Hyttetipset: Pusset opp peisen

Den røde teglsteinspeisen er ikke til å kjenne igjen

Dette er den samme peisen.

Pusset opp peisen: Den gamle teglsteinspeisen er egentlig ikke borte, men har fått en total makeover. Den er blitt noe større og mer moderne i et design hytteeierne selv har utformet.
Pusset opp peisen: Den gamle teglsteinspeisen er egentlig ikke borte, men har fått en total makeover. Den er blitt noe større og mer moderne i et design hytteeierne selv har utformet. Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Det er faktisk mulig å forvandle en rød teglsteinspeis til et tøft, moderne ildsted. Hytteeierne Ove Monsen og Terje Wallin Skipnes har fått en stilfull peis etter den geniale oppussingen.  

Slik gikk de frem da de pusset opp peisen:

- Først bygget vi på med lettbetongblokker. Dette for å få en vegg til å henge tv-en på, og for å lage et eget lite rom til ved, forklarer Ove.

- Deretter støvsugde vi fugene og fuktet dem slik at mørtelen skulle få feste. Mørtelen ble blandet litt tørr for ikke å sige. Deretter ble den lagt på et brett og skjøvet inn med en fugeskje, fortsetter han.

For å jevne ut kantene mellom mørtelen og mursteinen, og oppnå nogenlunde samme struktur på lettbetongen som mursteinen, slammet de peisen med en stor murkost.

Til slutt malte de det hele med spesialmalingen Pure & Original, grunning og ett strøk.

Hold ventiler åpne

Daglig leder Trond Hansen i Bergens Murmesterforening er krystallklar på at folk ikke skal mure peis selv.

-Det kreves ansvarsrett og fagfolk til jobben. Men i tilfeller hvor det bare er overflaten på peisen som som skal endres eller pusses, er det enklere for ufaglærte.

 - Det er viktig at alle ventiler holdes åpne slik de har vært tidligere. Skal nisjer eller åpninger mures igjen, kan det bli stående lukkede rom som blir oppvarmet, og dette kan være en fare. Utlufting av slike er alltid viktig.  Utstyr som tv og annet må ikke bli opphetet slik at det er fare for at dette antennes, understreker Hansen.

 

Har du et godt tips, send til: [email protected]

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning