Fjellhytte i stein

Denne arkitekthytta tåler ekstremværet

Taket er festet med stålbånd for at det ikke skal blåse bort i ville stormkast.

STERK KOMBINASJON: Kontrasten mellom den helt åpne fronten og den lukkete indre og den nedgravde soveromsdelen av hytta er godt synlig utenfra. Taket er festet med stålbånd, skjult i veggene for at det ikke skal blåse bort i heftige stormkast. Rødfargen er en mye brukt valør i dette området.
STERK KOMBINASJON: Kontrasten mellom den helt åpne fronten og den lukkete indre og den nedgravde soveromsdelen av hytta er godt synlig utenfra. Taket er festet med stålbånd, skjult i veggene for at det ikke skal blåse bort i heftige stormkast. Rødfargen er en mye brukt valør i dette området. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
- Det ligger store kvaliteter i den gamle bebyggelsen som fortsatt finnes langs kysten i Troms, sier arkitekt Tord Kvien. Men alt for sjelden blir denne arven utnyttet  i nye formspråk. Dette lille hytteprosjektet var et forsøk på å ta vare på endel av det gamle i en ny versjon tilpasset vår tids behov.
- Det ligger store kvaliteter i den gamle bebyggelsen som fortsatt finnes langs kysten i Troms, sier arkitekt Tord Kvien. Men alt for sjelden blir denne arven utnyttet i nye formspråk. Dette lille hytteprosjektet var et forsøk på å ta vare på endel av det gamle i en ny versjon tilpasset vår tids behov. Foto: FOTO: Tord Kvien

Denne superkompakte hytta, tegnet av arkitekt Tord Kvien ligger i Steindalen i Storfjorden i Troms hvor det er vanlig med samiske navn; både på hele landskapsformasjoner og detaljer i naturen.

Hva betyr Roggeloukta?

Området med den treløse odden som denne hytta ligger på heter Roggeloukta, noe som på norsk betyr en vik omgitt av bratte skråninger.

Originale byggeprosjekter

Arkitekt Tord Kvien har for øvrig også laget dette hageanlegget i Nord-norge og denne urbane blokkleiligheten.

MIDT I NATUREN: Fra flere kanter minner ariktekthytta en trygg, eldgammel borg. Det saltimpregnerte, miljøvennlige tretaket, levert av Hen-Tre Norske Skog i Brumunddal er vakkert sølvgrått.
MIDT I NATUREN: Fra flere kanter minner ariktekthytta en trygg, eldgammel borg. Det saltimpregnerte, miljøvennlige tretaket, levert av Hen-Tre Norske Skog i Brumunddal er vakkert sølvgrått. Foto: FOTO: Espen Grønli

Byggetradisjoner

KUL TREKANT: Toppen av hytta dukker brått opp når du kommer til bygningen fra baksiden, og du tror du ser bare litt av et vanlig båtnaust.
KUL TREKANT: Toppen av hytta dukker brått opp når du kommer til bygningen fra baksiden, og du tror du ser bare litt av et vanlig båtnaust. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Utfordringen til meg som arkitekt var å gi hytta på 48 kvadratmeter en form som passet til terrenget ute på den nakne odden - og som tar opp i seg de gamle byggetradisjonene som vi fortsatt finner mange steder omkring i Troms, sier Tord Kvien til hytteliv.no

I tillegg skulle hytta skulle ha en moderne, men like vel tidløs karakter.

Det robuste, men like vel elegante stiluttrykket vitner om at denne bygningen vil holde stand mot naturkreftene.

Taket rører nesten bakken

Et av de karakteristiske trekk ved hytta er det at saltaket skyter ut og frem fra den skrånende bakken i bakkant - og at det der hviler på en solid natursteinsmur.

Små arkitektbygninger frister

Slike unike byggekonsept er sjeldne, men dette nye hyttekonseptet Woody og dette naustet som må være landets råeste er i den samme, kreative gate som Kviens hytte.

