Festetomt

Uenig med grunneier: Fra når skal festetiden regnes?

– Vi har hytte på festetomt, men krangler med grunneier om når festetiden gjelder fra. Hvem har rett? spør hytteeier. Se hva Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
UENIG MED GRUNNEIER: Advokat Harald Ramm er klar på hvem som har rett angående festetiden, grunneieren eller hytteeieren.
UENIG MED GRUNNEIER: Advokat Harald Ramm er klar på hvem som har rett angående festetiden, grunneieren eller hytteeieren. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi har hytte på festetomt. Kontrakten ble opprinnelig inngått i 1955. Foreldrene våre kjøpte hytta i 2012, og den har vært i familiens eie siden den gang.

Vi har forstått det sånn at vi kan kreve innløsning av tomta når det har gått 30 år av festetiden, og deretter hvert 10. år. Derfor har vi gitt grunneier beskjed om at vi ønsker innløsning i sommer?

Grunneier har avvist kravet. Han mener at festetiden når det gjelde rett til innløsning skal regnes fra tidspunktet da vi overtok hytta. Det betyr, etter hans syn, at vi først kan kreve innløsning i 2042.

Hva er riktig, og hva gjør vi?

Hilsen E. S.

Svar:

Hei!

Grunneiers standpunkt er ikke riktig. Det fremgår nemlig av tomtefesteloven § 32:

«Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida.»

EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma..
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma.. Foto: Sveinung Bråthen

Det er sikker rett at formuleringen «når det er gått 30 år av festetida» gjelder fra det tidspunkt avtalen ble inngått første gang uavhengig av hvor mange eiere det har vært siden stiftelsen.

Det vil si at du kan kreve innløsning pr. 01.12.2025.

Jeg minner for ordens skyld om at du må kreve innløsning senest ett år før innløsningstidspunktet. Det vil si at du må sende brev til grunneier(ne) senest 01.12.2024.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2024, og sist oppdatert 19/04 2024.

Les også