fargeharmoni på fjellet

For femten år siden ble ekteparet hytteeiere over natten – nå har den fått en enkel og varm oppdatering

Da familiehytta på Kvitfjell skulle få et løft, var det med fokus på fine farger og tekstiler som forsterket interiørets personlighet og særpreg.

<b>ÅPEN LØSNING:</b> Petter og Helene liker å ha besøk på hytta, og særlig i høytidene er det gjerne fullt belegg. – Vi har hatt mange juler og nyttårsaftener med opptil 20 personer til bords, og det går helt fint. Et ekstra klappbord og noen stoler i skiboden løser den logistikken, sier Helene. 
ÅPEN LØSNING: Petter og Helene liker å ha besøk på hytta, og særlig i høytidene er det gjerne fullt belegg. – Vi har hatt mange juler og nyttårsaftener med opptil 20 personer til bords, og det går helt fint. Et ekstra klappbord og noen stoler i skiboden løser den logistikken, sier Helene.  Foto: Cecilie Refsum
Sist oppdatert

Det er gått 15 år siden interiørarkitekt Helene Arentz og ektemannen Petter første gang så fjellhytta som skulle bli deres.

Paret falt pladask både for den tradisjonelle arkitekturen og beliggenheten, forteller Helene.

– Den ligger godt i et skrånende terreng med tilbringerløype til alpinbakken som slynger seg bak og rundt på fremsiden av hytta.

– På tidspunktet som vi kjøpte hytta, var det ingen andre nære naboer enn byggherren, et tømrermester som bygde den samtidig med sin egen hytte på tomten ved siden av. Med årene har det kommet mange hytter i dette området, og i dag har vi flere gode venner i nærheten for felles middager og skiturer.

Helene og Petter Arentz sammen med barna Christine (24), Fredrik (22) og Thomas (19).

Petter jobber i et skipsmeglerfirma mens Helene er interiørarkitekt med eget firma, HA Interior Design.

Familien bor til daglig i Bærum, men bruker hytta på Kvitfjell
flittig i helger og ferier.

Nett: hainteriordesign.com
Instagram: @hainteriordesign

Se mer

Raskt hyttekjøp

– Det gikk fort i svingene da vi fikk snusen i prosjektet. Vi ble hytteeiere nesten over natten. Vi falt for både hytta og våre kommende hyttenaboer, og har aldri angret!

<b>HVEM: Helene Arentz er interiørarkitekt med sans for historie.</b>
HVEM: Helene Arentz er interiørarkitekt med sans for historie. Foto: Cecilie Refsum

Den 130 kvadratmeter store hytta går over ett plan med 10 soveplasser fordelt på fire soverom.

I tillegg til et større bad med badstu har hovedsoverommet et eget bad. Et luftig allrom huser både stue, spisestue og kjøkken og er blitt der familie og gjester samles.

– Det beste er at vi er sammen hele tiden uten at det føles trangt. Her er det ikke noen TV-rom eller «opp-stue» så det blir uansett sosialt. Den åpne løsningen gjør at det er lett å få plass til mange rundt spisebordet, og den eller de som lager maten er med hele tiden, sier Helene.

For Helene og Petter har stemningen i de gamle skistuene i Alpene og den tradisjonelle stilen i norske fjellstrøk vært inspirasjonskilder da de skulle innrede sin egen hytte.

<b>NÆRPRODUSERT:</b> Kjøkkeninnredningen kom med hytta og er laget av lokal snekker på Fåvang. Innredningen er malt i fargen Mouse's Back No. 40 fra Farrow &amp; Ball. Spisebordet i furu er laget på bestilling hos et snekkerverksted da hytta var ny, og kommer med en ekstra plate som settes på enden av bordet når det er mange gjester. Den blomstermønstrede kelimen fant Petter i den store basaren i Istanbul og fraktet med seg hjem på flyet. 
NÆRPRODUSERT: Kjøkkeninnredningen kom med hytta og er laget av lokal snekker på Fåvang. Innredningen er malt i fargen Mouse's Back No. 40 fra Farrow & Ball. Spisebordet i furu er laget på bestilling hos et snekkerverksted da hytta var ny, og kommer med en ekstra plate som settes på enden av bordet når det er mange gjester. Den blomstermønstrede kelimen fant Petter i den store basaren i Istanbul og fraktet med seg hjem på flyet.  Foto: Cecilie Refsum

– «Solbrent« treverk, stein, naturlig furu og gode ullstoffer og kelim er ingredienser vi har brukt for å skape denne stemningen. Møbler, tepper og ting har vi samlet gjennom årene.

– Kelimtepper og puter har vi tatt med oss fra Istanbul for mange år siden; bord og stoler, lysestaker og så videre er også kommet via ulike turer eller markeder. Det er det vi liker – en liten historie eller minner som til sammen gjør stedet veldig «vårt».

Les også: Hytta til Edel og Lars er utenom det vanlige. Hvor inspirasjonen er hentet fra, er det ingen tvil om

Overflatebehandling

Det meste er beholdt slik de først innredet hytta i 2007, da Helene tegnet løsninger for senger, skap og hyller i alle rom med skuffer og detaljer.

– Da hytta var ny, beiset vi veggene med litt hvitpigment fra Trip Trap Woodcare for å hindre gulning av furupanelet og videre malte vi all innredning som senger, garderobeskap, baderomsmøbler og kjøkken i litt ulike, men ganske lyse farger, sier hun.

HYTTEHARMONI: Familien er fornøyd med fargevalget og interiøret som skaper en god og rolig atmosfære.
HYTTEHARMONI: Familien er fornøyd med fargevalget og interiøret som skaper en god og rolig atmosfære. Foto: Cecilie Refsum

I 2020 var det imidlertid tid for å gi overflatene en overhaling.

– Både senger og kjøkken var opprinnelig malt i litt lyse sandfarger, og nå ønsket vi mer kontraster til veggene, som for øvrig ikke er rørt siden de ble beiset, og som nå nærmest ser ut som om de er blitt lutet. Vi liker godt den naturlig aldringen av panelet, sier Helene.

– Vi la til noen nye farger i den eksisterende paletten, som ulike blå- og grønntoner. Sandfargen ble erstattet av en dypere brungrønn fargetone både på kjøkkeninnredningen, barnas rom og familiebadet.

Etter 13 år med en toseters sofa var tiden dessuten kommet for en større sofa.

– Med hensyn til gjestene våre, og med mye lange armer og ben hos den yngre generasjonen, var det ønskelig med flere sitteplasser i stuen. Løsningen ble en lang sofa i dyp blå velur med en veldig populær sjeselong på enden mot vinduene og utsikten.

<b>PEISKOS:</b> Peisen var tidligere i glatt betong, men har nå fått et rustikt preg med stein. Peishyllen var Petters ønske og treverket er en gammel bjelke funnet på en eiendom i slekten. De to lysestakene kjøpte Helene som presang til Petter i en antikvitetsbutikk i Kitzbühel.
PEISKOS: Peisen var tidligere i glatt betong, men har nå fått et rustikt preg med stein. Peishyllen var Petters ønske og treverket er en gammel bjelke funnet på en eiendom i slekten. De to lysestakene kjøpte Helene som presang til Petter i en antikvitetsbutikk i Kitzbühel. Foto: Cecilie Refsum

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Pusset opp peisen

Peisen i ubehandlet betong fikk et løft med kledning i stein. – Vi fikk flinke håndverkere til å kle inn front, sider og pipe, og de felte inn en bjelke som vi fant på et gammelt familiested, til peishylle, sier interiørarkitekten.

Helene er opptatt av å ta vare på det man har, og det er først og fremst nye kulører og tekstiler som har preget oppussingen.

– Det har vært spennende å gjøre denne hytta enda mer til vår ved å tilsette mer farge og mer personlighet. Grepene som er tatt, har forsterket følelsen av lunhet i hytta, både på dag- og kveldstid.

– Det gjorde seg rett og slett med litt flere kontraster, men jeg tenker at vi på mange måter har grodd gradvis inn i hytta, og først nå visste hvordan vi ville «pynte» på den. Det å bruke litt mer mettede farger krever også litt mer mot. Det er veldig gøy å se hvor mye det har å si, og å kunne løfte det eksisterende interiøret med noen malingsstrøk.

<b>SOLFYLT:</b> Hytta er en tradisjonell hytte på ett plan. På fremsiden er det en terrasse som er delvis overbygget. <br>I påsketider er uteplassen særlig flittig brukt siden solen da har returnert for alvor og står rett på om ettermiddagen <br>og utover kvelden. Kurvstol fra Ikea.
SOLFYLT: Hytta er en tradisjonell hytte på ett plan. På fremsiden er det en terrasse som er delvis overbygget.
I påsketider er uteplassen særlig flittig brukt siden solen da har returnert for alvor og står rett på om ettermiddagen
og utover kvelden. Kurvstol fra Ikea.
Foto: Cecilie Refsum
DEKOR OG INTERIØR: Petter og Helene fant lenestolene i Spania og fikk dem fraktet hele veien opp til Kvitfjell. Kelim-lappeteppet i den ene stolen er kjøpt på marked i London, og puten har Helene sydd av en gammel skinnjakke med et blått stoff som dekor. I den andre lenestolen ligger et ullsjal fra Mulberry og en stor pute i vintagetekstil fra HA Interior Design. Skinnteppet på gulvet er kjøpt hos Percy Bass, en interiørbutikk i London.
DEKOR OG INTERIØR: Petter og Helene fant lenestolene i Spania og fikk dem fraktet hele veien opp til Kvitfjell. Kelim-lappeteppet i den ene stolen er kjøpt på marked i London, og puten har Helene sydd av en gammel skinnjakke med et blått stoff som dekor. I den andre lenestolen ligger et ullsjal fra Mulberry og en stor pute i vintagetekstil fra HA Interior Design. Skinnteppet på gulvet er kjøpt hos Percy Bass, en interiørbutikk i London. Foto: Cecilie Refsum
<b>LYST OG LUNT:</b> Hytta har hvitpigmentert furu på vegger og gulv. Sofaen fra Slettvoll er trukket i mørk blå velur og strekker seg langs det meste av veggen. I den ene enden avsluttes sofaen med en sjeselong. Over sofaen henger to bilder som paret har bestilt på nett fra USA og fått rammet inn selv. På hver side av sofaen står to sidebord som er kjøpt på loppemarked. Puffen i rutet ullstoff fra KA International har fått en mørk sauefell på toppen.
LYST OG LUNT: Hytta har hvitpigmentert furu på vegger og gulv. Sofaen fra Slettvoll er trukket i mørk blå velur og strekker seg langs det meste av veggen. I den ene enden avsluttes sofaen med en sjeselong. Over sofaen henger to bilder som paret har bestilt på nett fra USA og fått rammet inn selv. På hver side av sofaen står to sidebord som er kjøpt på loppemarked. Puffen i rutet ullstoff fra KA International har fått en mørk sauefell på toppen. Foto: Cecilie Refsum
<b>NYTT OG GAMMELT:</b> I forbindelse med oppussingen har hytta fått nye stoler fra Slettvoll kledd i ullstoff fra Moon. Kelimputene i stolene er fra Afghanistan. Skapet er arv fra Petters familie.
NYTT OG GAMMELT: I forbindelse med oppussingen har hytta fått nye stoler fra Slettvoll kledd i ullstoff fra Moon. Kelimputene i stolene er fra Afghanistan. Skapet er arv fra Petters familie. Foto: Cecilie Refsum
<b>GARDINLØFT:</b> Gardinene i paisley-mønstret stoff ble sydd hos Sandvika Veveri da hytta var ganske ny. I forbindelse med oppussingen ble de flyttet opp taket for å gi en luftigere følelse, og Helene sydde på et stykke ullstoff nederst. – De ble «som nye». Kjøper du kvalitet burde gardiner kunne vare i minimum 20 år!
GARDINLØFT: Gardinene i paisley-mønstret stoff ble sydd hos Sandvika Veveri da hytta var ganske ny. I forbindelse med oppussingen ble de flyttet opp taket for å gi en luftigere følelse, og Helene sydde på et stykke ullstoff nederst. – De ble «som nye». Kjøper du kvalitet burde gardiner kunne vare i minimum 20 år! Foto: Cecilie Refsum
<b>KINOSTOL:</b> Bildet av Slim Aarons er kjøpt på et galleri i King's Road i London og var en bursdagsgave fra Helene til Petter. <br>Stolen er av alle ting en indisk kinostol som Helene fant på et marked mens familien bodde i England. – Jeg fikk med meg to av dem, men angrer på at jeg ikke kjøpte flere.
KINOSTOL: Bildet av Slim Aarons er kjøpt på et galleri i King's Road i London og var en bursdagsgave fra Helene til Petter.
Stolen er av alle ting en indisk kinostol som Helene fant på et marked mens familien bodde i England. – Jeg fikk med meg to av dem, men angrer på at jeg ikke kjøpte flere.
Foto: Cecilie Refsum
<b>ÅPEN LØSNING:</b> Petter og Helene liker å ha besøk på hytta, og særlig i høytidene er det gjerne fullt belegg. – Vi har hatt mange juler og nyttårsaftener med opptil 20 personer til bords, og det går helt fint. Et ekstra klappbord og noen stoler i skiboden løser den logistikken, sier Helene. 
ÅPEN LØSNING: Petter og Helene liker å ha besøk på hytta, og særlig i høytidene er det gjerne fullt belegg. – Vi har hatt mange juler og nyttårsaftener med opptil 20 personer til bords, og det går helt fint. Et ekstra klappbord og noen stoler i skiboden løser den logistikken, sier Helene.  Foto: Cecilie Refsum
<b>FJELLSTIL:</b> Benken ble kjøpt da hytta var ny. – Puten i benken er fra et marked i Istanbul, mens teppet på gulvet er av kamelhår og laget i fjellene ifølge afghaneren jeg kjøpte det av på et marked i England. Bildet over benken er det aller første som ble kjøpt til hytta, og skimotivet føltes midt i blinken.
FJELLSTIL: Benken ble kjøpt da hytta var ny. – Puten i benken er fra et marked i Istanbul, mens teppet på gulvet er av kamelhår og laget i fjellene ifølge afghaneren jeg kjøpte det av på et marked i England. Bildet over benken er det aller første som ble kjøpt til hytta, og skimotivet føltes midt i blinken. Foto: Cecilie Refsum
RUSTIKK SJARM: Hovedsoverommet har innredning tegnet av Helene og bygget av lokal snekker. Innredningen og vegger er malt i Pigeon No. 25 fra Farrow &amp; Ball. Sengegavlen er trukket i ullstoff fra Moon,/Green Apple, putene i vintagetekstiler er fra HA Interior Design.
RUSTIKK SJARM: Hovedsoverommet har innredning tegnet av Helene og bygget av lokal snekker. Innredningen og vegger er malt i Pigeon No. 25 fra Farrow & Ball. Sengegavlen er trukket i ullstoff fra Moon,/Green Apple, putene i vintagetekstiler er fra HA Interior Design. Foto: Cecilie Refsum
<b>UTSIKTSPUNKT:</b> Det minste soverommet i hytta har kveldssol og den beste utsikten mot lysningen Veslesetra og fjellene bakenfor, blant annet Vesfjell og Varden. Rommet ligger sammen med to andre soverom med køyesenger, og et familiebad med badstue. Sengen har Helene tegnet, i likhet med resten av innredningen.
UTSIKTSPUNKT: Det minste soverommet i hytta har kveldssol og den beste utsikten mot lysningen Veslesetra og fjellene bakenfor, blant annet Vesfjell og Varden. Rommet ligger sammen med to andre soverom med køyesenger, og et familiebad med badstue. Sengen har Helene tegnet, i likhet med resten av innredningen. Foto: Cecilie Refsum
HOVEDBAD: På hovedbadet er innredningen laget av en lokal snekker og nylig malt i Mouse's Back NO. 40 fra Farrow &amp; Ball. Speilet har Petter funnet på Finn, mens håndklærne er fra et tyrkisk marked. Saunaen ligger innenfor badet.
HOVEDBAD: På hovedbadet er innredningen laget av en lokal snekker og nylig malt i Mouse's Back NO. 40 fra Farrow & Ball. Speilet har Petter funnet på Finn, mens håndklærne er fra et tyrkisk marked. Saunaen ligger innenfor badet. Foto: Cecilie Refsum
SAUNA: På hovedbadet er innredningen laget av en lokal snekker og nylig malt i Mouse's Back NO. 40 fra Farrow &amp; Ball. Speilet har Petter funnet på Finn, mens håndklærne er fra et tyrkisk marked. Saunaen ligger innenfor badet.
SAUNA: På hovedbadet er innredningen laget av en lokal snekker og nylig malt i Mouse's Back NO. 40 fra Farrow & Ball. Speilet har Petter funnet på Finn, mens håndklærne er fra et tyrkisk marked. Saunaen ligger innenfor badet. Foto: Cecilie Refsum

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2023, og sist oppdatert 27/04 2023.

Les også