Både beskyttet og eksponert

- Det spesielle ved Roggeloukta-hytta er ellers at den kombinerer det å være beskyttet mot naturkreftene, og det å eksponere seg helt og fullt for utsikten over fjorden, utdyper arkitekten.

Gravde ned soverommene

EVIG AKTUELL: Miksen mellopm store vindusflater og tette, panelte flater gir hytta et tidløst, moderne uttrykk.
EVIG AKTUELL: Miksen mellopm store vindusflater og tette, panelte flater gir hytta et tidløst, moderne uttrykk. Foto: FOTO: Tord Kvien
ET SMYKKE I STORFJORDEN: Se så elegant det røde glass, stein og trehuset virker på avstand.
ET SMYKKE I STORFJORDEN: Se så elegant det røde glass, stein og trehuset virker på avstand. Foto: FOTO: Tord Kvien

Derfor ble blant annet soverommene i bakkant gravd godt inn i bakken, nesten som lune huler.

BARSKT BYGGET: Hytta er konstruert for å tåle det brått skiftende og til tider svært ugjestmilde klimaet i nord. En dag er det strålende sol, den neste stryker en iskald sno over den nakne rabben.
BARSKT BYGGET: Hytta er konstruert for å tåle det brått skiftende og til tider svært ugjestmilde klimaet i nord. En dag er det strålende sol, den neste stryker en iskald sno over den nakne rabben. Foto: FOTO: Espen Grønli

De er omgitt av terreng til tre sider, noe som gir tilstrekkelig jordvarme til å minimalisere oppvarmingsbehov.

Svalt for god søvn og bevaring av mat

Om sommeren er disse soverommene svale. Dette gir eierne en god natts søvn og betyr i tillegg at matvarer kan oppbevares relativt kjølig i denne delen av hytta sommerstid.

Potte tett

- For at denne bygningen med nedgravde deler og rom ikke skulle bli fuktige og rå, var jeg ekstra nøye med blant annet drenering, konstruksjon og tetting av grunnmur, vegger, tak og gulv, sier arkitekten til hytteliv.no

Sikret taket

I tillegg er taket forankret med stålbånd, skjult i vegger, for at taket ikke skal blåse av i heftige stormkast.

Panorama i front

I hovedrommet rett ut mot sjøen, og som inneholder stue og kjøkken, er forholdene stikk mottsatte i forhold til i soverommene.

Her åpnes det for fullt mot Storfjorden og fjelltoppene, blant annet Hatten på den andre siden av vannet.

Utforsker ekstreme kontraster

- Kontrasten mellom de åpne og lukkede deler av denne hytta er ekstrem. Det var nettopp dette samspillet jeg ville utforske, og så sette sammen de ulike elementene til en naturlig helhet, sier Kvien.

ET LITE STYKKE NORD-NORGE: I inngangspartiet ser du former, farger  og materialer som minner oss om båtnaust og bolighus langs norskekysten.
ET LITE STYKKE NORD-NORGE: I inngangspartiet ser du former, farger og materialer som minner oss om båtnaust og bolighus langs norskekysten. Foto: FOTO: Tord Kvien
BORGEN PÅ HØYDEN: Måten utområdene er bygget opp på forsterker inntrykket av dette er et borgliknende anlegg.
BORGEN PÅ HØYDEN: Måten utområdene er bygget opp på forsterker inntrykket av dette er et borgliknende anlegg. Foto: FOTO: Tord Kvien

Trygghet knyttet til jorda

- Det at noen partier av hytta er bygget inn i bakken synes jeg for øvrig skaper en egen følelse av trygghet, mener eksperten.

At hytta er delvis nedgravd medfører også nedsenkete uterom med gode le-forhold.

Beveg deg mot lyset

Det er ellers en spesiell opplevelse å forflytte seg fra de indre deler av hytta og ut mot glassfasaden hvor du har 270 graders utsikt mot det maleriske fjordlandskapet.

Ta plass i utsikten

Under vinduene langs hele stuefasaden går en 35 cm bred vindusbenk.

-- Denne fikse sitteløsningen er blant annet inspirert av middelalderens tømmerhus, forklarer Kvien.

Buet tak letter oppvarming.

Det svakt buete, nedforete innertaket er en annen finesse. Den gjør stuen lettere å varme opp, og beholde varmen i enn om taket hadde gått opp i et tradisjonelt, høyt og spisst møne.

Stram og kritthvit peisblokk

Den frittstående peisblokken kledd med kritthvite fliser hele veien rundt er en effektiv romdeler mellom stuesone og kjøkkenområde.

- I dette prosjektet benyttet jeg meg av noen få enkle, geometriske former. Her står runde innertak og tre-og firkanter i bygningen ellers opp mot hverandre, presiserer arkitekt Tord Kvien.

Rolige former i vilt landskap

- Et slikt tungt formspråk gir hytta et rolig, kraftfullt preg. Det virket riktig for meg å gjøre det slik på en tomt hvor klimaet til tider kan være rått og brutalt.

SENTRUM I STUEN: Det store ildstedet midt mellom stue og kjøkken gir både varme og er en effektiv romdeler.
SENTRUM I STUEN: Det store ildstedet midt mellom stue og kjøkken gir både varme og er en effektiv romdeler. Foto: FOTO: Espen Grønli
FLEKSIBELT MULTIMØBEL: Den gedigne peisovnsblokken kledd med kritthvite fliser har også avlastningsmuligter. De er å gode å ha når maten tilberedes.
FLEKSIBELT MULTIMØBEL: Den gedigne peisovnsblokken kledd med kritthvite fliser har også avlastningsmuligter. De er å gode å ha når maten tilberedes. Foto: FOTO: Espen Grønli

Et grenseløst prosjekt

Roggeloukta-hytta ble bygget i perioden 1994 -1998 og i 2001 ble den vist i de prestisjetunge, tyske arkitekturtidsskriftene Detail og Bauwelt.

Les også:

Arkitektene utnyttet plassen mellom to hus maksimalt

VARMEMAGASINERENDE EFFEKT: Det  lave, trekledde tønnetaket gjør det lett å få og bevare varmen i stuen.
VARMEMAGASINERENDE EFFEKT: Det lave, trekledde tønnetaket gjør det lett å få og bevare varmen i stuen. Foto: FOTO: Espen Grønli
WOW I NORD: Utsikten over Storfjorden og de alpine toppene i Lyngen-området er upåklagelig. På den andre siden av fjorden ligger blant annet Reppifjellet og Hattefjellet.
WOW I NORD: Utsikten over Storfjorden og de alpine toppene i Lyngen-området er upåklagelig. På den andre siden av fjorden ligger blant annet Reppifjellet og Hattefjellet. Foto: FOTO: Tord Kvien
USYNLIG PÅ AVSTAND: Fra den andre siden av fjorden ser du Roggeloukta-hytta bare som en liten prikk i terrenget.
USYNLIG PÅ AVSTAND: Fra den andre siden av fjorden ser du Roggeloukta-hytta bare som en liten prikk i terrenget. Foto: FOTO: Tord Kvien
FARVEL TIL LYNGSALPENE: Fra sjøsiden ser du hvordan Kvien-hytta kryper sammen tett ned mot terrenget. Dette er arkitektur som ikke skaper visuell støy i naturen.
FARVEL TIL LYNGSALPENE: Fra sjøsiden ser du hvordan Kvien-hytta kryper sammen tett ned mot terrenget. Dette er arkitektur som ikke skaper visuell støy i naturen. Foto: FOTO: Tord Kvien
Hytte i Lyngen tegnet av  arkitekt Tord Kvien
Hytte i Lyngen tegnet av arkitekt Tord Kvien Foto: TEGNING: Tord Kvien

Dette huset lager mer energi enn det bruker

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning