Hyttemarkedet:

Byggetørke ved vannet gir prishopp

Eksperter tror på ny prisstigning i hyttemarkedet.

HYTTEMARKEDET: Hytter med strandlinje har i snitt 35 prosent høyere pris enn tilsvarende hytter uten strandlinje. Likevel vil vi få en prisstigning i dette segmentet, ifølge ekspertene.
HYTTEMARKEDET: Hytter med strandlinje har i snitt 35 prosent høyere pris enn tilsvarende hytter uten strandlinje. Likevel vil vi få en prisstigning i dette segmentet, ifølge ekspertene. Foto: Illustrasjonsfoto Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert
PRISSTIGNING: Finn Tveter, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror prisene i hyttemarkedet ved sjøen skal videre opp. På tross av at markedet allerede er priset svært høyt.
PRISSTIGNING: Finn Tveter, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror prisene i hyttemarkedet ved sjøen skal videre opp. På tross av at markedet allerede er priset svært høyt. Foto: FOTO: NEF

Mellom 2004 og 2007 steg prisen på hytter ved sjøen med 15 prosent hvert år, mens prisen i 2008 falt med 2 prosent. I 2009 var markedet tilbake på 2005/2006-nivå, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

I år er imidlertid markedet for fullt tilbake, skal vi tro ekspertene.

Videre oppgang

- Jeg tror vi fort kan få en prisstigning i hyttemarkedet ved sjøen på mellom 5-10 prosent, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen til klikk.no

Han forklarer dette med fornyet optimisme og generelt bedre økonomi i år i forhold til i fjor.

Spesielt marked

Hytter med strandlinje er priset i snitt 35 prosent høyere enn tilsvarende hytter uten strandlinje, ifølge Eff.

Men flere eksperter tror altså på ny opptur til tross for allerede høyt prisnivå.

- Hytter ved sjøen er et spesielt marked. Det bygges ikke så mye. Dermed er trykket stort på de få objektene som er. Jeg tror prisene går opp i år. Markedet har normalisert seg fra i fjor, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

Færre hytter

Tall fra Finn.no viser at det er langt færre hytter til salgs ved sjøen i år.

Antall innlagte hytteannonser i første uke etter påske var 156 i fjor, mot 143 i år.

Og antall innlagte annonser under kategorien "fritidsboliger ved sjøen" var 1545 i perioden 1. januar til 15 mars i fjor, mot 1374 i samme periode i år.

- På bakgrunn av lavt utbud og stimulert etterspørsel gjennom lave renter og økt kjøpekraft, er det rimelig å anta at prisene på fritidsboliger vil stige i de nærmeste månedene. Samtidig er markedet noe nervøst for tiden, så du kan ikke se bort i fra andre utviklingsbaner, forklarer professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til klikk.no.

Mye snø

Tendensen er altså klar, men hvorfor utbudet er lavere så langt i år har en enkel forklaring, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

- Folk har vært avventende med å legge ut hytta fordi det har vært mye snø. Du vil gjerne ikke ha snø på bildene når du skal selge slike objekter. Meglerne forteller at det kommer ut flere hytter nå, sier Finn Tveter, leder i NEF.

Mørtel og stein

Tja, avventende selgere eller ei: Prisene skal videre opp.

- Befolkningen i Norge vokser, mens vi registrerer fallende investeringer i mørtel og stein, sier Andreassen.

Hittil i år har det for øvrig vært en nedgang i hyttebyggingen.

Det er registrert påbegynt bygging av drøyt 198 000 kvadratmeter bruksareal, en nedgang på 2,6 prosent fra året før, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) .

- SSB lager flere scenarioer for utviklingen for Norges befolkning. I det scenarioet jeg tror mest på vil Norge få om lag to millioner flere innbyggere de neste 50 årene. De fleste av dem vil bo sør for Trondheim. Det blir med andre ord færre strandtomter over tid, fortsetter Andreassen.

Strenge restriksjoner

Han sier tilbudet endres lite fra år til år, men at det på lang sikt vil gå den gale veien, spesielt i forhold til folketallet.

Med stadig sterkere restriksjoner på byggeaktiviteten i strandsonen kan det bare gå en vei for strandeiendommer, nemlig opp.

Hva mener du er fremtiden for det norske hyttemarkedet? Benytt kommentarfeltet under.

Les også:

Her finner du drømmehytta

FrP innfører hytteskatt

Sjøhytter under millionen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning