GJESTEHYTTE

Da Solveig og Tom Erik så at nabohytta var til salgs, kunne de ikke motstå

Ekteparet Andreassen ville gjerne ha mer plass til besøk av venner og familie, så de kjøpte like godt nabohytta også.

GJESTEHYTTE: Hyttene ligger idyllisk til på vestsiden av Randsfjorden på Hadeland, med utsikt mot fjorden og Gran og Brandbu på andre siden. Kurvmøblene på plattingen til gjestehytta er fra Cane Line.
GJESTEHYTTE: Hyttene ligger idyllisk til på vestsiden av Randsfjorden på Hadeland, med utsikt mot fjorden og Gran og Brandbu på andre siden. Kurvmøblene på plattingen til gjestehytta er fra Cane Line. Foto: Irene Sandved Lunde
Publisert

Når Solveig og Tom Erik Andreassen kommer på hytta, er det omtrent som å komme hjem. Så er også ekteparet, som bor i Oslo, opprinnelig fra Hadeland begge to.

Tom Erik fra Jevnaker, der hytta deres ligger på vestsiden av Randsfjorden, og Solveig fra bygda Vestre Gran, på østsiden av fjorden.

Paret er blitt pensjonister og tilbringer mye tid på hytta.

De har slekt og venner i området, og til alles glede har sønnen Mads Marius og familien kjøpt egen hytte rett i nærheten.

De senere årene har også enda en hytte kommet i familiens eie.

HYTTE PÅ HADELAND: Solveig Andreassen og ektemannen Tom Erik tilbringer mye tid på hytta på Hadeland.
HYTTE PÅ HADELAND: Solveig Andreassen og ektemannen Tom Erik tilbringer mye tid på hytta på Hadeland. Foto: Irene Sandved Lunde

– Da nabohytta her skulle selges for snart fire år siden, var vi ikke sene med å melde interesse. Vi så nemlig behovet for en hytte som kunne brukes av familie og venner som kommer på hyttebesøk til oss eller sønnen vår, sier Solveig.

De var så heldige å vinne budrunden, og så fort overtagelsen var i havn, satte Tom Erik i gang med oppussing.

Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

Oppussingsprosjekt

– Vi har totalrenovert gjestehytta, og det ble i hovedsak Tom Eriks prosjekt. Han har gjort absolutt alt selv, bortsett fra elektriker- og rørleggerjobben.

– Vi gjorde om på planløsningen ved å flytte både kjøkkenet og badet, strippet alle veggene og skiftet isolasjonen, byttet ut og laget større og flere vinduer, og la ny panel på alle vegger, samt nytt gulv i nesten alle rom, forteller Solveig.

HYTTE KJØKKEN: For å skape bedre flyt i gjestehytta, er kjøkkenet blitt flyttet. Nå er det åpen løsning mot spisestuen og stuen. Det ble også laget flere og større vinduer her. Kjøkkeninnredningen, håndtakene og viften er fra Ikea, mens slagbenken er et bruktkjøp.
HYTTE KJØKKEN: For å skape bedre flyt i gjestehytta, er kjøkkenet blitt flyttet. Nå er det åpen løsning mot spisestuen og stuen. Det ble også laget flere og større vinduer her. Kjøkkeninnredningen, håndtakene og viften er fra Ikea, mens slagbenken er et bruktkjøp. Foto: Irene Sandved Lunde
SPISEPLASS: Ved spiseplassen er det en verandadør som leder ut til en koselig frokostplass mot nordøst. Spisebordet sto i hytta da de kjøpte den, og det har Tom Erik pusset ned og malt. Nå passer det fint sammen med de svarte Jærstolene.
SPISEPLASS: Ved spiseplassen er det en verandadør som leder ut til en koselig frokostplass mot nordøst. Spisebordet sto i hytta da de kjøpte den, og det har Tom Erik pusset ned og malt. Nå passer det fint sammen med de svarte Jærstolene. Foto: Irene Sandved Lunde

Hyttetype: Skogshytte

Byggeår: 1965

Størrelse: 60 m²

Utvendig kledning: Panel

Tak: Shingel

Rominndeling: Gang, bad, allrom med stue, spisestue og kjøkken, to soverom.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Jevnaker på Hadeland

Høyde over havet: 155 meter

Kommune: Jevnaker

Fylke: Viken

Se mer

Gjestehytta består av to soverom, bad og et allrom med stue, spiseplass og kjøkken.

De nye og større vinduene mot øst gjør utsikten til Randsfjorden formidabel, og mer lys slipper også inn.

Det gjør at hytta tåler fargen Solveig har valgt å male veggene i; nemlig en grønnfarge som i lyshetsskalaen befinner seg i mellomsjiktet.

HYTTE LESEKROK: I det ene hjørnet av stuen i gjestehytta er det blitt plass til en koselig lesekrok. Lenestolen og gulvlampen er fra Ikea. Bildene på veggen er bruktkjøp.
HYTTE LESEKROK: I det ene hjørnet av stuen i gjestehytta er det blitt plass til en koselig lesekrok. Lenestolen og gulvlampen er fra Ikea. Bildene på veggen er bruktkjøp. Foto: Irene Sandved Lunde

– Mens Tom Erik er handymannen, er det jeg som står for valg av farger, maling og innredning. Jeg har egentlig aldri noen plan, men tar bare det jeg synes er fint og som passer, sier hun.

Da hytta skulle innredes, var det ikke mye de trengte å kjøpe nytt.

– Frem til for et par år siden bodde vi i enebolig i Oslo, men da vi solgte den og flyttet til en mindre leilighet, ble det en del møbler og interiør som ikke fikk plass.

– Da var det fint å kunne gjenbruke det her i hytta, for mange av tingene er kjære for oss; både arvestykker, bruktfunn og gaver vi har fått, sier Solveig.

STUE: sofakroken i gjestehytta er det noen artige og fargerike innslag som står i fin kontrast til de eldre møblene ellers i hytta. Stuebordene – eller trommene – er fra Durban i Sør-Afrika, sofaen og den røde stolen er fra Ikea og gulvteppet er fra teppebutikken Maktabi på Frogner i Oslo. Pleddet fikk de av en venn som hadde kjøpt det på reise.
STUE: sofakroken i gjestehytta er det noen artige og fargerike innslag som står i fin kontrast til de eldre møblene ellers i hytta. Stuebordene – eller trommene – er fra Durban i Sør-Afrika, sofaen og den røde stolen er fra Ikea og gulvteppet er fra teppebutikken Maktabi på Frogner i Oslo. Pleddet fikk de av en venn som hadde kjøpt det på reise. Foto: Irene Sandved Lunde

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Gode hyttenaboer

De er mye på sin egen hytte, som de har hatt siden 2005.

Nesten hver eneste helg hele året rundt. Når det ikke er oppussing på gang, liker ekteparet å holde på ute i hyttehagen som de har opparbeidet rundt sin egen hytte.

– Vi liker å drive med planter og blomster begge to, og dyrker både i palle­karmer og drivhus. Ellers er det alltid et eller annet prosjekt på gang. Det er liksom litt annerledes her på hytta enn hjemme, her gjør vi ting fordi vi har lyst og ikke fordi vi må, sier Solveig.

HYTTE: Solveig og Tom Eriks egen hytte ligger på tomta ved siden av gjestehytta. De kjøpte den i 2005 og har brukt årene siden da på å anlegge en flott og frodig hyttehage. .
HYTTE: Solveig og Tom Eriks egen hytte ligger på tomta ved siden av gjestehytta. De kjøpte den i 2005 og har brukt årene siden da på å anlegge en flott og frodig hyttehage. . Foto: Irene Sandved Lunde
DRIVHUS: I hyttehagen har ekteparet satt opp et drivhus– som også fungerer som et godt og lunt lysthus.
DRIVHUS: I hyttehagen har ekteparet satt opp et drivhus– som også fungerer som et godt og lunt lysthus. Foto: Irene Sandved Lunde

Hun skryter av koselige naboer på det lille feltet med fem hytter.

– Dessuten er det jo en fantastisk flott plass. Om sommeren kan vi bade i fjorden, og da er gjerne barnebarna med. Om vinteren finnes det mange flotte skiløyper i skogene rundt, men det er også godt å bare slappe av inne med å lage og spise god mat, se på tv eller ha besøk av familie og venner sier hun.

Har de gjester fra byen, pleier de alltid å ta dem med til Kistefos-museet og Hadeland Glassverk på Jevnaker.

– Og innimellom låner vi båten til sønnen vår og putrer over fjorden til Lokstallen, en restaurant i Røykenvika. Og sånt vil det jo bli store muligheter for fremover også, med en egen hytte som står og venter på gjestene.

Les også: Cathrines mobil var rødglødende etter at hun delte bildene av denne geniale skittentøysløsningen

Se flere bilder under:

HYTTE KJØKKEN: På grunn av vinduene, og for å bevare åpenheten, er det ingen overskap på kjøkkenet. For å få mer plass til oppbevaring, laget Tom Erik derfor noen hyller av en benkeplate fra Ikea som ble til overs.
HYTTE KJØKKEN: På grunn av vinduene, og for å bevare åpenheten, er det ingen overskap på kjøkkenet. For å få mer plass til oppbevaring, laget Tom Erik derfor noen hyller av en benkeplate fra Ikea som ble til overs. Foto: Irene Sandved Lunde
BAD: Badet i gjestehytta er malt i en vakker blåfarge som Solveig fant ved å få hjelp fra malebutikken til å skanne en av fargene på flisene i dusjen. Flisene, dusjveggene og armaturen er fra Flisekompaniet.
BAD: Badet i gjestehytta er malt i en vakker blåfarge som Solveig fant ved å få hjelp fra malebutikken til å skanne en av fargene på flisene i dusjen. Flisene, dusjveggene og armaturen er fra Flisekompaniet. Foto: Irene Sandved Lunde
BAD: Også på badet i gjestehytta er det svarte detaljer, her på kran og servant som er fra Flisekompaniet. Den blå og hvite krukken er fra Kina, og speilet er fra en bruktbutikk.
BAD: Også på badet i gjestehytta er det svarte detaljer, her på kran og servant som er fra Flisekompaniet. Den blå og hvite krukken er fra Kina, og speilet er fra en bruktbutikk. Foto: Irene Sandved Lunde
PLANTEGNING: Slik er løsningen inne på gjestehytta
PLANTEGNING: Slik er løsningen inne på gjestehytta Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2023.

Les også