Sommerhytte på Nordmøre

Når Pernille og familien skal til hytta, tar de i bruk en genial løsning

Hytte i skogen eller ved sjøen? Ivar og Pernille har begge deler på én og samme tomt. – Dette er nok en eiendom for spesielt interesserte, sier Pernille.

<b>HØYT OG LAVT:</b> Den sjarmerende hytta fra 60-tallet ligger høyt oppe i lia, men tomta strekker seg helt ned til fjorden, der familien har en deilig sjøbod med brygge.
HØYT OG LAVT: Den sjarmerende hytta fra 60-tallet ligger høyt oppe i lia, men tomta strekker seg helt ned til fjorden, der familien har en deilig sjøbod med brygge. Foto: Monica Almskår Heggset
Publisert

Når familien Bjørnstad ankommer Gylstranda i Tingvoll på Nordmøre, parkerer de mellom to tunneler og legger bagasje og pikkpakk i den hjemmelagde vareheisen nede ved veien.

Så tar de beina fatt, opp gjennom skogen, der en gammel sti svinger seg oppover i ren Flåklypa-stil.

Lengst oppe, der stien nærmer seg slutten, begynner små hus i bindingsverk å dukke opp.

Først et gjestehus, så et stabbur, og siden et badehus, et heishus og en vedbod, før man ankommer hovedhytta, som ligger 85 meter over havet.

<b>HJEMMELAGET VAREHEIS: </b>Da en eldre mann bodde her for mange år siden, ble det montert en vareheis. Den brukes flittig.
HJEMMELAGET VAREHEIS: Da en eldre mann bodde her for mange år siden, ble det montert en vareheis. Den brukes flittig. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>PRAKTISK: </b>Uten heisen, ville det vært veldig tungt å frakte ting opp og ned den lange stien mellom hytta i lia og sjøboden ved fjorden.
PRAKTISK: Uten heisen, ville det vært veldig tungt å frakte ting opp og ned den lange stien mellom hytta i lia og sjøboden ved fjorden. Foto: Monica Almskår Heggset

Her åpenbarer utsikten over fjorden seg. Pernille, som har ledet an oppover, tar en pust i bakken.

– Dette er nok en eiendom for spesielt interesserte, men den er perfekt for oss, og vi stortrives her!

– Helt nødvendig!

I tillegg til de fem bygningene her oppe, hører det også med en sjøtomt med sjøbod og naust til eiendommen. Den ligger nedenfor veien mellom de to tunnelene.

Når familien på fem skal hit, tar de beina fatt ned gjennom svingene igjen, mens de sender mat og badeutstyr i forveien med heisen.

<b>I SOLVEGGEN:</b> Utenfor kjøkkenvinduet er det en koselig sitteplass av gamle møbler. Her er det enkelt å sende forfriskninger ut gjennom vinduet.
I SOLVEGGEN: Utenfor kjøkkenvinduet er det en koselig sitteplass av gamle møbler. Her er det enkelt å sende forfriskninger ut gjennom vinduet. Foto: Monica Almskår Heggset

– Den er litt Reodor Felgen-aktig, men vi synes det er veldig gøy med heisen, sier Pernille.

Hun går mot heishuset hvor hun starter motoren, og snart ser vi heisen komme opp mellom grantrærne med sekk og fotoutstyr.

– Egentlig er den helt nødvendig! Det hadde vært veldig tungt å bære alt av mat og utstyr opp hit.

Les også: Øyvind bygget sin egen badestamp for 3000 kr

Alt i ett

Familien Bjørnstad bor i Heradsbygd i Innlandet, ca. 5 1/2 times kjøring unna.

<b>UTEPLASS MED PEIS: </b>På oversiden av hovedhytta ligger denne koselige uteplassen. Her er det fint å sitte i nærheten av skogen, og når det fyres i peisen om kvelden, blir stemningen magisk.
UTEPLASS MED PEIS: På oversiden av hovedhytta ligger denne koselige uteplassen. Her er det fint å sitte i nærheten av skogen, og når det fyres i peisen om kvelden, blir stemningen magisk. Foto: Monica Almskår Heggset

Ivar og Pernille har i mange år feriert i Tingvoll siden Ivar har familie her.

Etter hvert kom tanken på å kjøpe sitt eget sted.

Slettet var en eiendom som hadde ligget ute for salg en stund, og som de etter hvert kom til at de ville kjøpe.

– Vi syntes det var en sjarmerende og spesiell eiendom, og det å få både en hytte i skogen og stor tumleplass ved sjøen, ble rett og slett veldig fristende!

Slettet var en gang en husmannsplass med et lite tømmerhus. En norsk-amerikaner utviklet senere eiendommen ved å flytte og bygge flere småhus her.

Senere ble plassen mer utviklet som hytte og ble til det den er i dag.

<b>STIGE OPP TIL LOFTET: </b>Stigen bak Lina går opp til barnas soveloft, men Lina overnatter gjerne også i gjestehytta, som ligger for seg selv, litt lenger borte i skogen. Spesielt er det gøy å overnatte der om hun har en venninne på besøk.
STIGE OPP TIL LOFTET: Stigen bak Lina går opp til barnas soveloft, men Lina overnatter gjerne også i gjestehytta, som ligger for seg selv, litt lenger borte i skogen. Spesielt er det gøy å overnatte der om hun har en venninne på besøk. Foto: Monica Almskår Heggset

Hovedhytta ble bygget omtrent i 1965. Mange av rommene er det imidlertid tidligere eier som har bygd på for cirka 20 år siden, for opprinnelig var det kun ei lita hytte med ett rom her på Slettet.

I hovedhytta, som er omtrent 95 m² stor, er det kjøkken, stue, et soverom og et stort og luftig soveloft til barna. Her er det innlagt vann og strøm.

<b>SOVELOFT: </b>På barnas soveloft er det lyst og luftig med mange vinduer både mot skogen og mot fjordutsikten. På aktive dager er det innimellom godt å krype opp hit for en lesestund, syns Kåre.
SOVELOFT: På barnas soveloft er det lyst og luftig med mange vinduer både mot skogen og mot fjordutsikten. På aktive dager er det innimellom godt å krype opp hit for en lesestund, syns Kåre. Foto: Monica Almskår Heggset

Tørrklosett og dusj har de i en hytte for seg. I tillegg står det en gjestehytte, heishus og stabbur rundt hovedhytta.

<b>HYTTEBAD I SKJULET:</b> De tidligere eierne laget et lite badehus i et av de gamle småhusene på Slettet, da selve hovedhuset mangler bad. Det lille huset inneholder både tørrklosett, dusj og vaskemaskin.
HYTTEBAD I SKJULET: De tidligere eierne laget et lite badehus i et av de gamle småhusene på Slettet, da selve hovedhuset mangler bad. Det lille huset inneholder både tørrklosett, dusj og vaskemaskin. Foto: Monica Almskår Heggset

Nede ved vannet har de en sjøbod på 30 m², samt et naust og badstue. I sjøboden, som er bygd i 2008, er det også innlagt vann og strøm, og et bad med dusj, vask og tørrklosett.

Les også (+): Alt lå til rette for en hyggelig hyttetur. Så tok svigermor over styringa

Retro-møbler

Da hytta var kjøpt, og Ivar og Pernille tok turen opp hit fra Elverum for første gang, forventet de at hytta var tom. Men slik var det ikke:

– Alt av innbo sto igjen.

Og det passet veldig bra, for Pernille og Ivar elsker alt som er retro.

<b>FIN UTSIKT: </b>De to stolene ved vinduet i stua er en favorittplass. Her er det fint å sitte med en kopp te og nyte utsikten. Retrostolene sto på hytta fra før.
FIN UTSIKT: De to stolene ved vinduet i stua er en favorittplass. Her er det fint å sitte med en kopp te og nyte utsikten. Retrostolene sto på hytta fra før. Foto: Monica Almskår Heggset

– Teakmøbler står høyt på lista hos oss, sier Pernille.

Det er ikke mye de har byttet ut.

– Men noen av møblene var litt store for rommene, og de byttet vi ut med noen mindre møbler, forteller Pernille.

Hovedhytta har vinduer til alle kanter og lar utsikten komme inn i alle rom. Fra flere vinduer ses sjøen, mens man andre steder kommer tett på skogen og trærne som omkranser eiendommen.

Ivar og Pernille har startet med nødvendig vedlikehold utendørs, og har også fjernet en del trær for at fjordutsikten skal komme enda bedre til sin rett.

Kjøkkenet er det rommet Pernille er mest fornøyd med. Her tilbringes masse tid rundt bordet, og ved benken lages det mye god mat.

<b>LUNT OG PRAKTISK:</b> Kjøkkenet er det rommet Pernille er mest fornøyd med! Hun er blitt veldig glad i den gulbrune fargen veggene hadde da de over tok stedet.
LUNT OG PRAKTISK: Kjøkkenet er det rommet Pernille er mest fornøyd med! Hun er blitt veldig glad i den gulbrune fargen veggene hadde da de over tok stedet. Foto: Monica Almskår Heggset

– Jeg er blitt veldig glad i den gulbrune fargen her i kjøkkenet. Det er en farge jeg aldri ville valgt selv, men den passer så godt her. Når vi en gang skal pusse opp kjøkkenet, vil jeg forsøke å finne fargekoden og male det opp igjen i samme farge.

Les også: Nytt hus med gammel sjel

LESEPLASS I KJØKKENET: Fra kjøkkenvinduene er det nydelig utsikt over Tingvollfjorden, og ørelappstolen er en yndet plass for avslapning både for store og små. Barna synes det er kjekt å se på store lastebåter gjennom kikkerten.
LESEPLASS I KJØKKENET: Fra kjøkkenvinduene er det nydelig utsikt over Tingvollfjorden, og ørelappstolen er en yndet plass for avslapning både for store og små. Barna synes det er kjekt å se på store lastebåter gjennom kikkerten. Foto: Monica Almskår Heggset

Sommerliv ved sjøen

Barna Lina (10), Kåre (8) og Per (5) har allerede hatt flere sommere på hytta, og de har ikke problemer med å finne på noe å gjøre. Husker i trærne, en zipline og god boltreplass utenfor bidrar til det.

<b>HUSKE I TREET:</b> Barna har gode lekemuligheter på Slettet, og er mye ute når de er her. Husker i trærne og en fartsfylt zipline er blant tingene de har å holde på med.
HUSKE I TREET: Barna har gode lekemuligheter på Slettet, og er mye ute når de er her. Husker i trærne og en fartsfylt zipline er blant tingene de har å holde på med. Foto: Monica Almskår Heggset

Nå har Pernille pakket en kurv med krabbefat og ferske baguetter, som hun sender ned med heisen.

Barna løper ivrige i forveien, for nede ved sjøboden venter badeliv med sup-brett, båt, badstue og en fryser med masse is.

– De siste dagene har vi leid ut sjøboden, så nå er de veldig klare for å ta turen ned dit, sier Pernille.

<b>BRYGGE OG SJØBOD:</b> Nede ved fjorden har familien sin egen brygge med en innredet sjøbod og et naust ved siden av. Her er også en flytebrygge og en badstutønne.
BRYGGE OG SJØBOD: Nede ved fjorden har familien sin egen brygge med en innredet sjøbod og et naust ved siden av. Her er også en flytebrygge og en badstutønne. Foto: Monica Almskår Heggset

Sjøboden er forholdsvis ny og inneholder kjøkken- og stuekrok samt en hems for overnatting. På baksiden finnes et bad med egen inngang. Der er det dusjkabinett, vask og tørrklosett.

<b>SJØBOD TIL LEIE:</b> Når familien ikke er her selv, leier de ut sjøboden og de andre fasilitetene nede ved sjøen.
SJØBOD TIL LEIE: Når familien ikke er her selv, leier de ut sjøboden og de andre fasilitetene nede ved sjøen. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>SJØBOD OG BRYGGE MED REKKVERK: </b>Det er trygt og fint for barna nede ved sjøen omkring bryggeområdet er det satt opp et solid rekkverk. Per som vil fiske litt på flytebrygga må ta på redningsvest. Bak ses naustet hvor båten oppbevares om vinteren.
SJØBOD OG BRYGGE MED REKKVERK: Det er trygt og fint for barna nede ved sjøen omkring bryggeområdet er det satt opp et solid rekkverk. Per som vil fiske litt på flytebrygga må ta på redningsvest. Bak ses naustet hvor båten oppbevares om vinteren. Foto: Monica Almskår Heggset

Her nede ved vannet har de alt tre aktive barn kan ønske seg av en sommerdag ved sjøen.

Det er badelivet som råder her, og barna hopper gjerne uti. Mamma har fyrt opp i badstua slik at de kan varme seg når de kommer opp igjen.

<b>SPA PÅ BRYGGA:</b> Badstua har paret tatt med seg fra småbruket sitt. Den er de veldig fornøyd med.
SPA PÅ BRYGGA: Badstua har paret tatt med seg fra småbruket sitt. Den er de veldig fornøyd med. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>VAKKER UTSIKT:</b> Fra badstua er det fint å sitte og nyte utsikten innover fjorden.
VAKKER UTSIKT: Fra badstua er det fint å sitte og nyte utsikten innover fjorden. Foto: Monica Almskår Heggset

I Tingvoll har familien nærhet til både fjord og fjell, og Molde og Kristiansund, med både badeland og shoppingmuligheter, ligger bare en times kjøring unna.

Men familien stortrives ved hytta.

<b>REKER I VANNKANTEN:</b> Rekene er fraktet ned fra hovedhytta med heisen, og når er det dekket til lunsj i vannkanten. Solide bord og benker, laget på Tingvolls miljøstasjon, er praktisk møblement, som tåler å stå ute hele året.
REKER I VANNKANTEN: Rekene er fraktet ned fra hovedhytta med heisen, og når er det dekket til lunsj i vannkanten. Solide bord og benker, laget på Tingvolls miljøstasjon, er praktisk møblement, som tåler å stå ute hele året. Foto: Monica Almskår Heggset

– Her er det utrolige fiskemuligheter, både fisk, krabbe og hummer. Det er helt prima for landkrabber som oss.

Familien drar ofte hit noen turer på høsten, når det er lov til å fiske hummer, og er faktisk selvforsynt på fisk hjemme.

<b>BÅT OG FISKE:</b> Båten brukes mye, og de fisker masse, både med stang, trollgarn og teiner.
BÅT OG FISKE: Båten brukes mye, og de fisker masse, både med stang, trollgarn og teiner. Foto: Monica Almskår Heggset

– Etter årets sommerferie tok vi med oss 52 fiskemiddager hjem, ferdig filetert og vakumpakket, så nå spiser vi sei, lyr eller torsk én gang i uka! forteller Pernille.

Om høsten finner de også masse kantarell i skogen.

– Vi har også funnet mange fine turer som egner seg for oss med tre små barn på Stikk ut.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2024.

Les også