Hvordan velge gulv

Det kuleste gulvet akkurat nå

Hørt om kubbegulv?

Publisert Oppdatert

Et fint gulv handler mye om det du gjør før du skal legge selve gulvet Det er lett å la seg inspirere av flotte bilder, men skal du virkelig se hva som fungerer, bør du dra noen fysiske prøver inn i hytta og legge det på plass. De fleste leverandører gir deg prøver, ellers koster det ikke all verden å kjøpe noen kvadratmeter av det du vil teste ut. Prøv ut både gulvtyper og overflatebehandlinger.

For å velge hva slags gulv du skal ha bør du blant annet se på bruksområde, slitestyrke og om gulvet er lett å legge? Når du har valgt i den store jungelen av parkett, laminat eller fliser, kan du se på selve leggingen som den siste lille jobben i prosessen. Hovedjobben er forarbeidet.

Den viktige bruksanvisningen

Først og fremst må du være sikker på at det underlaget du har, kan brukes til gulvet du har valgt. Hvis ikke, er det store muligheter for at du kan bygge om slik at det passer. Gulvprodusentenes leggeanvisning er en av de bruksanvisningene du absolutt skal lese. Men ikke les den samme dag som gulvet skal legges. Den må du sette deg inn i før du velger gulv.

Snakker du med en profesjonell gulvlegger, får du ett entydig råd: Følg leggeanvisningen. Her spesifiseres krav til underlaget, festemetoder og overflatebehandling. Lar du være å gjøre som leverandøren beskriver, kan du få et stygt gulv, og du har en dårlig sak om du klager.

Legging og siste finish

De fleste gulv handler om ulike biter som skal settes sammen. Her kreves det også planlegging. Det handler særlig om at du skal unngå punkter på gulvet som drar til seg oppmerksomheten. Det kan være mange skjøter som har klumpet seg sammen på et tregulv, eller lange, gjennomgående fuger på et skifergulv.

Når du skal velge overflatebehandling, må du virkelig sette deg til rette foran pc-en og surfe i vei. Det kommer stadig nyheter, og det er lurt å være vel så oppdatert som folkene i malingsbutikken. Lag oppstrøksprøver og test ut under ulike lysforhold. Prøv også ut ulike blankhetsgrader.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning