase om. Muldoen i alle sine utgaver hevdes å fungere utmerket uten urinseparasjon, og hvis det mot formodning ikke skulle være tilfelle, skyldes det i alle fall ikke manglende urinseparasjon, er budskapet fra produsenten.

Det som er viktig hevder de, er at beholderen har tilstrekkelig kapasitet med stor fordampningsflate, at overskuddsvannet dreneres vekk, at det brukes varmekabel, ventilasjonsvifter og riktig type bark. Vanlig bark er som regel alt for fuktig, og greier ikke å absorbere fukten fra massen. God dobark bør derfor være tørket og ha riktig konsistens for å fungere bra i en biodo.

Konklusjonen er nok at urinseparering har mest for seg i mindre biodoer fordi de lettere får ubalanse i fuktprosenten enn en større do.

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også