Norsk arkitektur

Denne hytta svever over lyngen

I barndommens paradis har Andreas og Cathrine bygget seg en hytte som nærmest svever over lyngen.

Push-up: Ringmuren løfter hytta så det ser ut som om den er hevet over bakken. For å forsterke inntrykket, trakk de muren en halv meter innover.
Push-up: Ringmuren løfter hytta så det ser ut som om den er hevet over bakken. For å forsterke inntrykket, trakk de muren en halv meter innover. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

På et lite høydedrag med utsikt over Bjørnefjorden ligger eiendommen som bestefaren til Andreas Neumann Meyer kjøpte i en tid da det å bo ved sjøen ikke ble ansett som særlig fint. Siden den gangen har flere generasjoner hatt stor glede av stedet. Her har Andreas og kona Cathrine Neumann-Fagereng bygget hytte på familiens tomt.

Sørstrøno i Os i Hordaland, der hytta ligger, er innen rekkevidde etter en liten kjøretur på rundt 40 minutter fra Bergen sentrum. Naboene i området er alle i slekt, og her kjenner alle hverandre.

- Barna våre er fjerde generasjon som tilbringer somrene her ute. Selv har jeg fantastiske minner herfra. Mitt største ønske var å gjøre barndommens paradis enda mer bruksvennlig for meg og familien min, sier Andreas til Hytteliv.

Moderne form

Selve utformingen av hytta er langt fra tradisjonell. Likevel er den tilpasset nærområdet ved at det er brukt trekledning, som på hyttene rundt. Nærmeste nabo er moren til Andreas, i hytta han selv er vokst opp med.

Asketisk lunhet: Selv om møblene i stuen er enkle og stilrene, gir lune og lette fargevalg også varme til rommet.
Asketisk lunhet: Selv om møblene i stuen er enkle og stilrene, gir lune og lette fargevalg også varme til rommet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Sjelero: På klare dager skimtes Folgefonna i det fjerne over fjorden. Rett nedenfor bakken stikker pipa på hytta til Andreas¿ mor opp. Stolen er alles favoritt, og gjenstand for godlynt familiær krangling.
Sjelero: På klare dager skimtes Folgefonna i det fjerne over fjorden. Rett nedenfor bakken stikker pipa på hytta til Andreas¿ mor opp. Stolen er alles favoritt, og gjenstand for godlynt familiær krangling. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Å ha sin mor i nærheten er veldig kjekt. Vi spiser ofte middag sammen og ser mye til hverandre ellers også. Samtidig er det greit å kunne trekke seg litt tilbake når behovet melder seg. Hun var nok kritisk til alt det moderne i begynnelsen, men da hytta endelig sto ferdig, var hun godt fornøyd. Selv holder hun ennå på å hente vann i brønnen, hun nekter å legge inn vann, forteller Andreas.

Nettopp alt det moderne gjør at familien også kan bruke hytta med små barn om vinteren. Tidligere er eiendommen stort sett blitt brukt om sommeren, av praktiske årsaker. Å oppleve barndommens paradis når vinterstormene setter inn, er en ny glede.

Åpen mot skog og sjø

Andreas, som selv er sivilarkitekt, involverte sin gode venn, tømrer og arkitekt Mats Odin Rustøy, da han og Cathrine skulle planlegge hytteprosjektet.

Sammen fant de frem til den endelige formen på hytta. Knekken den har, gjør at den dominerer mindre i terrenget enn en langstrakt bygningskropp ville ha gjort.

- Formprinsippet er en konstruksjon som flyter i terrenget. To viktige kvaliteter er åpenheten mot skog og sjø, og åpenhet innvendig mellom kjøkken og stue. En halvvegg med innebygget peis skiller rommene.

Moderne stil

God atmosfære: For Andreas og Cathrine er musikk viktig, derfor har de bygget inn et lydsystem i taket. Selv om noen må sitte med ryggen mot de store stuevinduene under måltidene, kan naturen utenfor nytes gjennom vinduene under kjøkkenskapene.
God atmosfære: For Andreas og Cathrine er musikk viktig, derfor har de bygget inn et lydsystem i taket. Selv om noen må sitte med ryggen mot de store stuevinduene under måltidene, kan naturen utenfor nytes gjennom vinduene under kjøkkenskapene. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Tett på: Hytta ligger fint til og har god utsikt. Vinduene strekker seg fra gulv til tak. Knekken på hyttekroppen gjør for øvrig at hytta virker kortere enn den er
Tett på: Hytta ligger fint til og har god utsikt. Vinduene strekker seg fra gulv til tak. Knekken på hyttekroppen gjør for øvrig at hytta virker kortere enn den er Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Rom for flere: Et romslig kjøkken er verdifullt for familien, som elsker å invitere gode venner med på hytta. Stuen og kjøkkenet utgjør to separate rom som glir over i hverandre, uten dører.
Rom for flere: Et romslig kjøkken er verdifullt for familien, som elsker å invitere gode venner med på hytta. Stuen og kjøkkenet utgjør to separate rom som glir over i hverandre, uten dører. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Området består av ujevne fjellknauser. Løsningen da de skulle bygge ble å grafse tomta, for så å mure etter formen på knausene. Ideen om å la hytta sveve i terrenget ble til da det dukket opp en aldri så liten overraskelse.

