Lag turbadstue på hytta selv

Lag din egen pop-up badstue

Drømmer du om badstue ved hytta? Det eneste du trenger er en presenning eller et gammelt telt og en haug med steiner, vann og tid.

Holder varmen. Når steinene i badstuen først er blitt varme, så holder de varmen i mange timer. Dermed har du en badstue langt utover kvelden.
Holder varmen. Når steinene i badstuen først er blitt varme, så holder de varmen i mange timer. Dermed har du en badstue langt utover kvelden. Foto: Trude Witzell
Sist oppdatert

Å lage en pop-up badstue tar tid, men gjør du det til en sosial dag med venner eller familie, er det virkelig kos!

Denne typen badstue heter Pokhodnaya Banya på russisk, noe som kan oversettes med turbadstue. Det er ganske enkelt en ovn du lager av steiner, som du setter et telt rundt.

Turbadstue lages ofte ved elver eller innsjøer, men kan også settes opp i fjæra, hvor det er lett å finne runde steiner og vann til å avkjøle seg i.

Les også: Lag deg en badstue i teltet

Samarbeid. Det trengs mange steiner til å lage steinovnen, så det er smart å være flere som bærer steiner.
Samarbeid. Det trengs mange steiner til å lage steinovnen, så det er smart å være flere som bærer steiner. Foto: Trude Witzell

Lag ovnen

Først skal badstuovnen bygges opp. Den skal være en hul steinvoll på ca. 0,5–1 meter i høyde og 1 meter i bredden. Bruk runde eller ovale steiner som det ikke er sprekker i. Ikke bruk våte steiner, da sprekker de når de varmes opp. Grav en 10–15 cm dyp grop, med bredde på ca. 100 cm i diameter, for å få det ekstra stødig. Begynn med store steiner i bunnen, lag et stort hulrom og bruk mindre steiner oppover.

Brannsikkerhet

  • Vær helt sikker på at flammene er slukket, grav ut eventuelle glør eller hell på vann.
  • Det er viktig at hverken teltduken eller folk kommer borti steinene, så ha god plass rundt steinovnen.
  • Det kan fort bli veldig varmt når man heller vann på steinene, så det må være lett å komme seg ut av teltet.
  • Ikke ta på eller flytt på steinene, de blir veldig varme.
  • Om du bruker plast til teltduk, er det bare fint med litt sprekker, slik at det blir ventilasjon.

Etter at du har fyrt opp inne i steinvollen, må det brenne i minimum 3 timer, gjerne 5–6 timer for å få skikkelig god varme. Steinene er klare når de er så varme at dampen står opp når du slår en kopp med vann over.

Mens bålet brenner, kan du også bruke steinvollen til å lage mat. Jeg la poteter i folie oppe på steinen og etter noen timer var de helt perfekte. Eller du kan sette kaffekjelen på toppen av steinovnen, vannet koker fort opp når steinene er varme.

Bakerovn. Utnytt varmen til steinovnen til å lage mat. Pakk poteter inn i folie og legg dem på steinene. Etter en drøy time har du perfekt bakte poteter.
Bakerovn. Utnytt varmen til steinovnen til å lage mat. Pakk poteter inn i folie og legg dem på steinene. Etter en drøy time har du perfekt bakte poteter. Foto: Trude Witzell

Mens badstuovnen varmes opp, må du lage en teltkonstruksjon. Den første gangen vi laget en slik badstue, satte vi opp stokker slik man lager en tipi, og kledde stokkene med en presenning. Den andre gangen laget vi en mindre, firkantet konstruksjon med presenning over. Denne gangen fikk jeg tak i et gammelt telt på finn.no.

Det meste kan altså brukes; presenninger, plast, duker, tarp, telt eller granbar. Ved å bruke kanvas i stedet for plast, slipper noe av dampen ut. Da blir det ikke fullt så intenst varme, så personlig liker jeg det best. Det viktigste er at det er ganske tett, slik at varmen holdes inne i teltet. Det må også være god plass rundt steinene, siden det blir en intens varme når du kaster vann på.

Gjør klar teltet. Bruker du telt som kan flyttes, kan det stå klart. Alternativt kan du sette opp teltstenger rundt steinovnen mens bålet brenner i den. Vent med å legge på teltduk til bålet er slukket.
Gjør klar teltet. Bruker du telt som kan flyttes, kan det stå klart. Alternativt kan du sette opp teltstenger rundt steinovnen mens bålet brenner i den. Vent med å legge på teltduk til bålet er slukket. Foto: Trude Witzell

Plasser teltet

Plassere teltet. Etter at flammene er slukket og glørne gravd ut, klipper du hull i bunnen på teltet og setter det over steinovnen.
Plassere teltet. Etter at flammene er slukket og glørne gravd ut, klipper du hull i bunnen på teltet og setter det over steinovnen. Foto: Trude Witzell

Når bålet har brent ut, graver du ut glørne eller slukker det med vann, før du setter teltet over. Før du slukker bålet, kan du også benytte anledningen til å lage mat, for dette blir en skikkelig bakerovn. Ha rundstykkene klare på en stekepanne og sett den inn når flammene har lagt seg og det bare er glør igjen.

Tilgang på vann er viktig, både for at det skal bli skikkelig varme i badstua ved at dere kaster vann på steinene, og for at dere skal få mulighet til et kaldt bad mellom seansene.

På benken. Teltet brukt her er såpass høyt at det er satt inn en benk, siden varmen går opp i høyden. Har du lavt telt, kan du godt sitte rett på bakken, noe som også er vanligere i denne typen badstu.
På benken. Teltet brukt her er såpass høyt at det er satt inn en benk, siden varmen går opp i høyden. Har du lavt telt, kan du godt sitte rett på bakken, noe som også er vanligere i denne typen badstu. Foto: Trude Witzell

Fremdeles skeptisk? Det var jeg også. Den første gangen kompisen vår insisterte på å lage dette, hadde jeg liten tro på konseptet. Jeg kunne ikke skjønne at den steinhaugen han laget skulle gjøre noe nytte for seg. Men da jeg krøp inn i plastteltet, satte meg på bakken foran steinhaugen og vi kastet vann på steinene, var jeg solgt. Dette var like bra som en hvilken som helst badstue, ja, enda bedre enn den tradisjonelle. Det er morsommere, men også fordi det blir en annen type varme. Det blir varmt i teltet med kun steinene, men når man kaster vann på, blir det en skikkelig dampbadstue.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 08 2019.

Kald avrivning. Tradisjonen tro skal badstua bygges nær vann, slik at man kan avkjøle seg mellom øktene.
Kald avrivning. Tradisjonen tro skal badstua bygges nær vann, slik at man kan avkjøle seg mellom øktene.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2019, og sist oppdatert 10/09 2019.

Les også