HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Pilarene under hytta er kommet ut av stilling. Finnes det en god måte å utbedre dette på?

Hytteeier lurer på hvordan han kan fikse skjeve pilarer under hytta. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
SKJEV HYTTE: Flere hytteeiere har nok opplevd at hytta blir skjev. Hvordan kan man rette opp skjeve pilarer, spør innsenderen. Eksperten svarer.
SKJEV HYTTE: Flere hytteeiere har nok opplevd at hytta blir skjev. Hvordan kan man rette opp skjeve pilarer, spør innsenderen. Eksperten svarer. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en hytte fra 70-tallet som står på pilarer. Grunnen under hytta er morene. Pilarene er ikke gravd veldig dypt, men er gravd ned til hard aurhelle.

Likevel har noen av dem kommet noe ut av stilling, og det er noe høydeforskjeller på pilarene, ca. 1 cm. Finnes det en god måte å utbedre dette på?

Per F.

Svar:

Dette er en kjent problemstilling på mange hytter. Telen løfter pilaren litt opp, og da vil sand og grus trille inn under den. Når frosten forsvinner, blir den stående litt høyere, og gjerne litt skjevt. Dette forsterker seg for hver vinter.

For å få en pilar til å stå på plass, må den være gravd ned til frostfri dybde, og den må være forankret i bunnen slik at den ikke lar seg løfte (se illustrasjon). Grunnmursplast kan legges rundt pilaren, slik at frosten ikke får tak.

STABIL PILAR: En støpt pilar med en skikkelig såle holder seg stabil. Sålen må være skikkelig forbundet til pilaren med armeringsjern. Markisolasjon på toppen vil redusere problemet med telehiv.
STABIL PILAR: En støpt pilar med en skikkelig såle holder seg stabil. Sålen må være skikkelig forbundet til pilaren med armeringsjern. Markisolasjon på toppen vil redusere problemet med telehiv. Foto: Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen

Det betyr med andre ord at det må graves, og hvis det er vei frem til hytta vil jeg anbefale å bruke en minigraver, slik at det blir gravd dypt nok. Det er kronglete og tungt å grave for hånd, og fort gjort å gi seg litt for tidlig.

Du kan i tillegg drenere skikkelig rundt hytta og fjerne masser slik at du får markisolert. Da vil problemet ganske sikkert være løst.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2022, og sist oppdatert 06/10 2022.

Les også