- Da tomta ble grafset, forsto vi at ringmuren ville bli langt høyere enn planlagt. Å sprenge i fjellgrunnen var uaktuelt. Løsningen ble å fylle på med store mengder masse. En uforutsett gevinst var at vi fikk en brukbar kjeller som nå fungerer som teknisk rom og lager.

Materialene er av god kvalitet, og det er gunstig både økonomisk og for miljøet, tror Andreas. Hytta er kledd i Lunawood, både kledning og vinduskarmer er vedlikeholdsfrie med svært lang levetid. Med tiden vil den få en sølvaktig patina. Deler man levetid på pris, tror arkitekten at god kvalitet er økonomisk lønnsomt på sikt.

Innvendig er taket malt hvitt med en svak brekkfarge på veggene. Utsikten var viktig, hytta er derfor plassert så vi får lag på lag med utsikt; inn mot skogen som ligger tett på og helt til Folgefonna i Hardanger på fine dager. Takutstikket siler ut sola om sommeren og slipper til varme og sol om vinteren.

Lys og romslighet

- Vi fikk tidlig en oppfatning av hva slags lys som kommer inn, så materialene og de dempede

Terrengtilpasset: Glassfeltene i den langstrakte bygningskroppen reflekterer skogen og himmelen. Platekledningen er i kryssfiner, poppelplater beiset svart med tre strøk.
Terrengtilpasset: Glassfeltene i den langstrakte bygningskroppen reflekterer skogen og himmelen. Platekledningen er i kryssfiner, poppelplater beiset svart med tre strøk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Naturlig våken: Tenk å våkne opp til solskinnet som siles gjennom trekronene og fuglekvitteret utenfor. De store skyvedørene i glass inviterer naturen inn på soverommet.
Naturlig våken: Tenk å våkne opp til solskinnet som siles gjennom trekronene og fuglekvitteret utenfor. De store skyvedørene i glass inviterer naturen inn på soverommet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

fargene er valgt fordi de fanger opp lyset på en fin måte. Rommene er svært behagelige å være i.

Noen løsninger er blitt til under reale diskusjoner. Andreas ønsket seg en større stue, mens et stort kjøkken var et ønske fra Cathrine. Sistnevnte fikk viljen sin og det er paret i ettertid veldig fornøyd med. - Størrelsen er også et resultat av diskusjoner rundt hva vi faktisk har behov for av plass. Sove­rommene og badet er komprimert for å gi større rom for sosialt samvær. Rominndelingen gjenspeiler bruken den tiden vi oppholder oss her.

Når familien samles på hytta, drar de ut på fjorden med båten, driver med garnfiske, bader og tusler i skogen. - Et godt liv på hytta er å kunne oppleve alle årstider. Lite er som en helg med gode venner. Vi kan sitte på kaien, spise reker, drikke kalde pils og fortelle skrønehistorier til langt utpå morgenkvisten. Når vi bare er oss, lager vi god mat som vi bruker lang tid på å spise.

Les også:

I denne hytta får du nærkontakt med fjellet på 1100 moh

Her er Norges drømmehytte

Vakrere med årene: Kledningen kan stå ubehandlet i lang tid, og får etter hvert en sølvaktig patina.
Vakrere med årene: Kledningen kan stå ubehandlet i lang tid, og får etter hvert en sølvaktig patina. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Planløsning: En stille og en aktiv sone. Tre soverom, bad med dusj og wc, gang, stort allrom med kjøkken/stue/spisestue. Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. Byggeår: 2011. Størrelse: Ca. 80 m². Arkitekt: Andreas Neumann Meyer og Mats Odin Rustøy.   Mats bygget hytten. Andreas' byggetips: Planlegg logistikken nøye. Det betyr mye under byggeprosessen og for det ferdige resultatet. Hold orden på byggeplassen. Hold humøret oppe! Det er mye mas og mye du skal holde kontroll på, likevel utrolig tilfredsstillende når du er ferdig.
Planløsning: En stille og en aktiv sone. Tre soverom, bad med dusj og wc, gang, stort allrom med kjøkken/stue/spisestue. Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. Byggeår: 2011. Størrelse: Ca. 80 m². Arkitekt: Andreas Neumann Meyer og Mats Odin Rustøy. Mats bygget hytten. Andreas' byggetips: Planlegg logistikken nøye. Det betyr mye under byggeprosessen og for det ferdige resultatet. Hold orden på byggeplassen. Hold humøret oppe! Det er mye mas og mye du skal holde kontroll på, likevel utrolig tilfredsstillende når du er ferdig. Foto: Ill: Andreas Neumann Meyer

Her selges hyttene tre ganger så raskt som ellers i landet

Hyttedoen som passer for deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning