Boligens favorittrom

Hva er ditt favorittrom i boligen?

Hvilket er ditt favorittrom i boligen? Bli med i vår avstemning.

DITT FAVORITTROM? Kjøkkenet eller toalettet? Eller kanskje et helt annet rom? Bli med i vår uhøytidelige spørreundersøkelse.
DITT FAVORITTROM? Kjøkkenet eller toalettet? Eller kanskje et helt annet rom? Bli med i vår uhøytidelige spørreundersøkelse. Foto: Illustrasjonsfoto: Espen Grønli/Bluss.no
Publisert Oppdatert

I utgangspunktet er et soverom ment for soving, et kjøkken ment for spising og et toalett for det du vet.

Men verden er ikke alltid så normativt inndelt.

Den norske eiendomsinvestoren Christian Ringnes mener blant annet, ifølge Dagbladets Magasinet, at toalettet er det beste stedet for ro.

Og ifølge det finske Hufvudstadsbladet er kjøkkenet stedet for følelser. "Det är viktigt att det är snyggt. Och det är en sällsynt bra plats att prata känslor på", skriver avisen.

Hva mener du. Hvilket rom i boligen er din favoritt? Bli med på avstemningen.

Sitte godt i ro

Til Magasinet forteller Christian Ringnes om sitt absolutte favorittsted i huset. Der kan han sitte og fordype seg i lange perioder.

- Det må alle fornuftige menn gjøre. Gå på do og lese bok, sier han til avisen, og begrunner det med at han tror at alle menn er glade i å sitte på do med en avis.

- Det er et sted hvor du ikke skal være stresset, hvor tingene skal ta den tiden det tar. Og det er et utmerket sted å sitte. Det er fred og ro, og du sitter relativt godt, utdyper han til Magasinet.

Stedet for følelser

Tidligere var kjøkkenet stedet for matlaging og spising. Men ifølge en undersøkelse gjort på vegne av Ikea, som Huvudstadsbladet referer til, er kjøkkenet blitt et sted også for alt annet som ikke har med mat å gjøre.

Blant annet anser 78 prosent at kjøkkenet er en ytterst anvendelig plass for eksempelvis samtale og samvær, kan avisen fortelle.

"Det beror på att de andra vardagsutrymmena i bostaden är upptagna av tv och video, det minimerar möjligheterna att kommunicera", sier kjøkkeneksperten og arkitekten Alice Thiberg til avisen.

Et rom for alt mulig

Ifølge forskningsleder Virginie Amilien ved Statens institutt for forbruksforskning, er det åpne samværskjøkkenet intet moderne fenomen.

Hun forteller at allerede tilbake i vikingtiden var kjøkkenet en integrert del av resten av boligen, og et sted hvor man både sov, samtalte og lagde mat.

- Det var først i de aristokratiske boliger at kjøkkenet ble lukket, fordi det var et sted for tjenere og fordi man ikke ønsket at det skulle lukte i resten av huset når det ble laget mat, utdyper hun overfor Klikk.no

- Kjøkkenet endret seg mye i forrige århundre. Grovt sett var det et såkalt laboratoriekjøkken uten spiseplass i 20-årene. På 1950-tallet snudde imidlertid trenden, med spiseplass i et lukket kjøkken, og så, på 80-tallet, ble det åpnet opp igjen.

Godt sted å være

Amilien har forsket på den norske kjøkkenkulturen, blant annet i prosjektet Tanker fra nye kjøkken, og det hun erfarer er at det moderne mennesket har et sterkt forhold til sitt kjøkken.

- Det er et sted mange forteller er et spesielt godt sted å være. En av informantene i nye-kjøkken-prosjektet forteller at han i helgen sto opp en time tidligere for å kunne sitte helt alene på kjøkkenet.

Virginie Amilien tror imidlertid at trenden kan være i ferd med å snu igjen, at kjøkkenet igjen kan bli mer lukket.

Behov for å trekke seg tilbake

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar har de siste årene merket en økende interesse for å oppgradere badet.

- Folk har et behov for å trekke seg tilbake, og nå som kjøkkenet og stuen har vokst sammen, har bad med spaløsninger fått en renessanse som rekreasjonsrom, forteller han til Klikk.no.

- Det installeres nesten ikke enkle dusjer lenger, men store dusjløsninger med blant annet massasjedusj og innfelte lys. Det handler om velvære.

Les også:

Større plass på kjøkkenet

Snarveier til nytt kjøkken

Slik får du orden på kjøkkenet

Slik renner kiloene av

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning