Vedlikehold:

De smarte tipsene for optimal beising

Her er tipsene som gjør beisingen lettere.

VEKK FRA OPPSKRIFTEN: For å gjøre det enklere for deg selv. Hell malingen over i spannet vekk fra den siden hvor oppskriften står.
VEKK FRA OPPSKRIFTEN: For å gjøre det enklere for deg selv. Hell malingen over i spannet vekk fra den siden hvor oppskriften står. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
Publisert Oppdatert

Trenger hytta nytt strøk beis er det viktig å være bevisst på fargevalg og pigmenteringsgrad.

En vanntest kan gi svar på om det er behov for å beise.

Kritisk sted

- Vær nøye når du maler endeveden. Det er her vannet kommer lettest inn, og det er her hytta trenger mest vedlikehold for å unngå råte, sier Jostein Brekka i Jordan.

VEKK FRA OPPSKRIFTEN: For å gjøre det enklere for deg selv. Hell malingen over i spannet vekk fra den siden hvor oppskriften står.
VEKK FRA OPPSKRIFTEN: For å gjøre det enklere for deg selv. Hell malingen over i spannet vekk fra den siden hvor oppskriften står. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Lite pigmenter

UNNGÅ SKJOLDER: Slå inn alle spikrene. Dersom du maler over disse, vil det bare dryppe og du får et skjoldet resultat.
UNNGÅ SKJOLDER: Slå inn alle spikrene. Dersom du maler over disse, vil det bare dryppe og du får et skjoldet resultat. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Vedlikeholdsbeis eller dekkbeis med lite pigmenter kan være et fornuftig valg når du skal beise hytta på nytt. Og har du fått et resultat som er mørkere enn ønsket, kan du vurdere å velge en lysere dekkbeis.

- For å få et jevnt resultat uten skjolder, er det viktig å ta bare ett eller to bord om gangen. Disse beises helt ut før du går videre. Hvis du må beise bordet i to omganger, vil du få for mye pigmenter i skjøten og et dårligere resultat, sier Brekka.

Unngår stige

Brekka pleier som regel å la stigen ligge og benytter seg i stedet av et forlengerskaft som penselen klikkes på. Det er langt tryggere.

Har du imidlertid en veldig høy gavlvegg bør du rigge opp stillas i forkant, slik at du er sikker på å komme til hele veien.

Ikke i sollys

Et viktig råd er ikke å beise i sterkt sollys. Da tørker malingen litt for fort og den får ikke den inntrengningen i treverket som du ønsker, sier Brekka.

Bjørn Jacobsen i Treteknisk er enig. Beising i sterkt sollys kan føre til blæredannelse på veggen.

Ny hytte

Er hytta nyoppført eller ikke tidligere behandlet, er du ikke avhengig av hva som er gjort tidligere og kan velge beistypen du selv måtte ønske.

Det kan likevel være lurt å bestemme seg forholdsvis raskt fordi ubehandlet treverk kan bli fort skjoldete, og disse skjoldene kan bli synlige.

Klar grunning

Ubehandlet treverk må grunnes før beising. Påfør et tynt strøk med en upigmentert, klar grunning. Enkelte tenker at det er lurt å grunne to ganger for å unngå flassing, men det er ikke riktig.

Et for tykt lag med grunning vil resultere i flassing, ifølge ekspertene.

Halv dosering

Husk at det ikke er mulig å beise lysere med olje- eller hybridbeis. Det kan derfor være fornuftig å be om å få en beis med halv pigmentdosering, spesielt dersom det er behov for å beise sør- og vestveggen oftere enn resten av hytta. Hvis ikke kan disse veggene bli mørkere.

Les også:

Slik beiser du veggen, trinn for trinn

8 trapper du ikke har sett maken til

Heftig hytte på Jomfruland

Slik lager du dreneringsgrøft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning