Spør eksperten

Hvorfor renner det vann langs stålpipen inne i hytta?

Vi har installert en ny og flott peis med stålpipe på hytta, men har oppdaget at det av og til renner noen dråper vann ned langs stålpipa. Hva kan årsaken til det være? Les hva eksperten sier.

VÆR OBS: Har du en stålpipe som går fra peis til tak, bør du være på vakt dersom du legger merke til at det er fukt eller vann på pipa.
VÆR OBS: Har du en stålpipe som går fra peis til tak, bør du være på vakt dersom du legger merke til at det er fukt eller vann på pipa. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

På hytta har vi en stålpipe som går fra peisen og rett opp gjennom taket. Vi har hatt pipa i ett år nå, og er veldig fornøyd – bortsett fra at vi har observert at det tidvis renner lite grann vann nedover pipen.

Det kan komme når det har regnet kraftig, eller når det smelter mye snø, men det er ikke nødvendigvis bare da.

Vi har torvtak, og vi lurer på om det kan henge sammen med det? Er dette noe vi bør ta tak i, og i så fall hva bør vi gjøre?

Hilsen en som liker peiskos

Svar:

– Det er ikke normalt at det renner vann langs stålpipen inne i hytta, sier Anders Evensen, daglig leder hos Varmefag Halden.

– Oppdager du at det renner vann langs stålpipen, er nok det beste rådet å ta kontakt med foretaket som har installert skorsteinen og reklamere, sier eksperten.

Flere mulig årsaker

Evensen forklarer at det er flere ting som kan være årsaken til vannproblematikken.

Problemet kan for eksempel oppstå dersom det er en liten lekkasje som ved et bestemt vær eller en spesifikk vindretning forårsaker at vann driver inn, for så å renne nedover stålpipen.

Men det kan også være relatert til luftlekkasje ved damp- eller vindsperresjiktet.

– Det kan for eksempel bety at varmluft fra hytta lekker ut og kondenserer – og så renner tilbake langs skorsteinen, forklarer han.

Få det fikset!

Uansett årsak er rådet det samme: ta kontakt med installatør og få problemet fikset!

– For det skal ikke renne vann langs pipen, understreker eksperten.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 11 2023

Les også (+): Noen av fugene inne i peisen har sprukket. Hva bør vi gjøre?

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2024.

Les også