Bruk riktig utstyr

Tips og triks som gjør malearbeidet lettere.

GODT UTSTYR: Pensler bør være av god kvalitet hvis du skal gå løs på vinduer og vegger.
GODT UTSTYR: Pensler bør være av god kvalitet hvis du skal gå løs på vinduer og vegger. Foto: Foto: Per Chr Tellefsen
Publisert Oppdatert
  • Malingsskraper bør være skarpe. Fil dem gjerne opp under bruk!
  • Bruk flattinnet stålbørste til å fjerne løs maling og løs trefiber (f.eks. på en vegg som har stått for lenge umalt).
  • Pensler bør være av god kvalitet hvis du skal gå løs på hytteveggene. Billigpensler har dårligere kapasitet. Det betyr at du må dyppe penselen oftere. De røyter, er mer glisne i busta og drypper mer samtidig som de slites raskere. Dermed blir også utstrykingen av maling dårligere.
  • Pensler finnes også i vinklet utgave for å komme bedre til på vanskelige steder. For det første betyr vinklingen redusert drypp, for det andre fungerer vinkelpenselen bedre med forlengerskaft. Mindre utgaver kalles radiatorpensler (bredde 40-50 mm med langt skaft) som er ideell til endeved, kriker og kroker.
  • Ruller finnes også til utendørs bruk, og påføring av beis eller maling går fort med rulle. Men malingen bearbeides bedre inn i veggen med pensel. Det kan være en idé å bruke pensel til strøk nr. 1 og rulle på 2. og ev. 3. strøk.

Kombipensel

Runde pensler egner seg til presisjonsarbeid som maling av listverk på veggen, mens flate pensler egner seg for lange og effektive strøk. Ved maling av dører, vinduer og karmer har man hittil måttet operere med to pensler for å komme til i alle kriker og kroker.

Med den nye, ovale 45 mm penselen fra Jordan, fås to redskaper i ett. På høykant fungerer den som en rund pensel og på flatsiden som en flat, arealslukende pensel med høyt malingsopptak. Ikke av de billigste, men du jobber mer effektivt med denne penselen til en drøy hundrelapp.

UNNGÅ MALINGSØL: Bruk aluminiumsfolie på kanten av malingspannet. Da unngår du søl og klin på kanten og slipper maling i lokkfalsen.

UNIVERSALSKRAPE: Også malerskraper utvikler seg. Siste nytt fra Jordan er bl.a. en «Universalskrape» med kombinert hammerhode og håndtak.

Skrapehodet og det utskiftbare bladet er utformet for å komme til helt inni krokene - for eksempel i overgangen vannbord/dekkbord som på bildet. Skrapen kan også påmonteres et forlengerskaft som gjør at de enklere skrapejobbene kan foretas et stykke unna. Ca. kr 200.

KARDANSK: Dette er en flat-tinnet skrapebørste (kardansk) som ikke skader treverket i motsetning til en vanlig stålbørste med runde tinner som pløyer det opp.

I STEDET FOR TAPE: Maskeringsbladet brukes til å holde mot vinduslister eller annet som skal males, slik at man ikke maler på for eksempel vindusglasset. Et bra alternativ til tape når det er små arbeider som skal gjøres. Jotun.

DEKK TIL: Noen ruller med tildekningsplast er utrolig kjekt når det skal beises og males.

Gratis kunnskap

UNNGÅ SØL: Aluminiumsfolie rundt kanten av malingsspannet hindrer søl.
UNNGÅ SØL: Aluminiumsfolie rundt kanten av malingsspannet hindrer søl. Foto: Foto: Per Chr Tellefsen

Malingsprodusentene bruker mye ressurser på å være best, og utvikler stadig produktene sine. Det gir mer miljøvennlig maling, samtidig som malingen blir mer spesialdesignet til bestemte formål. Før taklet man soppveksten greit og brutalt ved å tilsette nok giftstoffer i all utendørsmaling.

I dag lages maling med skreddersydde egenskaper som skal brukes på spesielle måter sammen med like spesielle produkter.

Nye og bedre produkter

KARDANSK: Snill mot treverket.
KARDANSK: Snill mot treverket. Foto: Foto: Per Chr Tellefsen

Selv med mange års erfaring med beis og maling, må vi innse at malingsprodusentene faktisk har utviklet nye og bedre produkter som gir mer holdbare overflater. Når fargehandleren foreslår tre, fire ulike produkter til hytteveggen din, er det ikke bare for å selge mer, men også for å informere deg om hvilken metode som gir deg det beste resultatet. Bruker du de gamle skvettene fra i forfjor, er det greit til midlertidig flekking (og samvittigheten), men skal hytta gis en systematisk oppussing, er det nye produkter som gjelder, ellers risikerer du å måtte finne frem malerhabitten igjen raskere enn du setter pris på.

UTEN TAPE: Maskeringsbladet brukes til å holde mot vinduslister eller annet som skal males.
UTEN TAPE: Maskeringsbladet brukes til å holde mot vinduslister eller annet som skal males. Foto: Foto: Per Chr Tellefsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning