Hvordan stelles sitrusplanten Calamondin?

Publisert Oppdatert

Hei, jeg har kjøp meg en citrusplante, Calamondin. Jeg lurte på de gule fruktene som kommer, kan de spises? Er det sitronliknende? Skal fruktene tas ned, evt hvor store skal de være - og når?

Dette er forresten en plante som sitter i stuevinduet. Har aldri hatt en sånn plante før, hadde vært fint om dere kunne hjelpe meg.

Med vennlig hilsen V.B.

Calamondin (Citrofortunella mitis) er en bitter sitrusfrukt som benyttes i asiatisk matlaging - spesielt saften benyttes. Den kommer opprinnelig fra Filippinene, og mange har spekulert i om den er en krysning av f.eks lime og mandarin eller lime og kumquat. Den skal kunne erstatte lime eller sitron i en del matretter.

- Calamondin er en sitrusplante som blir et lite tre

- Jorda kan godt være litt sur (dvs inneholde torv, gis ikke kalk)

- Moderat vanning (som alle sitrusplanter), røttene skal ikke stå i vann, dvs hell av overflødig vann fra skåla etter at planten er vannet, vannet bør ikke inneholde kalk

- Om sommeren gis den så mye sol som mulig, den kan gjerne settes ut men pass på å ikke gi den temperatursjokk men tilvenn den gradvis annen temperatur (ta den inn om natta en lengre periode)

- Den vil ikke trives under 10 graders temperatur om vinteren

- Blomstene er selvbestøvende, så man trenger ikke tenke på det ift å få frukt på planta (fruktene er spiselige, og brukes i marmelade hvis det er Citrofortuenella mitis det er snakk om)

- Planten kan vokse opptil 30cm i året hvis den trives (den dyrkes gjerne utendørs i andre himmelstrøk)

- Av sykdommer kan den få de samme som andre sitrusfrukter.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning