Brønn med lokk

Publisert Oppdatert

Vi har i mange år hentet vann fra et "vannhull", dekket av en platting med en lem som åpning. Har lyst til å ruste opp dette med å steinsette sidene og lage et ordentlig lokk, da det nå havner mye rusk i vannet.

1. Høres det greit ut å mure brønnen med stein og sement?

2. Hva slags materialer bør benyttes til lokket? Kan man bruke impregnerte materialer, eller må det benyttes "rene" materialer hvis man antar at regnvann vil lekke gjennom lokket? (Eller er det viktig å få lokket helt tett?)

1) Ja, det er helt greit å mure brønnen med stein og mørtel. Men det må være sementmørtel, altså betong. Enten du kjøper ferdig i kvalitet C 25 (B30) eller om du blander selv av sand og standardsement i forholdet 1:3, blir det samme. Steinene må være rene for jord og mose og bør være våte når de mures opp.

2) Du kan godt bruke impregnerte materialer, men da må de først få stå noen uker ute i vær og vind og vaskes rene for overskuddsimpregnering - ellers får du dette ned i brønnen, noe som ikke er bra. Men det beste er at lokket er tett (f.eks. ved at du bygger et lite tak eller "hus", slik at det ikke kommer regnvann til i det hele tatt). Taket kan f.eks. tekkes med shingel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning