Hytte og deling av tomt

Kommunen nekter oss å dele hyttetomten

To brødre har hytte på samme tomt, men nå vurderer de å selge hyttene, Derfor ønsker de å dele opp tomten. Men kommunen sier nei. – Har de lov til det? spør hytteeier. Les hva Hyttelivs advokat, Harald Ramm, svarer.

Pluss ikon
TO HYTTER PÅ SAMME TOMT: Advokat Harald Ramm svarer på spørsmål om deling av hyttetomt.
TO HYTTER PÅ SAMME TOMT: Advokat Harald Ramm svarer på spørsmål om deling av hyttetomt. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi har en hytte i Valdres som er oppført i 1953, med et lite anneks som står på sameiegrunn.

På tomta bygget broren min en hytte i 1963. Begge hyttene ble lovlig oppført på den tiden.

Nå står familiene foran et generasjonsskifte, og vi ønsker å få tildelt hvert vårt gnr./bnr. slik at hyttene kan omsettes separat, men kommunen nekter oss å dele tomten fordi det i henhold til kommuneplanen er bygge- og delingsforbud. Hva gjør vi?

Hilsen usikker

Svar:

Hei!

Her tror jeg kommunen tar feil. Så lenge begge hyttene er lovlig oppført, har dere rett til å fradele/opprette egne gnr./bnr. i henhold til prinsippet om «uendret bruk».

EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Han er også fast ekspert i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Han er også fast ekspert i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Dette har sammenheng med at bruken som selvstendige boenheter var lovlig etablert før kommuneplan med delingsforbud var stadfestet.

Begrunnelsen er at ingen lover skal ha tilbakevirkende kraft, og det vil være tilfelle dersom dere ikke får lov til å dele eiendommen når denne allerede er bebygget med hver sin hytte da kommuneplanen med forbudet ble stadfestet.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2024, og sist oppdatert 12/04 2024.

Les også