Vedhogst og vedstabling

De beste tipsene til smart vedsjau

Med noen paller og litt planlegging er det store sjanser for at du kan få vedsjauen til å gå litt glattere.

RIKTIG HØYDE: Arbeidshøyde: Løft stokken opp, og legg den gjerne på noen kubber, slik at du får den i god arbeidshøyde.
RIKTIG HØYDE: Arbeidshøyde: Løft stokken opp, og legg den gjerne på noen kubber, slik at du får den i god arbeidshøyde. Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

 

Profesjonell vedproduksjon er effektive greier, og her er det tips å hente.

Skogbrukssjef Vegard Aarnes i Hobøl og Spydeberg har drevet med opplæring av vedprodusenter. Han mener det stort sett handler om planlegging.

For har du først bestemt deg for hvor veden skal tørke, bør du kappe og kløyve på samme sted. Planlegg deretter slik at virket og veden flyttes minst mulig, og at de løftes færrest mulig ganger.

Få selve stokken i riktig kappehøyde, derfra i samme høyde bort til kløyveren, og fra kløyveren rett i vedstabelen eller ned i sekken.

Det handler om både sikkerhet og belastning på kroppen. Tar du en liten vedøkt, er ikke det et problem. Men når du jobber med ved hele dagen, blir det mer effektivt og mindre vondt i ryggen.

Kappe stokker

Utnytt gjerne terrengforskjeller når du skal velge plass for kapping. Legger du stokkene på en liten forhøyning, kan du stå litt lavere, slik at de kan kappes i riktig høyde. Stokker som ligger på bakken, samler jord og sand som sløver kjedet, samtidig som muligheten for å kappe ned i bakken er ganske stor. Du bør derfor legge et par stokker i bunnen på tvers av stabelen.

Kapp rette, fine snitt, og med riktig lengde. Særlig det siste er viktig om du bruker vedkløyver.

 

HOLD HØYDEN:  Få virket opp fra bakken. Da blir det ikke så utsatt for råte, og du unngår jord og sand som ødelegger sagen. Klarer du å kappe mest mulig i riktig arbeidshøyde, sparer du ryggen i tillegg til at kubbene faller ned på disse pallene. De er i riktig høyde slik at du ikke må bøye deg helt ned på bakken når du skal legge en kubbe på vedkløyveren. Den står på egne ben eller er satt på paller, slik at de kløyvde kubbene samler seg på disse pallene. Da ligger de i riktig høyde slik at du bare kan skuffe dem rett ned i vedsekken. Den står slik, at når den er full, kan den legges i vedstabelen som er rett bak ryggen din.
HOLD HØYDEN:  Få virket opp fra bakken. Da blir det ikke så utsatt for råte, og du unngår jord og sand som ødelegger sagen. Klarer du å kappe mest mulig i riktig arbeidshøyde, sparer du ryggen i tillegg til at kubbene faller ned på disse pallene. De er i riktig høyde slik at du ikke må bøye deg helt ned på bakken når du skal legge en kubbe på vedkløyveren. Den står på egne ben eller er satt på paller, slik at de kløyvde kubbene samler seg på disse pallene. Da ligger de i riktig høyde slik at du bare kan skuffe dem rett ned i vedsekken. Den står slik, at når den er full, kan den legges i vedstabelen som er rett bak ryggen din. Foto: Foto: Øivind Lie
BRUK LØFTESAKS: Når du skal håndtere stokker, er løftesaks første bud, ifølge instruktør Hans Ole Arnesen hos Aktivt Skogbruk. Han driver også enkel vedproduksjon til sitt eget småbruk. En løftesaks gjør selve håndteringen av stokkene enklere og du slipper å bøye deg. Bruk den gjerne i kombinasjon med en løftekrok. Da blir det mer belastning på bena, og mindre på rygg, skuldre og armer. Kjøp et belte med tasker til å sette redskapen i, da er den alltid klar til bruk. Løftesaksen gir et kraftig grep ved løfting av tømmerstokker. Spesialherdet stål og ergonomisk grep. Kr 270 hos forhandlere av hageutstyr og skogsredskap.
BRUK LØFTESAKS: Når du skal håndtere stokker, er løftesaks første bud, ifølge instruktør Hans Ole Arnesen hos Aktivt Skogbruk. Han driver også enkel vedproduksjon til sitt eget småbruk. En løftesaks gjør selve håndteringen av stokkene enklere og du slipper å bøye deg. Bruk den gjerne i kombinasjon med en løftekrok. Da blir det mer belastning på bena, og mindre på rygg, skuldre og armer. Kjøp et belte med tasker til å sette redskapen i, da er den alltid klar til bruk. Løftesaksen gir et kraftig grep ved løfting av tømmerstokker. Spesialherdet stål og ergonomisk grep. Kr 270 hos forhandlere av hageutstyr og skogsredskap. Foto: Foto: Øivind Lie

Er kubbene i ulik lengde, skaper det problemer senere. Slaglengden må stilles om på kløyveren og stabling eller putting i sekk blir tuklete. Et tips for å få rette kapp, er å flytte deg et hakk til siden for hvert kapp.

Riktig arbeidshøyde

De stokkene som kan løftes, legger du på sagbukken. Bruk løftesaks, gjerne i kombinasjon med løftekrok. Tyngre virke drar du opp, slik at det kommer i riktig arbeidshøyde.

Bruk gjerne de kubbene du har saget av som støtte. Når stokken er kappet ned til håndterbar størrelse, legger du den på sagbukken.

Er virket for stort til å løftes, kan du kappe det først delvis igjennom, så snur du på stokken og kapper resten. Da unngår du også at sverdet kommer i klem.

STABEL: Slå ned påler og legg noen kubber på tvers i bunnen. Da har du et smart stativ, der du kan kappe greiner og tynne stokker. Bruk verneutstyr; støvler, bukse og hjelm med hørselvern og visir. Pass på at alt du kapper ligger støtt. Korte stokker som holdes fast med foten er ikke godkjent. Bruker du løftekrok, pass på at spissen vender fra deg. Jobb kun alene på selve vedkløyveren. Er dere to, oppstår det fort klemskader. Pass på at vedstabelen står støtt, og husk at en slik stabel definitivt ikke er et lekestativ.
STABEL: Slå ned påler og legg noen kubber på tvers i bunnen. Da har du et smart stativ, der du kan kappe greiner og tynne stokker. Bruk verneutstyr; støvler, bukse og hjelm med hørselvern og visir. Pass på at alt du kapper ligger støtt. Korte stokker som holdes fast med foten er ikke godkjent. Bruker du løftekrok, pass på at spissen vender fra deg. Jobb kun alene på selve vedkløyveren. Er dere to, oppstår det fort klemskader. Pass på at vedstabelen står støtt, og husk at en slik stabel definitivt ikke er et lekestativ. Foto: Foto: Øivind Lie
HURTIGSTABLING: Legger du veden i sekker, går det lett å stable, og den blir lett å flytte senere.
HURTIGSTABLING: Legger du veden i sekker, går det lett å stable, og den blir lett å flytte senere. Foto: Foto: Øivind Lie
VEDPRESENNING: Pallehetter er små presenninger som du fester med små kroker. De kan legges med overlapp, slik at de dekker hele stabelen.
VEDPRESENNING: Pallehetter er små presenninger som du fester med små kroker. De kan legges med overlapp, slik at de dekker hele stabelen. Foto: Foto: Øivind Lie
PLATETAK: Takplater som du fester til en treramme blir et suverent tak til vedstabelen. Da får veden god tørk, samtidig som det holder regnet unna. Fest taket til vedstabelen med jekkestropper.
PLATETAK: Takplater som du fester til en treramme blir et suverent tak til vedstabelen. Da får veden god tørk, samtidig som det holder regnet unna. Fest taket til vedstabelen med jekkestropper. Foto: Foto: Øivind Lie

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også