Familiehytte på Solåsen

Dette er drømmehytta til småbarnsfamilien

Og de kjører hit på en halvtime.

Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Trollheimen åpenbarer seg i det fjerne gjennom store vinduer der sola også reflekteres fra Solåsvatnet like nedenfor. Solåsen lever virkelig opp til navnet, fra tidlig morgen til sen kveld.

Det første familien gjør når de kommer til hytta på knausen, er å skru på radioen og tenne i peisen. Endelig kan de slappe av etter en intens periode. Det aller meste i hytta, som ble bygget i 2010, har de selv lagt en hånd på. At Solåsen er kortreist fra hjemmet i Surnadal, gjør at stedet blir flittig brukt. Det er så de knapt rekker å sette i seg i bilen før de er fremme.

Slo inn den siste spikeren

Svein Ola har gjort mye selv, og barna har også vært engasjert i hyttebyggingen. Sander var bare fem år da han var med pappaen sin opp på hytta for å gjøre noe helt spesielt. Han skulle få lov til å slå inn den siste spikeren. – Der! Der sitter spikeren, utbryter Sander i dag med stolthet i stemmen. Han peker på en vinduskarm like ved spisebordet.

- At vi har gjort så mye selv, gjør at det er ekstra stas å se på det ferdige resultatet fra sofakroken, sier Solveig.

Fleksibilitet har vært et viktig stikkord under byggingen. Med enkle grep kan rommene endres hvis det blir aktuelt å bygge på senere. 

- Et ekstra soverom og en bod ble valgt bort til fordel for større stue og kjøkken. Boden vi skulle ha inne ble i stedet til et bad. Boden ute gjør vi kanskje om til et anneks med soveplasser med tiden, forteller Svein Ola.

PÅ STEINGRUNN: Hytta er festet med armering boret ned i fjellet.
PÅ STEINGRUNN: Hytta er festet med armering boret ned i fjellet. Foto: Kathrine Sørgård
GOD PLASS: Familien har prioritert større stue og kjøkken fremfor et ekstra soverom og bod.
GOD PLASS: Familien har prioritert større stue og kjøkken fremfor et ekstra soverom og bod. Foto: Per Erik Jæger
HELHETLIG: Kjøkkeninnredningen og framskapet er spraymalt i samme farge, Skodde, for å gi helhet. Steinene er festet med flislim en 
for en, et puslespill utført av Ola.
HELHETLIG: Kjøkkeninnredningen og framskapet er spraymalt i samme farge, Skodde, for å gi helhet. Steinene er festet med flislim en for en, et puslespill utført av Ola. Foto: Per Erik Jæger
DELER ROMMET: Skjenken er en anvendelig romdeler 
mellom kjøkken og stue. Den fungerer som en 
forlengelse av kjøkkenbenken. Fra Fagmøbler.
DELER ROMMET: Skjenken er en anvendelig romdeler mellom kjøkken og stue. Den fungerer som en forlengelse av kjøkkenbenken. Fra Fagmøbler. Foto: Per Erik Jæger
VARMEPLASS: Pipa og ovnen er rommets midtpunkt som sprer godt med varme i hele hytta. Pipa virker som en romdeler mot kjøkkenet og soverommene bak. Tørkestativ fra Ikea.
VARMEPLASS: Pipa og ovnen er rommets midtpunkt som sprer godt med varme i hele hytta. Pipa virker som en romdeler mot kjøkkenet og soverommene bak. Tørkestativ fra Ikea. Foto: Per Erik Jæger

Levende lys og fyr på peisen

Han er den som jakter etter vilt, og han liker å servere egen fangst til samlingsstunder rundt bordet. Solveig er den som har jaktet på ideer for å få frem den koselige og lune hyttefølelsen.

- Vi blir inspirert av naturen i området her. Fargepaletten går i jordfarger, vi synes det gir en rolig atmosfære. Blader og Instagram er også en stor inspirasjonskilde.

Noe er absolutt uunnværlig : - Levende lys tenner jeg stort sett hele døgnet. Det gjør noe med stemningen. Fyr i ovnen hører med, og varme, gode pledd må være like godt tilgjengelige som gode tøfler.

Lyden fra bekken er fin å våkne opp til, når det regner høres den godt fra soverommet. Lørdag morgen tar hele familien seg god tid ved frokostbordet, med radioen på i bakgrunnen. Å slappe av sammen er noe alle kan ta seg tid til på hytta.

- Turer, god mat og drikke, å være nede ved vannet, ta imot besøk av familie og venner og det å bare nyte utsikten er et godt liv på hytta for oss. Om kveldene når månen speiler seg i vannet er det bare helt magisk! Nå gleder vi oss skikkelig til å kunne nyte tiden på hytta enda mer.

RO: Gjennom et soveromsvindu på gløtt høres bekkens ertende sildring når morgenen er fylt av regn.
RO: Gjennom et soveromsvindu på gløtt høres bekkens ertende sildring når morgenen er fylt av regn. Foto: Per Erik Jæger
SVARTE SENGER: Sengene på barnas rom er malt i svart, som flere andre detaljer. På en liten hytte gir det litt mer visuell ro når fargene henger sammen fra rom til rom.
SVARTE SENGER: Sengene på barnas rom er malt i svart, som flere andre detaljer. På en liten hytte gir det litt mer visuell ro når fargene henger sammen fra rom til rom. Foto: Per Erik Jæger
SAMLING RUNDT BÅLPANNEN: Grilling av pølser ved bålpannen er populært på fine vinterdager.
SAMLING RUNDT BÅLPANNEN: Grilling av pølser ved bålpannen er populært på fine vinterdager. Foto: Kathrine Sørgård
STEMNING: Alle årstider har sin sjarm. Høsten byr på klar luft og flotte farger. Vinterstid er det oppkjørte skiløyper like ved.
STEMNING: Alle årstider har sin sjarm. Høsten byr på klar luft og flotte farger. Vinterstid er det oppkjørte skiløyper like ved. Foto: Kathrine Sørgård
FAMILIEGLEDE: Sander, Svein Ola med Sindre på skuldrene og Solveig trives ute ved bålpannen på terrassen.
FAMILIEGLEDE: Sander, Svein Ola med Sindre på skuldrene og Solveig trives ute ved bålpannen på terrassen. Foto: Kathrine Sørgård
TROLSK: Området rundt Solåsen er fint sted for turer.
TROLSK: Området rundt Solåsen er fint sted for turer. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning