Arkitekttegnet hytte

Arkitekttegnet hytte på vidda

Denne spesielle hytta ligner sin nærmeste nabo; en diger stein.

Publisert Oppdatert
ANSIKTET MOT NORDAVINDEN: - I dette værharde landskapet er det best å unngå at noe stikker ut eller henger utenpå bygningen. Derfor fikk hytta en kompakt form, forklarer arkitektene.
ANSIKTET MOT NORDAVINDEN: - I dette værharde landskapet er det best å unngå at noe stikker ut eller henger utenpå bygningen. Derfor fikk hytta en kompakt form, forklarer arkitektene. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Fakta

Hva: Sponkledd hytte i Sysendalen, vest for Hardangervidda

Hvorfor: Den kompakte hytta tilpasser seg skrånende terreng og barskt vær på en annerledes måte.

Pris: Ca. fem millioner kroner.

Tømrere: Byggmester Hereid ved Torleif Kydland og Jan Kåre Kloster, som hadde tidligere erfaring med kirkerestaurering.

Utvendig kledning: Eilo tre.

Møbelsnekkere: Viste og Vågane.

Belysning: Alle lamper er levert av Creolight .

I tåka fortoner hytta seg som en naturlig del av landskapet. Silhuetten som gradvis trer fram ligner på kjempesteinene som iskappen la igjen for ti tusen år siden, og nå ligger strødd omkring i fjellskråningen.

Les også: Hytter for 500 000

På nært hold står den moderne hytta som fremmedartet.

Kirkelig

Åpningen til hytta er raus og inviterende. Inngangspartiet er innlemmet i selve bygningskroppen og utgjør et slags innvendig uterom.

Herfra faller morgenlyset uhindret inn gjennom en nesten fem meter høy vindusvegg. Og takhøyden i hyttas allrom antar katedralske dimensjoner. I hvert fall når vi sammenligner med en alminnelig norsk fjellstue.

Norske tradisjoner

På tross av det spesielle ytret er hytta tuftet på rotnorske tradisjoner. Bygget er kledd med spon i malmfuru. Samme ytterkledningen kjenner vi igjen fra middelalderens stavkirker.

Les også: Spør eksperten om hytte!

Familien som tilbringer sine ferier her oppe er verken geistlig eller ualminnelig. I motsetning til hyttefolk flest ønsket de seg imidlertid en helt spesiell hytte.

Oppdraget gikk til Elisabeth Hoem og Stig Folstad, arkitektene som også står bak familiens hus på Haugalandet.

Omstridt arkitektur

Hytta ligger som en stein i terrenget; tung, men likevel svevende. Landskapet glir dermed inn under hytta. Men både eierne og arkitektene er klar over at flere rynker på nesa over det arkitektoniske formspråket.

- Vår erfaring tilsier at mer tradisjonelle hytter dominerer fjellandskapet mer enn en slik hytte. Unødig sprenging og bruk av store, tunge maskiner i anleggstiden gjør terrenget rundt mange hytter i høyfjellet til steinørken i lang tid, sier arkitektene Hoem & Folstad.

- Ofte ruver hyttene mer enn nødvendig med svære, påhengte terrasser med livlige rekkverk, flaggstenger og frittliggende garasjeanlegg.

Høy himling

Hytta vekker berettiget oppsikt utenfra, men også i interiøret er det gjort noen oppsiktsvekkende valg.

Med over seks meter opp til himlingen, tar det lang tid å varme opp allrommet. Til gjengjeld er oppgaven overlatt til den forførende franskdesignede jernpeisen Mezzofocus.

Den er plassert midt i rommet, som en tradisjonell grue, og er til enhver tid hyttas naturlige midtpunkt.

Lun atmosfære

MONUMENTALT: Det som på avstand ser ut som en liten dør i et skur, er i virkeligheten en fem meter høy port.
MONUMENTALT: Det som på avstand ser ut som en liten dør i et skur, er i virkeligheten en fem meter høy port. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Selv om hytta har store volumer og kan synes å være nakent innredet, er det likevel en lun atmosfære. Veggpanel i litt gylden svartor og gulvplanker i douglasgran bidrar til å gi liv og varme og kompenserer for fraværet av tekstiler.

Les også: Slik får du billig ved

Måten fremparten av hytta krager ut over grunnmuren skaper luftstrømmer som igjen sørger for at det er snøfritt rundt hyttefronten. Akkurat slik man kan observere omkring de store steinene i området.

Gammeldags kos

Men selv i dette universet av rå materialer og stram design, har det sneket seg inn et element av god, gammeldags kos:

Ved siden av oppvaskmaskin og kjøleskap i børstet stål, finner vi en komfyr som taler til hytteeiernes nostalgi; komfyren har verken bryter eller stikkontakt. Og ved siden av står en kurv med ved.

Når man er på hytta skal det ta tid før kaffen blir klar.

Les også:

Slik preparerer du skiene perfekt

Vedlikehold av motorsaga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning