HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi betaler årsavgift for å bruke en privat vei til hytta. Har vi rett til å være med i veilaget?

Har hytteeierne rett til å bli med på årsmøte og være med å bestemme? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
VEILAG: Når privat vei blir brukt, plikter hver eier å holde veien forsvarlig og brukende stand.
VEILAG: Når privat vei blir brukt, plikter hver eier å holde veien forsvarlig og brukende stand. Foto: Getty Images (illustrasjonsfoto)
Publisert

Spørsmål:

Vi betaler 1500 kroner i årsavgift for å benytte en privat vei frem til hytta.

Vi mener at hytteeierne har rett til å bli innkalt til og møte på årsmøte, samt kunne stemme på lik linje med andre brukere av veien. Har vi misforstått her?

J.S.

Svar:

Utgangspunktet for vurderingen er veiloven § 54, første ledd som bl.a. lyder slik: «Når privat veg blir brukt som sams tilkomst for fleire eigedomar, pliktar kvar eigar, brukar ....... å halde vegen i forsvarlig og brukande stand.»

Denne plikten kan også gå ut på at brukerne betaler en avgift for sin bruk. Det fremgår videre av veiloven § 55 at : «Dei som har plikter etter § 54 første ledd, utgjer eit veglag. Veglaget skal møtast ein gong i året eller når det er turvande. Det tek fleirtalsavgjerd i alle spørsmål som gjeld vegfellesskapet og står for den daglege drifta.»

Ved å sammenholde §§ 54 og 55, fremgår det at de som er pålagt å betale årsavgift utgjør et veilag som kan fatte vedtak i alle spørsmål som gjelder veifellesskapet.

Det er likevel viktig å være klar over bestemmelsen i veiloven § 54, første ledd, punkt to: «Det blir med dette ikkje gjort endring i rettar som måtte vere vunne, eller i føresegner som elles måtte vere gitt for vedlikehaldet av vegen.»

Ofte er hytteveier bygget og driftet av grunneiere som har eierskap til grunnen og veien og som har ansvar for driften. Innenfor ansvar for eierskap og drift kan de også fastsette bestemmelser vedrørende blant annet bruk av veiene.

Slike bestemmelser vil ha forrang til kompetansen som veiloven § 55 gir brukerne. Henvendelsen din gir ikke tilstrekkelig med informasjon til å avgjøre om veien forvaltes av brukerne eller grunneierne.

Hilsen Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2023.

Les også