HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Veien «min» har blitt skadet uten å bli reparert. Hva sier lovverket om dette?

Hytteeier er frustrert over at skogveien har blitt ødelagt uten å ha blitt rettet opp. Hyttelivs advokat svarer.

Pluss ikon
SKADET SKOGVEI: Hytteeier er frustrert over at skogveien har blitt ødelagt, men ikke rettet opp.
SKADET SKOGVEI: Hytteeier er frustrert over at skogveien har blitt ødelagt, men ikke rettet opp. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Jeg har hytte og en skogteig. For 40 år siden bygget jeg ca. 800 meter vei inn til min hytte over fire forskjellige skogseiendommer i samarbeid med skogsjef, og alt ble betalt av meg.

Dette er en forlengelse av en tidligere åtte kilometer lang skogsbilvei over hovedbølet.

Nå har en skogeier/kommune tatt ut tømmer over «min» vei, noe som har medført stor skade på veien, og det uten å rette opp ­skadene etter seg.

Du har tidligere skrevet at «Når veien er anlagt og betalt … er du eier av veien …»

Hva sier lovverket om en slik sak?

M.H.

Svar:

Det er for så vidt korrekt at den som har anlagt og finansiert en vei i utgangs­punktet blir eier av denne. Vi ser likevel ulike løsninger når det gjelder veier som er anlagt over annen manns grunn.

I disse tilfellene har en grunneier avstått tomt til bygging av veien. Denne avståelsen vil ha en verdi og kan anses som et bidrag til bygging av veien.

Ofte forbeholder grunneieren seg veirett eller å være sameier som vederlag for denne avståelsen i en skriftlig avtale med veibygger.

Vi ser også i mange tilfeller at en slik veirett eller sameie er forutsatt i forholdet mellom veibygger og grunneier, selv om dette ikke er nedfelt i en avtale.

Andre brukere, skogeieren eller kommunen har likevel plikt til å erstatte skader på veien, selv om de er av den oppfatning at de har veirett og er sameier i veien.

Dette følger av alminnelige erstatningsrettslige regler.

Det er viktig at du understreker at dette er en skade som skogeier/kommune har påført veien, og som skal erstattes i sin helhet av dem, og at det ikke er vanlig slitasje som utbedres ved alminnelig vedlikehold og som skal deles.

Hilsen advokat Harald Ramm

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2023.

Les også