STOR GUIDE:

Dette koster hyttedrømmen

Drømmer du om ny hytte? Den kan komme i flere prisklasser – avhengig av hvor, hvordan og hva slags hytte du vil ha. 

<b>DRØMMEN?</b> Kanskje drømmen er en helt nybygd hytte skjermet av trær og natur, men samtidig så sentralt at nykjørte langrennsløyper er rett i nærheten. Foto: Christine Gulbrandsen.
DRØMMEN? Kanskje drømmen er en helt nybygd hytte skjermet av trær og natur, men samtidig så sentralt at nykjørte langrennsløyper er rett i nærheten. Foto: Christine Gulbrandsen. Foto: Sand Hus og Hytter
Sist oppdatert

Det finnes mange muligheter for deg som ønsker en helt ny hytte. Du kan for eksempel kjøpe byggesett til en nøkkelferdig hytte, investere i en ny, ferdigbygget en eller hyre arkitekt og snekker som tegner og bygger akkurat slik du vil.

– Før du bestemmer deg, bør du ha stilt deg selv noen viktige spørsmål. Du bør blant annet ha tenkt gjennom hva slags hytte du ønsker, hva du har råd til, hva slags egeninnsats du kan legge inn og hva slags kompetanse du har til å bidra inn i et hytteprosjekt, råder Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening.

Les også: Deler hytta med 27 andre: Fnyser av hytte-advarsel

Mange muligheter

Den mest krevende veien til å realisere hyttedrømmen er å utvikle prosjektet fra A til Å, mener han. Da skal du gjøre alt fra å finne råtomt til å jobbe med kommunen, arkitekt, håndverkere og lignende.

– Det positive med dette er at du har stor mulighet til å få hytta akkurat slik du ønsker.

Det finnes mangfoldige varianter av nøkkelferdige hytter – i ulike prisklasser. Denne modellen, for eksempel, heter Mjuken og er produsert av Sande Hus og Hytter. Den er på 63,2 kvadratmeter og koster rundt 1,73 millioner kroner. Foto: Sand Hus og Hytter
Det finnes mangfoldige varianter av nøkkelferdige hytter – i ulike prisklasser. Denne modellen, for eksempel, heter Mjuken og er produsert av Sande Hus og Hytter. Den er på 63,2 kvadratmeter og koster rundt 1,73 millioner kroner. Foto: Sand Hus og Hytter Foto: Sand Hus og Hytter

Den enkleste varianten er at du kjøper en hytte som allerede er klar for innflytting, og som har en fast pris du kan forholde deg til.

Ulempen er at du har liten mulighet for spesialtilpassede løsninger. En mellomløsning kan være å kjøpe en tomt i et utviklet område hvor vann, strøm og annen viktig infrastruktur er på plass, og der du kan velge mellom forskjellige byggesett på ferdighytter.

– Fordelen med mellomløsningen er at du har god kontroll på kostnadene, at du har noen påvirkningsmuligheter og at du som oftest får en dato for når hytta er klar til bruk, legger han til.

Les også: Hytteeiere deler sine beste vinter-tips

Det er mye som avgjør prislappen på en nybygd hytte. En tommelfingerregel er at det koster 25 000–35 000 kroner kvadratmeteren for å bygge selve hytta.
Det er mye som avgjør prislappen på en nybygd hytte. En tommelfingerregel er at det koster 25 000–35 000 kroner kvadratmeteren for å bygge selve hytta. Foto: Hytteliv

Prislappen

Akkurat hvor mye det koster å bygge ny hytte, avhenger av flere ting. Må du for eksempel kjøpe tomt for hyttebygging, koster det selvsagt mer enn om du allerede har en tomt, forklarer Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea. Skal du ha tomt på et ettertraktet område, vil det bli dyrere enn om du kjøper tomt på et mindre attraktivt sted.

Eksplosivt hyttemarked

Oppgangen i både priser og antall solgte hytter i 2020 overgår alt man har sett tidligere, ifølge administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Det ble solgt 8916 hytter i Norge i fjor – en oppgang på hele 35,8 prosent fra 2019. 728 hytter ble solgt for over 5 millioner, noe som var en økning på nesten 80 prosent fra året før, viser Eiendom Norges fritidsboligprisstatistikk for 2020.

Det ble solgt flest hytter i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

De norske fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2,58 millioner kroner i 2020, en prisøkning på 4,9 prosent fra 2019. Den høyeste snittprisen for fjellhytte var i Øyer, med 4,61 millioner kroner. 

Sjøhyttene hadde en snittpris på 3,06 millioner kroner, en økning på 11,5 prosent. Innlandshyttene hadde en snittpris på 1,4 millioner kroner, en økning på 3,2 prosent. Færder, Lillesand og Oslo hadde høyest snittpris for fritidsbolig. De lå på henholdsvis 7,58, 7,1 og 5,29 millioner kroner.   

Noe av det som kjennetegner landets mest populære hytteområder, er at de har det meste man kan tenke seg av fasiliteter og servicetilbud, ifølge Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

I tillegg ligger de innenfor en akseptabel reiseavstand til de nærmeste store byene. – Det betyr for eksempel at Hovden er mest attraktivt hvis du bor i Kristiansand, Voss er populært om du bor i Bergen, Oppdal for dem som bor i Trondheim, mens Hemsedal, Geilo, Hafjell, Sjusjøen og Trysil er typiske favoritter for Oslo-beboere.

– Hvilken type hytte du skal ha og hvor stor den skal være, vil også påvirke sluttprisen, sier hun og legger til at det derfor er umulig å si på et generelt grunnlag akkurat hvor mye de ulike løsningene koster.

– Men kjøper du for eksempel tomt i et område med rimelige priser og du går for en ferdigmodell, kan dette komme opp mot en kostnad på tre millioner kroner, sier hun.

Øystein Schmidt, pressesjef i Danske Bank Norge, er enig i at eksakt pris avhenger av mange ulike parametre. Likevel mener han at man som tommelfingerregel kan si at det koster 25 000–35 000 kroner kvadratmeteren for å bygge selve hytta.

Skal du for eksempel bygge hytte på 100 kvadratmeter, koster det fort mellom 2,5 og 3,5 millioner bare for byggingen, estimerer han.

– I tillegg kommer tomt og opparbeidelse av denne.

Billigst med byggesett

Dersom du er opptatt av å holde kostnadene nede, mener Schmidt at det mest økonomiske vil være å kjøpe et byggesett fra en leverandør og sette opp hytta selv. Modulene og løsningene til disse hyttene er produsert i stor skala, noe som igjen reduserer kostnadene.

Stian Sandhaugen, salgsleder i Sande Hus og Hytter, forteller at deres rimeligste standardmodell, Mjuken, koster 1,73 millioner kroner. Hytta er på 63,2 kvadratmeter.

Les også: Familien har bygget om hytta tre ganger – den er ikke til å kjenne igjen

– Den inkluderer blant annet kjøkken med hvite­varer, baderomsinnredning, flisgulv med varmekabler i våtrom og vindfang, graving og støping på relativt flat tomt – men ikke sprenging og ekstra masseforflyttelse på tomta, sier Sandhaugen.

Ferdighytta kommer som et byggesett, og man kan enten velge å sette den opp selv eller få en montør til å gjøre det for seg.

Schmidt i Danske Bank minner om at det å sette opp hytte selv, forutsetter god byggkompetanse. Han mener derfor det kan være fornuftig å få hytteprodusenten til å sette opp ferdighytta.

– De har stor kompetanse på akkurat din hyttemodell, og kostnadene kan derfor enklere holdes innenfor de gitte rammene, sier han, og legger til at han generelt ville vært forsiktig med å bygge hytte selv.

– Du skal være kompetent for at dette blir en 100 prosent løsning på sikt. Det sikreste for videre salg av hytta er nok at den er bygget av fagfolk, sier han.

Les også: (+) I denne hytta gjemte nordmenn seg under krigen

Skreddersydde løsninger kan bli dyrt

Den dyreste løsningen, ifølge Schmidt, er å involvere egen arkitekt, for da må både materialer og løsninger spesial­tilpasses.

– Skreddersøm er som kjent dyrt, kommenterer han og får støtte av Incedursun i Nordea.

– Velger du arkitekttegnet hytte, der du engasjerer entreprenører og en rekke underleverandører, kan det oppstå uforutsette utgifter underveis. Da øker samtidig sjansen for at prosjektet som helhet fordyres.

Tips til en best mulig investering

Hvilken type hytte du nå investerer i, kan være av betydning hvis du en gang i fremtiden skal selge den. Her er ekspertenes tips om hva du må tenke på før du bestemmer deg for hva slags ny hytte du skal investere i.

Kjøper du en masseprodusert variant, kan man tenke seg at denne kanskje vil være litt mindre attraktiv enn en arkitekttegnet hytte med kostbare materialer og skreddersydde løsninger, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

Samtidig trenger det ikke være slik, påpeker hun. For til syvende og sist tror hun at en fremtidig verdi primært ligger i hyttas beliggenhet, størrelse og standard.

Det er Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening, enig i.

– Noen hytter er mer populære enn andre – og dermed mer verdt på både kort og lang sikt, sier han, og forteller at utviklingen har vært slik at folk ønsker de samme fasilitetene på hytta som de har hjemme, i tillegg har det blitt viktig med god beliggenhet og kort kjøreavstand. Nærhet til alpinanlegg og godt utviklet løypenett for langrenn er blitt en annen prisdriver.

– Scorer den nye hytta fullt på disse parameterne, vil det bidra til å gjøre den mer attraktiv – og dermed også lettere å selge en gang i fremtiden.

Har du mulighet for å kjøpe en hytte i et område som ennå ikke er oppdaget av alle, men som skal utvikles og har potensial for å bli et veldig populært sted på sikt, kan det være en spesielt god investering, også med tanke på fremtiden, legger han til.

Geving understreker likevel at de fleste hyttekjøpere ikke kjøper hytte for at de på sikt skal få stor avkastning i kroner og øre.

– De fleste gjør det for å investere i gode opplevelser og livskvalitet, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2021, og sist oppdatert 24/03 2021.

Les også